Det startede med syre
Bag-in-a-box konceptet, startede op helt tilbage i 1955. Der satte William R. Scholle de første bag-in-a-box ud på det kommercielle marked. Dog ikke til vin brug. Men til noget der bestemt ikke var drikke venligt: Batterisyre.
Konceptet går under flere navne variationer:
- Bag-in-a-box
- Bag-in-box
- BIB
En hård start
I starten led den under at man i supermarkederne kunne finde en meget billig vin på papkarton. Denne fik hurtigt betegnelsen papvin, som igen hurtigt blev negativt betonet. Derfor var der også stor skepsis omkring denne nye type indpakning til vin. Man var nemlig forvent med at god vin kommer på flasker. Men det er der heldigvis ved at være gjort op med.
Idag købes der rigtig meget vin i 3 og 5 liters pap emballage. Hvor vinen før i 1 liters pap kartoner, som vi kender fra mælk, åbnede direkte op til vinen, så er det anderledes med Bag-in-a-box. Her er papæsken nemlig blot et skjold for den inderpose der holder vinen. Den er lavet af plast og aluminiums laminat. Det har den store fordel, at når man tapper igennem den påhæftede hane, så lukkes der ikke ilt ind i posen. Posen suger sig automatisk sammen i stedet for.
Boksens kvaliteter
Og lige netop denne egenskab gør, at vinen for en ekstrem lang holdbarhed, kontra en åbnet vinflaske. Vinflasker skal typisk drikkes inden for et halvt til et helt døgn, for at få optimale smags oplevelse. Med bag-in-a-box er holdbarheden udvidet til 3-4 uger.
I dag kan man finde både de billige, men også de dyrere og bedre vine i bag-in-a-box. Allerede i 2007 var salget af disse vinbokse over 15% af det samlede vin salg i Danmark.
Og glimrende eksempel på at det er i vækst er, at man efterhånden kan få diverse mere eller mindre kønne skulere, hvor man kan pille vinposen ud af papæsken og sætte i en pæn holder. Eller blot gemme hele boksen i.