Zalto Bourgogne

Zalto Denk’Art Bourgogne – verdens måske lettest vinglas

“Hvilket vinglas er bedst” har du sikkert spurgt dig selv mange gange, og hver gang du spørger andre om deres holdning, får du forskellige svar. Det er også logisk med så mange gode producenter – Riedel, Spiegelau, Zalto, Lehmann, Luigi Bormioli, Holmegaard. Det er blot nogle få, og du har måske et andet mærke, som du drømmer om. Uanset mærket leverer de alle det samme: En oplevelse med vin.

Der hvor de forskellige producenter skiller sig ad, er størrelsen af oplevelse. Sammenligner man to glas – tag for eksempel et billigt og dyrt – får man to (vidt) forskellige oplevelser. Ikke at man får en dårlig oplevelse i det billige glas, men som med dyr vin, så er det de små finesser, der udgør forskellen. Det samme kan siges med vinglas.

Historien bag udviklingen af Zalto Bourgogne

Vi er blevet kontaktet af Zaltify for at anmelde deres Zalto Bourgogne fra Denk’Art-serien. En serie af vinglas udviklet i årene 2001 til 2004 sammen med vinekspert (og præst) Hans Denk. Zalto ønskede at udvikle en serie vinglas, der var noget helt specielt – det skulle både være ekstravagant og noget helt særligt. Derfor samarbejdede de med Hans Denk, der gennem 30 år har fungeret som en af verdens vineksperter og smagt sig gennem masser af vine. Denk besluttede hvordan hver enkelt lille detalje i glasset skulle udformes, så nuancerne, aromaerne og smagsvarianterne vil udtrykke sig mest optimalt. Sammen med Zalto blev vinglassene produceret, og i dag er serien en af de mest benyttede af specielt vinfolk. Vinnørder elsker seriens utrolig lette og meget tynde glas, hvor man meget tydeligt kan mærke vinen blive slynget rundt.

Zaltify = Zalto

Uden opfordring blev vi kontaktet af Zaltify, som sendte to Zalto glas til test. Zaltify er en ny webshop opstartet i marts 2017. Her sælges glas til både rødvin, hvidvin, boblevin, dessertvin, digestif (efter maden), vand og øl samt karafler. Efter det er blevet mere normalt med Zalto i Danmark, er flere og flere webshops poppet op – dejligt. Det gør livet lidt lettere!

Sammenlignet med Spiegelau Hybrid Bourgogne

I det daglige anvender jeg Spiegelau Hybrid Bourgogne, så kan være sjovt med en test, hvor jeg sammenligner vægt, form, pris og oplevelse.

De 3 testede glas
Spiegelau Authensis vs. Spiegelau Hybrid Bourgogne vs. Zalto Denk’Art Bourgogne

Vægt

Zalto Bourgogne vejer 127 g og Spiegelau Hybrid Bourgogne vejer 227 g. En forøgelse på 79% der kan mærkes i det tomme glas, men ved at hælde 1 dl vin i glasset er forøgelsen kun 44%. Er det nok til gøre en decideret forskel? Tja, er du inkarneret vinelsker vil du sikkert give mig ret i, at jo lettere vinglasset er, jo større er oplevelsen med vinen. Forskellen ligger i at ved at slynge vinen rundt i glasset kan man ved Zalto ikke glasset – vinen mærkes meget mere end ved Spiegelau. Det er lækkert og mere eksklusivt.

Form

Formen er utrolig ens – faktisk kan ikke-kendere på afstand ikke se forskel. Der er dog nogle forskelle i formen. Volumenindholdet på Zalto Bourgogne er 96 cl og Spiegelau Hybrid Bourgogne kan rummer 84 cl. Altså 14% mere. Højden på Zalto er 23 cm og Spiegelau er 24 cm, så ikke meget forskel. Diameter på det bredeste punkt er 125 mm og 122 mm på hhv. Zalto og Spiegelau. Igen meget tæt på hinanden. Foden er dog markant større på Zalto-glasset, hvilket gør det mere stabilt. Desuden er foden mere flad, hvilket gør det meget lettere at holde om glasset, når vinen skal slynges rundt. Selv om målene flere steder virker meget ens giver det trods alt en forskel i indhold. Vælger du glas efter indhold har Zalto helt klart en fordel. Dog er det god stil kun at fylde bunden med vin. Alt andet vil være vulgært!

Zalto Bourgogne
Større og fladere fod

Der er mere feinschmecker og luksus over Zalto, hvor Spiegelau er mere almindelig. Grunden til dette er simpelthen tykkelsen af glasset, hvor Zalto er ultra tynd på den øverste kant og lidt tykkere nede i glasset. Kender du Spiegelaus Authensis-serie, er det samme tykkelse med dette glas. Praktisk og velfungerende og meget bedre end størstedelen af andre vingladproducenter. Men ikke på højde med Zaltos. Beklager!

Pris

Lige så stor forskellen er i vægt, endnu større er forskellen i prisen. Zalto Denk’Art Bourgogne koster 275 kr og Spiegelau Hybrid Bourgogne koster 130 kr pr. glas. 188% dyrere end Spiegelau. Det er immervæk en stor forskel i pris, men hvad får du med i den højere pris. De leverer jo det samme design og nogenlunde samme størrelse. Svaret finder du i oplevelsen.

Oplevelse

Zalto BourgogneDen sjoveste del af denne test er oplevelsen. Her kan man virkelig mærke forskel på de to glas – specielt sammenlignet med et almindeligt Spiegelau Authensis. Pinot Noir kræver vinglas med stor overflade, og det må siges at Zalto Bourgogne leverer! Jeg smagstestede et par Pinot Noir’er mellem de to bourgogneglas og Spiegelau Authensis. Authensis leverer overhovedet ikke et overbevisende resultat, når der kommer Pinot Noir i glassset, så det blev hurtigt sorteret fra. Forskellen på de to bourgogneglas er faktisk større end jeg havde forventet. Jeg havde regnet med at smagen var ens, men specielt to ting er meget anderledes med Zalto-glasset:

  • Smagen er generelt mere åben og fylder munden mere ud. Vinen får meget mere ilt.
  • Frugtsyre og garvesyre er meget mere tydelig, og bagkanten er mere blød og harmonisk.

Forskellen er derfor tydelig, og som vinnørd vil jeg også mene at merudgiften er givet godt ud. Ønsker du at nyde vinen og dens mange facetter – så skal du vælge Zalto Bourgogne. Havde jeg ikke allerede havde 12 glas af Spiegelau Hybrid Bourgogne, ville jeg investere i Zalto Denk’Art Bourgogne – ingen tvivl om det. Lige præcis de to ekstrating listet ovenover gør, at det leverer imponerende vinoplevelse.

Tak til Zaltify for fremsendelse af glassene.

Om Kim Nymann

Druernes kreative talent hvor jeg løser design- og grafikudfordringer. Frankofil med hang til Bourgogne og Champagne - samt tysk Riesling. Jeg elsker komplekse og udfordrende vine, der efterlader et indtryk og smil på læben.

Læs også

Pinot Noir glastest

Glastest med Pinot Noir – Zalto mod Riedel

Zalto mod Riedel i denne runde med amerikansk Pinot Noir i begge glas. Hvor stor er forskellen og er alle enige i dommen?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.