De franske vinslotte i den vestlige del af Bordeaux-området (Médoc) er inddelt i et system, hvor hver vinslot er blevet tildelt en klassifikation, som afspejler slottets vinkvalitet.
Der er rigtig mange vinslotte i området, og man besluttede i 1932 at oprette en orden, som rangerer således:
- 1. til 5. cru
- Cru Bourgeois Exceptionnel
- Cru Bourgeois Supérieurs
- Cru Bourgeois
- Andre
Det hele startede i 1855, hvor Napoleon ønskede at opdele vinslottene i 1. til 5. cru, hvor den absolut bedste vin var 1. cru. I 1932 blev Cru Bourgeois-systemet tilføjet, idet der var stor kvalitetsmæssig forskel på 5. cru og andre vine.
Selve systemet er i dag ikke gældende, idet bl.a. flere slotte har meldt sig ud af klassifikationen. Der er desuden flere slotte, som laver bedre vin end systemet fortæller, hvilket også giver forvirring. En af årsagerne til at systemet er sat ud af drift, er pga. udviklingen på de forskellige slotte ændrer sig hele tiden. Systemet er kun revideret enkelte gange siden 1855.
Nogle vinslotte bruger stadig klassifikationen til at markedsføre deres vin.