Julevinen 2015 – Druernes valg

Det er et stykke tid siden men aldrig for sent: Julevinen 2015. Hvad blev der drukket og hvorfor valgte jeg lige præcis de vine? Jeg vil kort fortælle hvilke vine jeg serverede til og hvorfor lige præcis disse vine blev et stort hit.

Juleaften blev tilbragt sammen med den nærmeste familie i vores nye hus. Trods et par afbud dukkede tre personer op. Så det blev meget intimt. Maden stod på den traditionelle, danske julemad; and med surt, hvide og brunede kartofler, flæskesteg. Dertil risalamande. Så ikke noget nyt under solen på det punkt. Hvor det blev anderledes end forventet, var ved valget af julevinen 2015.

Som du måske har lagt mærke til, så er både Brian og jeg meget frankofil, men min egen familie er langt fra. Her regerer bamsevine fra Australien og de bløde frugtbomber. Derfor vidste jeg at en fransk vin ikke ville blive et hit. Eftersom jeg er flyttet til Kolding, valgte jeg at tage til Kolding Vinhandel for at kigge på julevin. Jeg gik ind i butikken med forventning om at finde en spansk vin, men jeg kom ud med en italiensk vin. Hvorfor det? Jo, den spanske Toto var ikke helt åben nok og ville mangle specielt sødme og varme til julemaden. Desuden var den meget ung. I stedet blev jeg overtalt til en Chianti Riserva. Chianti ville ikke umiddelbart være mit førstevalg til en julevin, men hold da op, hvor passede den perfekt til maden.

Julevinen 2015 – rødvinen

Julevinen 20152012 Chianti Colli Senesi Riserva (bemærk 2011-udgave) fra producenten Poderi del Paradiso til 150 kr (nedsat fra 185 kr). Produceret i det næstmest producerende område i Toscana: Chianti Colli Senesi – heraf det (u)opfindsomme navn på vinen. En top Chianti Riserva med en stor volumen og lækre tanniner. Dejlig blød med en lang eftersmag af elegance. Andemaden passede perfekt til vinens dybde og madens tilbehør hverken overdøvede vinen eller omvendt.

Julevinen 2015 – portvinen

Julevinen 2015Risalamanden blev ledsaget af en 10 års Tawny fra Maynard’s. En yderst lækker og karamelliseret portvin med en meget tynd konsistens, der overrasker positivt i duften og smagen. Den blev kåret til årets portvin i Metro i 2012, og den smager fantastisk. Flasken var ikke helt stor nok til os tre personer, der nød den til desserten. Bemærkelsesværdig var den bestemt.

Om Kim Nymann

Druernes kreative talent hvor jeg løser design- og grafikudfordringer. Frankofil med hang til Bourgogne og Champagne - samt tysk Riesling. Jeg elsker komplekse og udfordrende vine, der efterlader et indtryk og smil på læben.

Læs også

DeCalage Heritage

DéCalage Héritage fra Vinisimo

Dette er et sponsoreret indlæg fra vinisimo.dk. Vinisimo har henvendt sig til os for at …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.