Clos Saint Michel Chateauneuf du Pape fra Winefamly

Julevin 2017 hos Winefamly: Clos Saint Michel Chateauneuf du Pape

Clos Saint Michel blev på julemessen afholdt på Hotel d’Angleterre i november kåret som årets julevin 2017 med mere end halvdelen af alle stemmer. Derfor var vi rigtig glade for at havde udvalgt denne Chateauneuf du Pape inden kåringen, for den har været udsolgt mere eller mindre lige siden. Her snakker vi om en vin, der for det første er Winefamlys officielle julevin 2017, og for det andet har alle de egenskaber en god vin fra Rhone bør have for at hamle op med den (fede) julemad. Derfor udvalgte jeg denne vin, og hvor blev jeg positiv overrasket.

Synsmæssig er Clos Saint Michel mørk som en hvilken som helst Chateauneuf du Pape – meget mørk og bombastisk i farven. Duften viser vinens maskuline finesse: Mørk og kraftig, god med jordbund og eg. Som en stor eventyrlig skovhugger, der er ved at udrydde hele skoven for bare træer, støder ind i Alice i Eventyrland. Her snakker vi maskuliniteten møder sødmen kommende fra vanilje. En kompleks, elegant og meget sart tahitivanilje, der lag for lag får pillet vinens maskulinitet fra hinanden, således at vinen står tilbage med en mandlig duft med feminine finesser. Meget lovende duft.

Clos Saint Michel

Smagen udvikler sig for hver glas, hvor den i starten virker lidt lukket. Den har heller ikke mange år på bagen, og derfor vil den have godt at lidt tid i glasset i karaffel. Smagen er tydelig med syre, godt med tanniner, egetræ og læder sammen med den mørke smag giver en kraftfuld eftersmag. Men denne eftersmag er lidt kort taget mine forventninger fra udseendet og duften i betragtning. Jeg vurderer at vinens unge alder har en hel del med den (lidt for) korte eftersmag. Her kunne jeg godt tænke mig lidt længerevarende effekt, for hold da op, hvor er vinen lækker. Medlemsprisen på ca. 171 kr gør kun vinen endnu bedre. Ikke karaktermæssig men mere value for money-agtig. Den smager af meget mere end den koster!

Måske synes du vinen er lige lovlig tillukket og syrepræget, men det vil en dekantering og nogle gode slyng hjælpe med. Lad vinen stå i nogle timer inden du serverer den – så åbner den sig på en mere rund og cremet måde.

Clos Saint Michel

Clos Saint Michel er ejet af Mousset-familien igennem 60 år og drives den dag i dag af brødrene Frank og Olivier Mousset. Her råder de over 9 ha vinmarker i Chateauneuf du Pape. Stilen er meget klassisk med fokus på frugtsmagen. Udover Clos Saint Michel ejer Mousset også 12 ha vinmarker, der sælges under navnet Domaine Guy Mousset.

Denne Clos Saint Michel Chateauneuf du Pape 2014 er lavet på Syrah, Mourvedre og Grenache – rigtig typisk anvendte druer i dette område. Vinen kan med fordel gemmes indtil 2029. Så køb du bare et par flasker vin din vinkælder.

Chateauneuf du Pape – Sydrhones krasbørstige fætter

I den sydlige del af Rhone hører Chateauneuf du Pape (CdP) til. Her produceres primært røde vine – mindre end 7% af alle flasker er hvidvin, så der er ingen tvivl om, at når du hører om en god CdP er det en rødvin. Jeg vil ikke en gang nævne hvor lille en del rosévin er fra dette område. Det er så overraskende lille en del, at mange vinbøger ikke engang beskriver denne type herfra.

Clos Saint Michel

Navnet (som mange danskere har svært ved at udtale) betyder “pavens nye slot” og stammer fra 1300-tallet, hvor pavehoffet flyttede til Avignon. Pave Clement den 4. beordrede tilplantning af vinmarker i 1309 – her startede det hele. Efterfølger pave Johannes den 22. begyndte at udbygge en pavelig vingård i byen Chateauneuf du Pape lige nord for Avignon. Det er dog først i begyndelsen af 1800-tallet, at en vin med samme navn som byen kom frem. Denne vin var meget forskellig fra den type, som lige netop CdP er kendt for. Derefter kom regler for produktion til og den dag i dag er 18 sorter tilladt. Det betyder at dette lille område kan producere mange forskellige slags CdP, der har hver sine styrker og svagheder.

Om Kim Nymann

Druernes kreative talent hvor jeg løser design- og grafikudfordringer. Frankofil med hang til Bourgogne og Champagne - samt tysk Riesling. Jeg elsker komplekse og udfordrende vine, der efterlader et indtryk og smil på læben.

Læs også

Casal de Ventozela Espadeiro

Casal de Ventozela Espadeiro er portugisisk rosévin, som vi har fået tilsendt til anmeldelse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.