Deutz og Pierre Baillette

Nytår 2016 – Champagne og lækker mad

Så kom vi ind i 2017 og nytår 2016 blev fejret med god maner. Her i Kolding valgte vi at kreere en menu med temaet Champagne. 3 x bobler til 4 x mad.

Forret 1: Starter nytår med fyldt avocado med rejer og dild

En ægte 80’er ret perfekt til nytår. Du halverer en avocado, frugtkøddet skæres i tern hvorefter det blandes med citron, rejer og cremefraiche. Derefter krydres det inden det lægges tilbage i avocadoskallen. Det hele pyntes med citronskiver og dild.

Avocado med rejer

Champagnen blev fundet via Madsvins indlæg om nytårschampagne. Le Village Champagne Brut fra Pierre Baillette købt hos Vinens Verden til 279 kr. Denne prisbillige, syreprægede Champagne mindede utrolig meget om en Blanc de Blancs. Den var stram, mineralistisk og kølig i stilen. Perfekt til denne 80’er ret.

Pierre Baillette - Champagne til nytår

Forret 2: Rødbedeskiver med avocado-/fetacreme

Jeg fandt denne opskrift på juliekarla.dk, hvor hun har døbt retten rødbederavioli. En nem forret med avocado-/fetacreme mellem to tynde skriver rødbede. På 10 minutter kan denne ret imponere selv grøntsagsskeptikere. Tynde skiver rødbede ligger i lage i en times tid inden de bliver lagt sammen med avocado og fetaost, der der blended sammen til en luftig mousse. Det hele pyntes med citronskræl, græskarkerner, persille og purløg. Mums! Så bliver det et godt nytår.

Rødbederavioli

Resten af Le Village Champagne Brut fra Pierre Baillette blev serveret til. Intet mindre end sublim til retten.

Hovedret: Krondyrsmørbrad med rodfrugter, svamperagout, glaserede perleløg, selleri-mousseline og brombærsauce

Intet mindre kunne gøre det. Mørbrad fra lokale krondyr (hvis ikke det skal serveres til nytår – hvornår så?) med en fantastisk smag på en bund af danske rodfrugter. Hertil svamperagout lavet på forskellige svampe. De glaserede perleløg blev blandet med æbletern og halve vindruer. Selleri-mousseline toppes med ribsgelé og brombærsauce dekoreres med hele brombær. Så er hovedretten på plads!
Opskriften blev fundet hos Rævhede Naturprodukter, hvorfra vi købte sidste nytårs kød.

Krondyrsmørbrad

Jeg havde gemt en Deutzt Brut 2006 i vinskabet, og denne var uden sammenligning aftenens bedste flaske. Købt hos Vinspecialisten til 425 kr for fire år siden. En årgangschampagne fra et af champagnedistriktets 20 bedste huse. Den havde en god fylde, lækker, blød finish og kvalitet hele vejen igennem.

Deutz 2006 - Champagne til nytår

Dessert: Kagetapas

Til dette nytår havde vi valgt en nem dessert – kage fra en af Koldings bedste bagere. Fem forskellige kager i mundrette bidder, hvor både syre og sødme var præsenteret. Selv om Seest Bageri ikke vandt i kategorierne “tørkage” og “madbrød” i konkurrencen Danmarks Bedste Brød og Kager, var standarden høj. Flere af kagerne var dog for søde til min tand.

Kagetapas

Dertil fik vi denne elegante Grande Reserve Brut Grand Cru fra André Roger købt hos Kolding Vinhandel til 325 kr. En lækker og forholdsvis blød Champagne, der de fleste andre dage ville sende en op i himlen af bare nydelse, kunne denne aften ikke hamle op med Deutz 2006.

Grande Reserve Brut Grand Cru - Champagne til nytår

 Ekstra: Gould Campbell 1980 Vintage Port

Med en gammel svend af en portvin slutter vi nytår med tilbagelænet stil. Lækker blød og rund smag med tydelig alder. En fantastisk portvin der kun bliver bedre for hver bid.

Gould Campbell 1980 - god til nytår

Efter sådan en aften kan jeg bare glæde mig til næste nytår. 🙂

Om Kim Nymann

Druernes kreative talent hvor jeg løser design- og grafikudfordringer. Frankofil med hang til Bourgogne og Champagne - samt tysk Riesling. Jeg elsker komplekse og udfordrende vine, der efterlader et indtryk og smil på læben.

Læs også

Nytår 2018 blev fejret med Champagne, hvidvin og Asti

Nytår 2018 blev fejret med luksus Riesling, Champagne og en enkelt flaske Asti. Kronhjortemørbrad, blinis og citronfromage.

2 Kommentarer

 1. Dejligt at se, at min test af nytårschampagne har kunnet inspirere. Jeg synes, at din beskrivelse rammer vinen lige hvor den skal, men jeg er også interesseret i at høre, om du var glad for vinen? 🙂

  Venligst
  Mads (Madsvinet himself)

  • Hej Mads

   Jeg valgte at købe to flasker med (bittert kun at have en flaske, hvis vinen er fantastisk), og jeg er vild med den. Jeg elsker vin med syre og mineralitet og til sølle 279 kr får jeg vildt meget Champagne for pengene. Vil dog give dig ret i, at denne er for Champagneelskere – ikke dem der ønsker sødme. Stram er den sgu’. 🙂

   Hilsen
   Kim

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.