Korkproppen

Brug af kork som prop, er den klassiske måde at lukke vinflasken på. Og man kan spore korkproppen tilbage til midten af 1700 tallet.

I Frankrig startede man med at stoppe flaskerne med olie væddede klude, som blev stoppet ned i halsen på flasken.

Halvdelen af verdens kork, bliver produceret i Portugal. Men også lande som Spanien, Algeriet, Marokko, Frankrig, Italien og Tunesien finder man på listen over lande der producerer kork.

Kork har den fordel, at den er fleksibel. Og kan presses sammen, for så at udvide sig og lukke flaskeåbningen tæt til. Men grundet at efterspørgslen på kork er steget, og der er kommet billigere alternativer til. Så ser man nu flere og flere vine komme med enten plastiskprop eller skruelåg i stedet for kork.

En af ulemperne ved kork er, at den indimellem kan være utæt, grundet dens fleksible tilstand. Dette har givet navn til at vinen smager af  “prop”. Altså at vinen er blevet beskadiget grundet utætheden.

Og mange har sikkert også prøve at fiske korkstumper op af vin glasset. Dette skyldes tit, at man har skruet proptrækkerne igennem proppen, og der med drysset smulder ned i toppen af flasken. Så pas på med det.

 

En kommentar

 1. En meget appropos video til dette emne:

  http://www.youtube.com/watch?v=kOiKBL2hEIM

  med venlig hilsen
  Mafaldas Vieneyard
  Specialist i vine fra Portugal
  http://www.mafalda.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.