Creative Block 2013 fra Spier

Spier har endnu en gang sendt nogle flasker til anmeldelse. I første omgang handler det om Creative Block fra Spier i Sydafrika, der er en hvidvin lavet på druerne Sauvignon Blanc og Semillon. Følger du os på Facebook, så du sikkert sidste torsdag, at vi var i fuld gang med at anmelde Spier-vine. Vi har tidligere anmeldt Spier Vintage Selection for Refresh Agency, som på papiret minder meget om den rødvin, som du kan læse om i næste uge. Jeg kan dog røbe, at det kun er på papiret de to ligner hinanden. Smagsmæssigt er det noget helt andet.

Spier Creative BlockMen lad os komme i gang med Creative Block – en hvidvin lavet på de to gode makkere: Sauvignon Blanc og Semillon. Sydafrika er helt benovret over Sauvignon Blanc, der mere eller mindre er blevet landets mest benyttede hvidvinsdrue (mest pga. mangel på Chardonnay), der som regel altid blandes med Semillon. Begge druer stammer fra Frankrig, hvor Semillon nok er mest kendt for Sauternes. I Sydafrika blev Semillon brugt rigtig meget for 150 år siden, og sidenhen er andelen af marker plantet med denne drue faldet drastisk. Men den bruges stadig sammen med Sauvignon Blanc.

Den er lys og klar at se på, men den virker en anelse lysere end andre sydlandske vine lavet på Sauvignon Blanc. Duften er sprød og syrlig med noter af hyldeblomst og citrus (eller grønne toner om du vil – bare megt grønne!) – meget markant citrus. Faktisk så meget, at det er svært at smage andre nuancer. Smagen er meget syrlig med en metallisk mineralitet. For syrlig til at være harmonisk, hvilket er en skam, for vinen har så meget andet at byde på. Citrus dræber blot frugt og hyldeblomst. What a shame!

Når det så er sagt, så bliver vinen bedre ved at stå åben i nogle timer. Men der er et stykke til den harmoniske Sauvignon Blanc, som jeg kender.

Om Kim Nymann

Druernes kreative talent hvor jeg løser design- og grafikudfordringer. Frankofil med hang til Bourgogne og Champagne - samt tysk Riesling. Jeg elsker komplekse og udfordrende vine, der efterlader et indtryk og smil på læben.

Læs også

Cloudline Pinot Noir fra USA er elegant Oregon-vin

Egentlig var jeg på jagt efter vinglas, men kommer hjem med Cloudline Pinot Noir – …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.