Berarte Rioja Joven en rolig tempranillo vin

Det er snart et god stykke tiden vi sidst har kigget på en flaske med dråber fra tempranillo druen. Men nu lykkedes det endelig at hive en flaske frem igen. Når nu varmen så småt bliver erstattet af lidt køligere efterårs luft og fugt, så kan det være skønt at hive en spansk vin frem. Valget faldt på Berarte Rioja Joven fra 2012, som jeg har fanget hos Tingstedhus i Gedved.

Bodegas Borarte er en lille vingård i Alavesa. Som startede ud med at kun at videre sælge deres druer til andre producenter. Men fra 1970 startede de selv op med produktion af egne druer, ligesom de selv stod for salg og markedsføring. Gården er gået i familiær arv igennem frem til i dag.

IMG_1194Berarte Rioja Joven, er den lille af de rødvine som Bodegas Berarte producerer. Alle deres 3 rødvine er produceret af 100% tempranillo. Og netop Rioja og tempranillo går hånd i hånd. Men selvom tankerne typisk går til Spanien når man siger tempranillo, så har andre lande som fx Australien.

Proppen virker lidt semi syntetisk. Alligevel har den tydelige spor af, at vinen trækker op i proppen, og var tæt på at få hel kontakt med luften uden for flasken. Men heldigvis ingen propsyge at spore i denne flaske.

Vinen er mørk i glasset, og danner et nærmest sort spejl når lyset rammer overfladen. Den udstråler spansk varme og fylde. Duften er på trods af det, nærmest kølig. Der er moden frugt i duften, som samles over en lakridsrods fornemmelse. Og netop lakridsen giver den en rolig og kølig fornemmelse i næsen.

I munden lander den blød, men dog også tør. Meget tør. Faktisk så er smagen som sådan forholdsvis svag i starten den lander. Men wow hvor den hurtigt vokser, og giver mere frugtrige toner. Det er viol og svesker som ligger og gemmer sig lidt i den fantastisk bløde smag af lakridsrod. Det harmonere rigtig godt. Tannin niveauet er faktisk nærmest ikke at spore, mens syren  holder vinen igang flot og længe.

Men bemærk, at hvis du blot snupper et glad og synker med det samme, så oplever du ikke vinens rette potentiale. Den skal holdes i munden i nogle sekunder før den folder sig ud og viser sin fantastiske smag. Drikker du den hurtigt, bliver den nærmest flad, tam og kun kølig, mild lakrids. Men lad den blive nogle sekunder og du vil mærke den ændrer karakter og folder sig flot ud og giver mange flere nuancer af sig.

Det skal siges at jeg fik den dekateret før jeg smagte den, i karaffel med stor overflade.

 

Om Brian Haahr-Nielsen

Den digitale nørd der elsker teknik, gerne flankeret af en god flaske vin til hyggelige stunder. Vin skal nydes, vin skal overraske. Og så skal den være prisen værd. Lige meget om det er fra supermarkedet eller vinbutikken.

Læs også

Casal de Ventozela Espadeiro

Casal de Ventozela Espadeiro er portugisisk rosévin, som vi har fået tilsendt til anmeldelse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.