Zeni Amarone Classico 2011

Den lå og fristede i vinskabet. Og da fruen bød på flæskesteg med det hele, så måtte vinen da også være en amarone. For som du sikkert hart hørt mange gange før, så er amarone og ripasso gode bud til den fede danske mad. Og det er ikke uden grund.

Men selvom mange så hurtigt futter ned i det lokale supermarked og henter en amarone til en hund, så ved det sjældent at det ikke er en “rigtig” amarone. Forstået på den måde, at godt nok har den overholdt reglerne for hvornår den må kalde sig amarone, men kærligheden for indholdet mangler og i stedet har man haft fokus på at ramme en smag som passer kunderne.

IMG_6609I mine øjne er det syndt at tilpasse smagen til kunderne, i stedet for at få det bedste ud af sit produkt. En rigtig amarone sætter produktet og dermed ingredienserne i højsædet. Og det tager ca. 1 års arbejde siden forrige høst, til man har druerne i hus. Derefter skal druerne tørres, før resterne så presses ud. Så skal den ædles og stikkes sammen, for igen at ædle før den kan komme på flasker. Det kræver godt håndværk og kærlighed til det produkt man udvikler.

Uha da en svada.. nu tilbage til Zeni Amarone Classico.

Mums en god amarone

I glasset kommer står den flot og mørk, ligesom en amarone skal gøre. Den sætter finde medium gardiner der hænger flot og meget længe. Dermed stadig tegn på gode restsukker der er med til bløde den intensive smag op.

Duften er let af amarone og være. Men den er ganske delikat og let indelukket. Kan skyldes at den stadig er en ung amarone. Men man snupper lige et ekstra snif, og fanger modne blommer og svesker gemt i duften.

IMG_6599

Helt forelsket blev jeg, da jeg smagte på den. Trods den også her er en anelse indlukket, har en skøn og elegant smag. Den er tør.. meget tør, og suger dejligt i kinderne med en dyb blødt og let pebret bid som hænger ved godt og længe. Men først rammes man af den bløde frugt, som bredder sig i hele munden. Dog uden at den bliver bamset og bombastisk. Og det klæder den rigtig godt, at være elegant. Man fanger den dybe koncentrerede sveske og en anelse blomme. En let vanilje lurer i kanten og er med til at runde den af sammen med rest sukkeret.

Den er super skøn og elengant. Langt fra en supermarkeds amarone til 100 kr. Den byder må en fantastisk oplevelse. Og nu vel.. en vin man nyder i små bider.. men dem blev der mange af  i aften (og få dagen efter).

Så jeg glæder mig til at jeg skal til Italien til sommer og forhåbenligt lige smutte ind forbi Zeni og se hvad de ellers har at byde på. Det skal nok blive rigtig interessant.

Om Brian Haahr-Nielsen

Den digitale nørd der elsker teknik, gerne flankeret af en god flaske vin til hyggelige stunder. Vin skal nydes, vin skal overraske. Og så skal den være prisen værd. Lige meget om det er fra supermarkedet eller vinbutikken.

Læs også

DeCalage Heritage

DéCalage Héritage fra Vinisimo

Dette er et sponsoreret indlæg fra vinisimo.dk. Vinisimo har henvendt sig til os for at …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.