2014 har budt på fantastisk vejr. Det kan vi sikkert alle blive enige om. Især hvis man er landmand eller vinavler. Det har man hørt en god del om i pressen i sidste par måneder, hvor især Frederik Kreutzer har delt sin ekspertviden med os alle. Han er om nogen, godt velbevandret i hvad de danske vin producenter kan og formår at presse ud af de danske druer.
Og når vi nu har en ekspert ud i dansk vin. En personlighed som både underviser ud i vinens verden og gøren, samt bruges som dommer i smagninger til præmieuddelinger. Så er det jo oplag at stille Frederik Kreutzer et par spørgsmål om dansk vin. Så det har vi selvfølgelig gjort:
Hvad forventer du af de danske producenters årgang 2014. Hvad skal man holde øje med?
Jeg forventer klart højt niveau, da sommeren har artet sig fornuftigt for producenterne. Igen et år med en varm sommer, uden for meget regn. Måske man kan frygte at nogle igen i 2014 har ventet med at høste, for at få endnu mere sukker i druerne og dermed miste en anelse syre. Det kan skabe ubalancerede vine. Igen skal vi huske på at de druer der dyrkes i Danmark er egnet til et gennemsnitligt dansk klima og dermed kan have samme problemer som fx Pinot Noir kan i en ekstrem varm årgang i Bourgogne. Min forventning er at jeg snart hører om producenter der tager chancen / muligheden og planter druer som Pinot Blanc, Pinot Noir, Sylvaner eller oven i købet Riesling. Hvis klimaet bliver ved med at gå i den retning vi har set de sidste par år, så bør disse druer kunne give fuldmodne druer når de er modne om 10 år. Derudover så skal man holde øje med resultatet af Årets Vinskue, hvor de hvide og mousserende er bedømt, de røde bliver det 20. oktober.
Hvad er dansk vins svagheder?
Frygt for at tage chancen med bedre druer. De druer som der generelt arbejdes med har for lavt potentiale og derfor kan kvaliteten i glasset ikke bliver outstanding, men aller bedst glimrende. I modsætning er deres styrke deres enorme styrker indenfor teknikken, for se engang på hvor flotte vine der fremstilles af dårligt råmateriale. Der arbejdes hårdt i marken og i kælderen for at få den kvalitet i flasken, det bør vi sige tak for – igen og igen og.
Hvis du skulle anbefale en dansk hvidvin, dansk rødvin og dansk dessertvin, hvad ville dit bud så være?
En anbefaling bør gå på de bedste vine i hver kategori, men kunne også være gået til bedst-til-prisen. Mine bedste smagsoplevelser i de 3 kategorier må være: Arwen 2008 fra Lilleø, 2008 Brandbygegaard, Kvist & Vitus, rød, Frederiksdal Kirsebærvin Solera Lolland.
Du kan læse meget mere om både denne super årgang for dansk vin og andre spændende vinoplevelser på Frederiks blog. Frederik Kreutzer skriver ugentlig om masse spændende møder med både nye og gamle flasker, samt ture til vingårde og konkurrencer.
Hvad er dansk vin
I danmark er der lidt andre druer på markerne end man ser fx. i Tyskland og England, som vores nærmeste vin producerende naboer. England til og med på samme breddegrad, og Tyskland støder vi jo på direkte mod syd. I Danmark ser man typisk disse druer i spil:
- Blå druer:
- Rondo
- Regent
- Leon Millot
- Cabernet Cortis
- Castel
- Frühburgunder
- Bolero
- Grønne druer:
- Solaris
- Ortega
- Orion
- Madeleìne Angevine
- Zalas Perle
- Johanitter
- Bianca
Det er disse druer, som gør sig bedst i det danske klima. Nogle producere vine rent på fx Rondo og Solaris som er de mest populærer druer. Men mange bruger også de øvrige druer, til at støtte op om smagen, ved at blande disse i.
En god del af de mange danske vinavlere producerer også en række frugtvine, og de producerer typisk også brændevine, frugtvine, dessertvine med videre. For alt skal bruges. Hvis druerne ikke er gode nok til vin, så kan de sikkert bruges til en brændevin.
Danmark kunne kalde sig et vinland fra år 2000. Det var året hvor EU godkendte Danmark som officielt vinland. Danmark fik tildelt 99 hektar til kommerciel produktion. Her var Skærsøgaard fra Dons ved Kolding, som vi tidligere har besøgt, samt Lars Hagerman på Domaine Aalsgaard der blev de første kommercielle vingårde i Danmark.
I dag findes der 97 professionelle vingårde i Danmark. De ligger placeret godt udover hele Danmark:
- Jylland: 42 professionelle og 570 hobby vinavlere
- Fyn: 5 professionelle og 189 hobby vinavlere
- Sjælland + Lolland/Falster: 40 professionelle og 558 hobby vinavlere.
- Bornholm: 2 professionelle og 10 hobby vinavlere.
Kilde: Dansk Vinavlerforening 2012.