Find den bedste portvin 2014

Der er ikke mange dage til jul, og du mangler stadig at købe vin til det store måltid.

Hvis det er dig, så er du blandt de 90%, der først finder vinen frem ugen inden det store måltid. “Hvorfor?” kan man spørge sig selv. Er det fordi du plejer at spise det samme, og du derfor drikker den samme vin år efter år? Eller fordi vinen ikke helt har første prioritet, og blot skal være en ledsager til godt mad?

Uanset grunden skal du stadig finde en vin, der passer til alle de elementer, som julemiddagen består af; surt, sødt, salt, bittert og umami. Sidste år skrev jeg en artikel omkring at finde en julevin ved at have de fem grundsmage i baghovedet. Mangler du stadig at finde julevinen, og du er måske på Herrens mark? Så tag at kigge de to sider igennem, hvor jeg først gennemgår udvælgelsen og dernæst udvælger tre vine i hvert sit prisleje.

Ingen julevin på Druerne.dk – kun portvin!

I år har vi valgt ikke at skrive om julevin men at gennemgå portvinsmarkedet og beskrive de forskellige typer, så du kan finde den helt rigtige portvin til din (og dit selskabs) smag. Du tænker sikkert hvorfor jeg skriver om det igen i år, når jeg gennemgik de mest almindelige typer i artiklen om at finde den rigtige dessertvin til risalamanden. Årsagen er, at portvin juleaften er næsten 100% sikkert for familien Danmark.

Jeg gennemgår de mest almindelige type samt en ny kaldet “Black”. God fornøjelse med portvinsjagten!

Kilde: Quinn.anya @ Flickr

Ruby/Christmas Port

Lagret 2-3 år på store fade. Kaldes også “den røde type” pga. den lyse farve. Sød og blød, en anelse af sprit i eftersmagen, sød, krydret i næsten. Op til jul laves også Christmas Port, der er en mere blød og letdrikkelig portvin. I mange danske familier er det en tradition med denne juleportvin. Der er ikke krav til lagring af en Christmas Port.

Tawny

Lagret 2-3 år på små fade. Tawny sælges også med angivet alder, hvilket er garanti for gennemsnitsalderen i tilfælde af blanding fra flere år partier. Farven er mørkere rød end Ruby, men en Tawny med alder bevæger sig mere over i den brunlig farve. Mere mørk i næsen, tørret frugt og kraftigt krydret. Let mørk eftersmag.

Black

Ny type portvin med lidt saltet i næsen. Kraftfuld, tørret frugt som en Amarone, kraftfuld smag der forsvinder hurtigt. Den er tiltænkt de unge.

Late Bottled Vintage/LBV

Den mest anvendte til risalamande. Den er lagret i 4-6 år på store fade og fra en bestemt årgang. Mere dybde. Cremet og harmonisk. Rund og blød.

Colheita

Lagret i mindst 7 år på små fade og i udgangspunktet en Tawny fra en bestemt årgang. Teglstensfarvet. Rusten farve, tynd og gennemsigtig, sprittet duft, krydret og mørk i næsen, harmonisk og lækkert, mere let i smagen.

Vintage

Årgangsportvinen har lagret 2 år på fade samt 5-50 år på flaske. Det er en topkvalitet specielt i exceptionelle årgange. Farven er helt mørk. Sprittet duft, harmonisk smag.

Om Kim Nymann

Druernes kreative talent hvor jeg løser design- og grafikudfordringer. Frankofil med hang til Bourgogne og Champagne - samt tysk Riesling. Jeg elsker komplekse og udfordrende vine, der efterlader et indtryk og smil på læben.

Læs også

Carvalhas Tawny

Quinta das Carvalhas 10 Years Tawny

Det er juleaftens dag og du har selvfølgelig styr på maden til i aften. Selvfølgelig …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.