Vejle Vinfestival 2014

På 1. sal i Vejles storcenter, Bryggen, blev der først i oktober måned afholdt en såkaldt vinfestival for nogle af Vejle Citys vinforretninger. I 3½ timer bød Kvickly i Bryggen, Luka på Vejle Midtpunkt, Smag Først i Mary’s og Vinoble på Rådhustorvet på ca. 50 forskellige vine fra deres sortiment i prisklassen 50 kr og til 500 kr. Udover disse vine havde Osteriet på Søndertorv sørget for et overflødighedshorn af ost i alle afskygninger, og Kvicklys slagter og bager havde sørget for piemontespegepølse samt flute og kage.

Sammen med arrangementet fik alle deltagere et smageglas fra Spiegelau, som selvfølgelig kunne tages med hjem. Derudover en vinoversigt for på den måde at få et godt overblik over de 50 vine.

Kvickly

VinfestivalKvickly bød på hvid-, rød- og dessertvin af forskellige slags og fra hele verden. Der var tysk, fransk, italiensk, new zealandsk, sydafrikansk, portugisisk, chilensk og argentinsk vin – helt klart aftenens bredeste udvalg. Som den eneste af de fire vinhandlere havde de også taget vand med til at skylle glassene. Rigtig fin gestus, så Portvin ikke blev blandet med Pinot Noir. Derudover var alle vine tempereret, så ingen blev serveret for for høj temperatur. I programmet havde Kvickly valgt at benævne årgang på alle vinene, hvilket specielt jeg blev glad for.

Disse vine nåede jeg at smage:

  • 2012 Prinz von Preussen Riesling Trocken fra Rheingau i Tyskland til 75 kr*. Frugtrig, syrepræget hvidvin med en god balance. Smag af hø og ananas. Karakter: 6/10.
  • 2000 Pocas Vintage Port fra Portugal til 199 kr*. Portvin fra en god årgang. Let, frisk og ung smag med en blød og tør eftersmag. Karakter: 6/10.
  • 2009 Fontanafredda Barolo fra Italien til 99 kr*. Fin krydret smag med en delikat syre og milde tanniner. En letdrikkelig Barolo. Karakter: 5/10.
  • 2011 Chateau Roumieu Sauternes fra Frankrig til 89 kr*. Lækker sødme, fed smag og meget konsistens. Syren manglede dog. Karakter: 8/10.

Luka

VinfestivalLuka havde satset på hvid- og rødvin fra Frankrig, USA, Sydafrika og jokeren Israel. Faktisk næsten samme israelske vin, som jeg har anmeldt for år tilbage. De havde sørget for at have en spand med koldt vand til de hvide vine, så de var nedkølet til en mere korrekt temperatur. De havde også valgt at benævne årstal på deres vine i programmet.

Jeg smagte på:

  • 2011 The Daily White fra USA til 119 kr. Der var honning og nødder i duften, men generelt var vinen uden bemærkelsesværdig karakter. Jævn kedelig glas hvidvin. Karakter: 3/10.
  • 2011 Maby Lirac fra Frankrig til 135 kr. Klassisk Lirac med let krydret smag samt lakrids. En god volumen og blød eftersmag. Karakter: 6/10.

Smag Først

VinfestivalSmag Først satsede på Italien med næsten halvdelens af deres udvalg. USA, Australien, Frankrig og Spanien var desuden repræsenteret blandt hvid-, rød- og dessertvin. Kassen med italiensk Pinot Noir havde de desværre tabt uden for deres forretning i Mary’s, så den manglede til stor skuffelse for undertegnede. Smag Først var eneste på vinfestivallen, der havde taget vin med, der ikke passer til mad. Sjovt og anderledes!

Af Smag Førsts medbragte vine smagte jeg:

  • Horgelus fra Frankrig til 75 kr. Sydfransk hvidvin med sødme og syre i duften. Smagen og eftersmagen er cremet, og vinen er mest anvendelig uden mad. Karakter: 5/10.
  • Kendall-Jacksom fra USA til 100 kr. Sød duft at tobak og en tør smag med tanniner. En typisk Cabernet Sauvignon, men smagen er jævn. Karakter: 5/10.

Vinoble

VinfestivalVinobles sortiment kender jeg en del af, og de fleste vine, som de havde medbragt, kendte jeg på forhånd. De havde satset sikkert med deres udvalg – sikkert for at sælge mere på selve aftenen. Her var Italien, Spanien, Argentina, Australien, USA, Frankrig og Ungarn repræsenteret bland hvid-, rød- og dessertvin.

Da jeg kender en stor del af det sortiment, som Vinoble præsenterede, smagte jeg kun på to:

  • Ochoa fra Spanien til 159 kr. Mørk farve og havde en blandet smag af både Bordeaux og Spanien. Der er en sødme og krydderier i duften, og smagen er tør med en god fylde. Karakter: 7/10.
  • 2011 Pierre Damoy fra Bourgogne i Frankrig til 465 kr. En topvin med en klassisk smag, der dog var ung. Karakter: 8/10.

Det var nogle gode timer med fire vinforretningers forskellige satsning, og jeg glæder mig til næste års vinfestival. Der var cirka lige meget tilslutning af kunder hos alle bordene, men jeg var helt klart mest interesseret i Kvickly og Vinobles udvalg. Selv om Vinoble har de bedste producenter i folden, så var Kvicklys sortiment mest alsidigt.

Jeg vil dog påpege én ting, som arrangøren ikke helt havde styr på: Kl 21 tog de fire vinforretninger deres topvine frem, så alle deltagerne kunne smage hvordan rigtig god vin smager. Men både Vinoble, Smag Først og Luka tog en pris mellem 50 og 80 kr for et glas topvin. Kvickly var den eneste, der ikke havde valgt at tage ekstra betaling. Dette forvirrede deltagerne, efter at topvinsbetalingen ikke var adviseret på smageprogrammet eller i billetten. Enten skal alle vinforretningerne gøre det gratis eller advisere det i smageprogrammet.

Aftenens bedste vin var Vinobles Pierre Damoy Bourgognevin til 465 kr, og aftenens bedste køb (af dem jeg smagte) var Kvicklys Peter Yealands Pinot Noir Reserve til 99 kr*. Jeg snakkede med fire andre personer omkring det bord jeg stod, og de andre var enige med mig i aftenens bedste køb. Den var de imponeret over til prisen!

* Det var specialpriser på selve aftenen. Normalpriserne er lidt højere.

Om Kim Nymann

Druernes kreative talent hvor jeg løser design- og grafikudfordringer. Frankofil med hang til Bourgogne og Champagne - samt tysk Riesling. Jeg elsker komplekse og udfordrende vine, der efterlader et indtryk og smil på læben.

Læs også

Pinot Noir

Pinot Noir vinaften med topvinen Clos de Vougeot

I vores lille vinklub med ni medlemmer var det blevet min tur til at afholde …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.