Casal de Ventozela Espadeiro

Rosevin er lig med sommerferie, varme, terrasse/altan og vinkøler. Vinimondo har fremsendt en rosevin fra Portugal. Ja, du læste rigtigt. En rosevin fremsendt til anmeldelse her i kolde december. Når vi laver analyse af vores læseres færden her på Druerne.dk, så er det meget tydeligt at se at rosevin hitter i sommermånederne. Resten af året er der ingen aktivitet på vores roseindlæg.

Til trods for dette vil Vinimondo gerne have, at vi kommer i sommerstemning og anmelder denne flaske Espadeiro. Derfor tager vi denne udfordring op og kigger på om vinen vil fungere til vinterkylling, oksekødssuppe, pølseretter og svampe (eller hvad du plejer at spise i december).

Inden jeg kommer ind på sammensætningen af rosevin med mad, skal vi kigge på hvad Vinho Verde er for en størrelse, for du har helt sikkert hørt meget lidt – hvis overhovedet – om denne type.

Vinho Verde

Casal de Ventozela
Hvidvinen til venstre bliver snart anmeldt – her nøjes vi med rosévinen…

I Portugals nordvestlige del findes et område, der bruger termen Vinho Verde som synonym for DOC-vine. Området er kendt for sine markant lyse, friske vine og begrebet Vinho Verde bruges tilmed i markedsførings øjemed, så ingen er i tvivl om, at vinen kommer fra området mellem Vale da Cambra og Minho.

Vinho Verde er opdelt i ni underregioner efter klimaforskelle og de grønne druesorter, som der dyrkes i området:

  • Moncao e Melgaco producerer en af de bedste Alvarinho-druer, der er rimelig dyr.
  • Omkring byerne Braga, Barcelos og Guimaraes langs floden Lima produceres de meget dominerende druer Loureiho, Trajadura og Pederna.
  • Nær Baiao længere inde i landet er Avesso den vigtigste drue. Denne drue er mere fyldig.

Normalt holdes Vinho Verdes vine mellem 8 og 11,5% alkohol, men siden 1980’erne er alkoholindholdet steget, hvilket har resulteret i, at stærkere vine etiketteres som Vinho Regional Minho. Siden 1999 er mousserende vine også kommet under DOC’ens vinger og etiketteres “espumante”.

Indtil 1980’erne kendte man Vinho Verde som brusende, syrlige og knastørre rødvine lavet på Azal, Vinhao og Espadeiro, men i nyere tid har nytænkende producenter valgt at fokusere på eksport som en stor mulighed og har bevæget sig væk fra den gamle stil.

Casal de Ventozela

Producenten Casal de Ventozela er en af mange producenter fra dette område, og denne Casal de Ventozela Espadeiro er lavet på Espadeiro-druen. En halvtør rosévin med smagen af jordbær og hindbær, der er en ren sommervin, så køb den hjem til forårets terrasseaftener. Den har en mild brus, der frisker rosévinen op og gør den sprudlende.

Selv om denne er en rigtig sommervin, så kan du sagtens begynde at tænke på at anskaffe dig et par flasker, så du er klar til foråret og sommeren. Server Casal de Ventozela til fisk eller, endnu bedre, skaldyr. På grund af vinens semi-tørre smag kræver den en mild ret, og her er skaldyr optimal.

Tak til Vinimondo for fremsendelse af denne flaske rosévin til anmeldelse.

Om Kim Nymann

Druernes kreative talent hvor jeg løser design- og grafikudfordringer. Frankofil med hang til Bourgogne og Champagne - samt tysk Riesling. Jeg elsker komplekse og udfordrende vine, der efterlader et indtryk og smil på læben.

Læs også

Cloudline Pinot Noir fra USA er elegant Oregon-vin

Egentlig var jeg på jagt efter vinglas, men kommer hjem med Cloudline Pinot Noir – …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.