Så kom vi ind i 2017 og nytår 2016 blev fejret med god maner. Her i Kolding valgte vi at kreere en menu med temaet Champagne. 3 x bobler til 4 x mad.
Forret 1: Starter nytår med fyldt avocado med rejer og dild
En ægte 80’er ret perfekt til nytår. Du halverer en avocado, frugtkøddet skæres i tern hvorefter det blandes med citron, rejer og cremefraiche. Derefter krydres det inden det lægges tilbage i avocadoskallen. Det hele pyntes med citronskiver og dild.
Champagnen blev fundet via Madsvins indlæg om nytårschampagne. Le Village Champagne Brut fra Pierre Baillette købt hos Vinens Verden til 279 kr. Denne prisbillige, syreprægede Champagne mindede utrolig meget om en Blanc de Blancs. Den var stram, mineralistisk og kølig i stilen. Perfekt til denne 80’er ret.
Forret 2: Rødbedeskiver med avocado-/fetacreme
Jeg fandt denne opskrift på juliekarla.dk, hvor hun har døbt retten rødbederavioli. En nem forret med avocado-/fetacreme mellem to tynde skriver rødbede. På 10 minutter kan denne ret imponere selv grøntsagsskeptikere. Tynde skiver rødbede ligger i lage i en times tid inden de bliver lagt sammen med avocado og fetaost, der der blended sammen til en luftig mousse. Det hele pyntes med citronskræl, græskarkerner, persille og purløg. Mums! Så bliver det et godt nytår.
Resten af Le Village Champagne Brut fra Pierre Baillette blev serveret til. Intet mindre end sublim til retten.
Hovedret: Krondyrsmørbrad med rodfrugter, svamperagout, glaserede perleløg, selleri-mousseline og brombærsauce
Intet mindre kunne gøre det. Mørbrad fra lokale krondyr (hvis ikke det skal serveres til nytår – hvornår så?) med en fantastisk smag på en bund af danske rodfrugter. Hertil svamperagout lavet på forskellige svampe. De glaserede perleløg blev blandet med æbletern og halve vindruer. Selleri-mousseline toppes med ribsgelé og brombærsauce dekoreres med hele brombær. Så er hovedretten på plads!
Opskriften blev fundet hos Rævhede Naturprodukter, hvorfra vi købte sidste nytårs kød.
Jeg havde gemt en Deutzt Brut 2006 i vinskabet, og denne var uden sammenligning aftenens bedste flaske. Købt hos Vinspecialisten til 425 kr for fire år siden. En årgangschampagne fra et af champagnedistriktets 20 bedste huse. Den havde en god fylde, lækker, blød finish og kvalitet hele vejen igennem.
Dessert: Kagetapas
Til dette nytår havde vi valgt en nem dessert – kage fra en af Koldings bedste bagere. Fem forskellige kager i mundrette bidder, hvor både syre og sødme var præsenteret. Selv om Seest Bageri ikke vandt i kategorierne “tørkage” og “madbrød” i konkurrencen Danmarks Bedste Brød og Kager, var standarden høj. Flere af kagerne var dog for søde til min tand.
Dertil fik vi denne elegante Grande Reserve Brut Grand Cru fra André Roger købt hos Kolding Vinhandel til 325 kr. En lækker og forholdsvis blød Champagne, der de fleste andre dage ville sende en op i himlen af bare nydelse, kunne denne aften ikke hamle op med Deutz 2006.
Ekstra: Gould Campbell 1980 Vintage Port
Med en gammel svend af en portvin slutter vi nytår med tilbagelænet stil. Lækker blød og rund smag med tydelig alder. En fantastisk portvin der kun bliver bedre for hver bid.
Efter sådan en aften kan jeg bare glæde mig til næste nytår. 🙂
Dejligt at se, at min test af nytårschampagne har kunnet inspirere. Jeg synes, at din beskrivelse rammer vinen lige hvor den skal, men jeg er også interesseret i at høre, om du var glad for vinen? 🙂
Venligst
Mads (Madsvinet himself)
Hej Mads
Jeg valgte at købe to flasker med (bittert kun at have en flaske, hvis vinen er fantastisk), og jeg er vild med den. Jeg elsker vin med syre og mineralitet og til sølle 279 kr får jeg vildt meget Champagne for pengene. Vil dog give dig ret i, at denne er for Champagneelskere – ikke dem der ønsker sødme. Stram er den sgu’. 🙂
Hilsen
Kim