Guigal

Julen 2015 – skal der drikkes Guigal Cotes du Rhone?

Måske? Mange vælger det. Jeg har valgt det flere gange med stor succes. “Du er jo også frankofil”, vil den trofaste læser udbryde. Ja, det er helt rigtigt. Det er jeg. Isoleret set på julemaden er det også det sikre valg. Mange gode områder byder på gode vine, der passer ind i de flestes smag. Holder du sparejul i år, kan det være en ide at købe Guigal Cotes du Rhone på tilbud til ca. 50 kr pr. flaske.

Jeg vil godt indrømme, at jeg har haft et større lager af denne vin på lager af flere grunde: For det første er det et godt glas vin til 50 kr. For det andet passer det til en god hverdagsret, hvor jeg er nødt til at åbne en flaske vin til. For det tredje har jeg familiemedlemmer, der elsker denne vin. Så hvis det andet eksperimenterende, jeg nogle gange byder op med, ikke passer, kan jeg trække den op af tryllehatten. Og så er alle glade. 🙂

Sidste flaske i samlingen blev trukket op forleden dag, hvor jeg tænkte på at den også vil fungere som julevin. I 2013 skrev jeg et indlæg om en anden Guigal fra Kvicklys sortiment, som vil passe perfekt til julemaden. En Gigondas til 150 kr på tilbud. Men denne basisvin til kun en tredjedel af prisen vil mange sikkert finde passende og en del folk vil også købe den til præcis julemiddagen.

Guigal – verdens bedste vinproducent?

Der er noget om snakken. Guigal har af Robert Parker modtaget 100 point ikke mindre end 22 gange, og mere end 350 gange har vinene fået 90 point. Så helt skidt kan det ikke være, som vi vil sige det i Jylland. Ser vi isoleret på prisen, sælges denne Guigal Cotes du Rhone til mellem 70 og 110 kr forskellige steder, og sidste gang jeg var forbi Dansk Vinlager i Flensborg, havde de sat den på tilbud til sølle 50 kr. Til den pris kan man sgu ikke kræve meget!

Den har lagret i store egetræsfade i 12 måneder, hvilket også kan genkendes i næsen. Den er vældig krydret med brombær, solbær, blomster, savsmuld, jordbær, mørk chokolade og ingefær. Bevares, det er ikke noget stor vin, men den bider godt i kinderne og ganen. Fin semilang eftersmag der blot forstærker næsens krydderier og vil passe perfekt til julemaden. Den har en høj alkoholprocent (for en fransk vin) på 14%, så den kan modstå madens fede smag. Den lette sødme vil passe til de brunede kartofler eller saucen, og tanninerne i vinen er den fede mads modstykke. Godt med frugtsyre i vinen gør at rødkålen og asierne ikke bliver for dominerede.

Denne Guigal Cotes du Rhone vil være vores bud på en prisbillig julevin. Har du andre bud, er du mere end velkommen til at kommentere herunder.

Om Kim Nymann

Druernes kreative talent hvor jeg løser design- og grafikudfordringer. Frankofil med hang til Bourgogne og Champagne - samt tysk Riesling. Jeg elsker komplekse og udfordrende vine, der efterlader et indtryk og smil på læben.

Læs også

Cloudline Pinot Noir fra USA er elegant Oregon-vin

Egentlig var jeg på jagt efter vinglas, men kommer hjem med Cloudline Pinot Noir – …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.