En aften med Châteauneuf du Pape

Det er altid spændende at dele sin glæde for vin sammen med andre. Og således blev det også en lørdag aften i september. Aftenens vært satte emnet god tid i forvejen, og det blev hans absolutte favorit område: Châteauneuf du Pape. Det er nok et af de mest kendte appelationer under Rhône distriktet. Det er placeret i Sydrhône og optager hele 3150 hektar, og er dermed største appelation i Rhône.

Faktisk har du muligheden for at læse om hele Châteauneuf du Pape på den danske hjemmeside om det skønne område.

Men lad os kaste os ud i de 7 vine, som blev serveret denne aften. Alle vine blev smagt blindt. Derfor er noterne også fra før flaskerne blev afsløret. Det eneste vi vidste var aat emnet er Châteauneuf du Pape.

Roger Sabon – Les Olivets 2012

PrestigeGrenache er den dominerende drue med 80%, tilsat 10% Syrah og 10% Cinsault. Man fanger straks lakrids og sødme i duften. Den fylder munden med solbær og animalske toner. Dette bliver krydret af med en let peber kant. En tør rødvin som er super lækker.

Point 17/25 – Købt hos Meny til 175 kr.

Chateau Fortia – Tradition 2010

Fortia65% Grenache, 20% Syrah og 15% Mourvedre giver en spændende og mere kompleks Châteauneuf du Pape. Igen har man de animalske toner i både duft og smag. Men mere kølig i duften end Roger Sabon. Lakrids/Anis kommer også frem når den luftes i glasset. En dejligt sammenhængende glas vin med god syre, som gør den god til mad.

Point 19/25 – Købt hos Bichel Vine til 200 kr.

Domaine Pierre André – 2011

PierreAndreAftenens eneste biodynamiske vin. Som også viste sig at være aftenens “dårligste” vin. Ikke at den var slem at drikke, men blot at den faldt langt fra de øvrige vine. Den er sammensat af 80% Grenache, 10% Syrah og 8% Mourvedre, samt 2% øvrige druer fra området. Igen har man lette animalske toner, men den overbuses af masser af frugt i form af solbær og blomme. Meget høj frugtsyre og lidt men snigende tannin der aldrig rigtig vågner.

Point 15/25 – Købt hos Bichel Vine til 300 kr.

Domaine Santa Duc – Habemus Papam 2012

SantaDucSå gik det igen løs med spændstig og sprudlenede frugt. Men her med god syre til at holde frugten i ave. Sammensætningen er her 95% Grenache og 5% Mourvedre. Her kan man også fornemme at den er stadig er ung grundet det høje syre niveau. Men bestemt en fin og sammenhængene Châteauneuf du Pape.

Point 18/25 – Købt hos Bichel Vine til 310 kr på tilbud. Normalpris 450 kr. flasken.

Domaine de la Cote de L’ange – 2005

DeLangeHer mærker man straks at den er ældre end de første vi har smagt. Den er kompleks og samtidigt elegant i sin smag. Et flot og yderst behagelig syre niveau som står fin sammen med frugten som er mørk og moden. Der sniger sig stille en tone af anis frem i slutningen krydret med en let lakrids kant i eftersmagen. Den absolut bedste vin på aftenen til prisen og som så vidt vides, stadig kan købes. Sammensat af 70% Grenache, 20% Mourvedre og 10% Syrah

Point 20/25 – Købt hos Thingstedhus Vine til kun 235 kr. flasken.

Roger Sabon – Prestige 2004

LesOlivetsEndnu en med god alder og fra et af de gode år i Rhòne. Her fanger man straks en mere metalisk og samtidigt enorm meget indelukket ko stald. En rigtig old school Châteauneuf du Pape. Den hiver mange ord ud af os og giver os en god snak. Nogle kalder også den stald agtige lugt for mug, ligesom der fremkommer kaffe i eftersmagen. Og jo mere tid den for i glasset og bliver iltet udvikler den sin smag. Sammensat af 60% Grenache, 15% Syrah, 10% Mourvedre samt 15% øvrige druer.

Point 22/25 – Købt hos Menu (Gobe vin) til 300 kr. flasken.

Chateau de Beaucastel – 2000

BeaucastelAftenens ælsdste vin. Gættede årgangen spot on. Igen en Châteauneuf du Pape der hælder mod den klassiske, men så alligevel ikke helt. Den stor tråds en alder på 15 år stadig helt skarp. Ekstremt elegant men samtidigt rund og blød i sin fremtoning. Tydelig fremtoning af kaffe og igen noter fra animalske ko stald ligende smag. Super nydelse og en absolut vinder. Og der blev “kamp” om de sidste dråber i flasken.  Den er stukket sammen af 30% Grenache, 30% Mourvedre, 10% Syrah og 10% Couboise, samt 20% øvrige blandede druer. Desværre er den meget svær at få fat i, da den købt for en god del år tilbage på en auktion.

Point 24/25 – Købt på auktion til ca. 350 kr. flasken for 7 år siden.

Om Brian Haahr-Nielsen

Den digitale nørd der elsker teknik, gerne flankeret af en god flaske vin til hyggelige stunder. Vin skal nydes, vin skal overraske. Og så skal den være prisen værd. Lige meget om det er fra supermarkedet eller vinbutikken.

Læs også

Casal de Ventozela Espadeiro

Casal de Ventozela Espadeiro er portugisisk rosévin, som vi har fået tilsendt til anmeldelse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.