Secco Bertani Vintage IGT 2012

Bertani er en vinmager fra Veneto med en stor spændende historie. Bertani har sin start helt tilbage i 1857, hvor brødrene Glovan Battista og Gaetano Bertani. Sidst nævnte var en expert ud i vinens verden, og han havde sin viden fra sin tid i Frankrig. Han tog en række moderne metoder og tiltag med tilbage til Italien.

Da Bertani i midten af det 20. århundrede købte Tenuta Novare i Valpolicella Classica, startede en æra vi kender fra i dag. Efter mange år med at studere og afprøve tekniker, fandt de vejen frem til deres i dag velkendte Amarone. Det er dog ikke denne du skal læse om denne gang. Men det er en af deres andre vine, som går helt tilbage til 1930, hvor den første gang så dagens lys. Den hedder Bertani Secco Vintage. “Opskriften” eller om rettere “blandingen”, som går helt tilbage til dens start er sat således sammen:

  • 80% Corvina
  • 10% Sangiovese
  • 5% Syrah
  • 5% Cabernet Sauvignon

Det er derfor den går under navnet Vintage, for at symboliseret dens originalitet.

IMG_9918

Den er semi transparent i glasset, og viser sin klare røde mørk røde farve, som virker lysere end er. Den stråler når man slynger den rundt i glasset. Duften er ikke voldsom, på trods af druerne. Men i stedet rigtig delikat af mørk chokolade og tobak, samt en smule nødder. Samtidigt rummer den også en kant lidt krydderier.

Smagen fylder munden elegant med gammel vins kompleksitet, trods den stadig er ung. Den er nemlig dejlig koncentreret i sin smag, med en let bitterhed, som kommer sammen med noter af kaffe bønner. Den besidder en flot syre niveau, der trækker den veronesiske mørke kirsebær frem, sammen med en skøn fylder der bredder sig munden. En let kant af frisk peber trækker sig op i eftersmagen.

IMG_9929

Det er en super skøn vin, som hænger fantastisk godt sammen. Biddet fra syren som springer ind, når det første indtryk i munden lægger sig, giver en god lang vedblivende eftersmagen, der er med til at vedholde nydelsen.

Om Brian Haahr-Nielsen

Den digitale nørd der elsker teknik, gerne flankeret af en god flaske vin til hyggelige stunder. Vin skal nydes, vin skal overraske. Og så skal den være prisen værd. Lige meget om det er fra supermarkedet eller vinbutikken.

Læs også

Casal de Ventozela Espadeiro

Casal de Ventozela Espadeiro er portugisisk rosévin, som vi har fået tilsendt til anmeldelse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.