Pinot Noir glastest

Glastest med Pinot Noir – Zalto mod Riedel

Tid til glastest! Jeg ejer flere mærker vinglas – mit absolut yndlingsglas er Zalto, som jeg synes er noget specielt i forhold til de andre. Vægtfordelingen er speciel lækker og den store balje, der kan indeholde en hel flaske vin, er godt at have, når man som jeg slynger vinen rundt i glasset.

Min svigerinde har lige investeret i Riedel Veritas, eftersom Vinspecialisten kører kampagne med præcis den serie. For 145 kr får du et kvalitetsglas i serien, der normalt koster 225 kr. Hun tog ned i den lokale Vinspecialisten i Kolding, hvor hun erhvervede sig 8 stk. Riedel Veritas Old World Pinot. Et dejligt glas, der ligger rigtig godt i hånden.

Jeg syntes det kunne være sjovt at teste hendes Riedel mod mit Zalto for at se om der er stor forskel. Derfor satte vi en menu sammen, der ville passe til vintypen, der drikkes af disse glas. Og jeg kan afsløre, at 2 ud af 3 personer syntes der var stor forskel til Zaltos fordel.

Zalto Denk’art Bourgogne vs Riedel Veritas Old World Pinot

Pinot Noir glastest

Begge glas er velegnet til Pinot Noir/Bourgogne, men idet ingen af os har ældre Bourgogne liggende på lager, valgte vi at finde noget ungt Pinot Noir. Vi besluttede at servere vinen blindt for både at teste forskellen i glassene men også vinen – på både kryds og tværs.

Riedel slynger vinen flot til midten af glasset, da det er af ballonglastypen. Dog af den flotte type – ikke typen fra forsamlingshus! Vægtfordelingen er rigtig god med den tynde stilk og kant. Aroma fremkommer meget tydelig og forbliver i glasset.

Zalto har jeg tidligere anmeldt og var ovenud imponeret over egenskaberne, og denne gang skuffet det heller ikke. Glasset er meget let og endnu mere tynd kant end Riedel. Ved slyngning mærker man vinen og ikke glasset på grund af glassets lette vægt. I modsætning til Riedel kan man ved slyngning ikke mærke glasset. Aroma er endnu mere kraftfuld. Der må være noget om det, når Zalto sværger til at designe glas efter jordens hældninggrader – 24, 48 og 72 grader.

Riedel Veritas Old World Pinot forhandles f.eks. i Vinspecialisten til (pt.) 195 kr. og Zalto Denk’art Bourgogne kan købes i Hr. Skov til 255 kr.

Pinot Noir mod Pinot Noir

Pinot Noir glastestVi blindtestede to Pinot Noir mod hinanden i begge glas. Både for at smage forskellighederne med samme drue men også for at se hvor stor forskellen er i de to glas. Vi fik fat i to forskellige vine – 11th Hour Cellar Pinot Noir og Decoy Pinot Noir. Begge fra USA og begge fra Californien.

Decoy Pinot Noir blev købt i Vild Med Vin – samme virksomhed som vi tidligere har fået Decoy Zinfandel fra til anmeldelse. Jeg husker den værende som en kvalitetsvin med bundsolide elementer, der gjorde vinen til noget specielt. Denne Pinot Noir-variant fra Decoy var klar og lidt tynd i kanten men ellers ganske typisk i farven. Duften bød på en let, fugtig staldlugt og skovbund – meget burgundisk trods placering på den anden side af kloden. Smagen bød på nogle søde bær såsom jordbær og brombær men ikke så meget andet – desværre. Efter at have duftet til den, var jeg på jagt efter læder og figner, men det måtte jeg lede længe efter. Fadlagring fandt jeg heller ikke, men til gengæld fik jeg en tør smag godt med frugtsyre – men med en kort eftersmag.

11th Hour Cellar Pinot Noir faldt jeg over hos Vinspecialisten en dag, jeg var på jagt efter en god amerikansk Pinot Noir. Til sølle 100 kr. får du mere alder end Decoy Pinot Noir. De skriver ikke alder på flasken, idet vinen er lavet på flere forskellige årgange. Duften er kraftfuld af masser af bær og smagen viser tydelig tegn på stikkelsbær, jordbær og hindbær. I forhold til Decoy er den sødere og med mere frugtsødme. Denne snakkede vi om var en 100% pleaservin til terrassen en fredag efter arbejde. Slurp!

11th Hour Cellar Pinot Noir i Zalto Denk-Art Bourgogne

Vinderen af både vin og glastest er fundet. Der skal (i dette tilfælde) billig amerikansk Pinot Noir i Zalto-glasset. Sådan bør det være efter at have vurderet både vin og glas. Overrasker det? Tja, Zalto var jeg rimelig overbevist om ville vinde, men jeg troede helt klart at Decoy Pinot Noir ville sparke 11th Hour Cellar Pinot Noir til hjørne. Vinen skuffede helt klart på flere vigtige områder, så jeg valgte at kåre det bedste køb af de to Pinot Noir flasker. Kunne det være helt anderledes? Ja, havde vi valgt Pinot Noir fra andre lande og gerne med lidt lager, så var det sikkert helt anderledes. Jeg er dog helt sikker på, at Zalto ville vinde uanset vinen – specielt duften er meget mere intens og voluminøs.

Om Kim Nymann

Druernes kreative talent hvor jeg løser design- og grafikudfordringer. Frankofil med hang til Bourgogne og Champagne - samt tysk Riesling. Jeg elsker komplekse og udfordrende vine, der efterlader et indtryk og smil på læben.

Læs også

DeCalage Heritage

DéCalage Héritage fra Vinisimo

Dette er et sponsoreret indlæg fra vinisimo.dk. Vinisimo har henvendt sig til os for at …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.