2011 Ramey Syrah

Luksus-amerikaner: Syrah Sonoma Coast fra Ramey

Ramey Syrah Sonoma Coast fra Ramey Wine Cellars er en rigtig luksusvin fra det californiske område. En herre som David Ramey har altid haft ambitioner om at drive sit eget vinfirma, og inden han i 1996 startede Ramey Wine Cellars, var han en tur rundt hos bl.a. Château Petrus i Frankrig, Lindemanns i Australien samt Simi, Mantanzas Creek og Chalk Hill Winery i Californien.

Fødselsdagsvin i Sigurd Müller Vinhandel

En tur forbi Sigurd Müllers forretning er uundgåelig, når jeg er på de kanter, hvilket sker en del gange, eftersom jeg er opvokset i Aalborg og en del af familien bor i byen. Da det var kærestens fødselsdag, skulle hun selvfølgelig hives med i forretningen i lørdags. Hun har (næsten) samme interesse for vin som jeg, så vi brugte selvfølgelig en del tid ved at kigge vin, snakke producenter og studere vinkælderen med de dyrere vine. Udover at vi blev enige om at forretningen har et fantastisk sortiment, så var planen også at finde en vin til lørdag aften, som stod på god mad og ren hygge.

Kæresten har ikke helt samme smag som jeg har, så for at vinen skulle falde mere i hendes smag (det var trods alt hendes fødselsdag!), kiggede vi på USA. Her blev jeg lokket af specielt vinene fra producenten Ramey Wine Cellars. Jeg havde læst lidt om producenten, hans pioneerånd samt kvaliteten af vinene, der scorer 93 point i Vinous og over 91 point på CellarTracker.

Terroirfreak

Hvad gør Ramey anderledes end andre producenter i Californien? Udover at have været rundt i Europa, Australien og USA for at finde frem til forskelle de tre kontinenter imellem, så fokuserer han mere på vinens dyrkelse end at ramme en bestemt smag til bestemte købere. Ramey har tre serier af vine: “Cabernet Blends”, der er opkøbte druer fra Napa Valley og Sonoma County, “Appelations Series”, der er vine med regionalt præg samt “Vineyard Designate Series”, der er udvalgte enkeltmarksvine. Han har desuden stor fokus på terroirbegrebet, hvor to ens druer fra to forskellige vinmarker giver forskellige resultater baseret på jordbund, soleksponering, vind og nedbør.

2011 Syrah Sonoma Coast er lavet på 95% Syrah og 5% Viognier, hvor 55% stammer fra Rodgers Creek Vineyard og 45% fra Cole Creek Vineyard. Vinen har gæret 19 måneder i 36% nye, franske tønder, og er aftappet ufiltreret i august 2013. På grund af den kolde årgang, blev 2011-årgangen lagt i færre måneder end de normale 24 til 26 måneder. Sonoma Coast har et køligt klima, der minder meget om den nordlige del af Rhone – specielt Hermitage og Cornas.

Vinen har en mørk farve med let gennemsigtighed, som Syrah altid leverer. Den dufter og smager af krydderurter, røget kød, en anelse læder, hvidt peber og grønne oliven. Dejlig krydret og samtidig silkeblød konsistens. Den har en behagelig, mellemlang eftersmag, hvor specielt den kvindevenlige sødme og de kraftige krydderier er perfekt kombineret.

2011 Syrah Sonoma Coast er helt sikkert de 299 kr værd.

Om Kim Nymann

Druernes kreative talent hvor jeg løser design- og grafikudfordringer. Frankofil med hang til Bourgogne og Champagne - samt tysk Riesling. Jeg elsker komplekse og udfordrende vine, der efterlader et indtryk og smil på læben.

Læs også

Casal de Ventozela Espadeiro

Casal de Ventozela Espadeiro er portugisisk rosévin, som vi har fået tilsendt til anmeldelse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.