Sød og letdrikkelig Chateaneuf-du-Pape til under 80 kr

Vin fra Chateaneuf-du-Pape bliver af nogle kaldt kongen af Rhône. Det er en tyndere vin end den generelle Rhône-vin, der normalt laves på Syrah. Grunden er, at i Chateneuf-du-Pape må vinen laves på 13 forskellige druer, men størstedelen af alle vin indeholder en stor del Grenache. Lige præcis denne drue er optimal som blandingsdrue pga. dens nuancer – derudover har Grenache brug for varme, hvilket den får masser af i Sydrhône.

Grenache har en lys farve og en høj alkoholprocent. Smagen er frugtig (som regel hindbær og jordbær), krydret og sød, og mangel på syre samt tanniner gør druen optimal som blandingsdrue.

Kvickly har forhandlingen af denne Andéol Salavert Chateaneuf-du-Pape, der bliver produceret af Boisset. Faktisk fusionerede Andéol Salavert med Louis Bernard i 2001, og firmaet blev senere solgt til Boisset. Det er et forholdsvis stort vinhus med en masse potentiale, der producerer vine fra de fleste område i Rhône – lige fra det nordlige Saint Joseph til det sydlige Chateaneuf-du-Pape. Prisen for denne Andéol Salavert Chateaneuf-du-Pape ligger normalt på 119 kr, men er jævnligt på tilbud helt ned til 79 kr. Og til den pris er vinen et godt køb.

En god flaske fransk vin

Chateaneuf-du-PapeAndéol Salavert Chateaneuf-du-Pape har en lys farve som en typisk vin fra området, men konsistensen virker mere tynd og vandet i kanten. Ikke noget særligt når man tænker på, at vinen samtidig er meget ung. På CellarTracker beskrives druesammensætningen med Mourvedre Blend, hvilket højst sandsynligvis betyder GSM-blanding (Grenache, Syrah og Mourvedre). Selve fordelingen af de forskellige druer forbliver en hemmelighed.

Duften er lidt svær i første glas. Jeg har valgt ikke at dekantere vinen for at se, hvor lukket/åben den vil være. Den er dog så lukket i næsen, at jeg blot kan dufte en let bærduft. Ikke noget med urter eller lidt peber. Smagen i første glas er også meget koncentreret og lidt uharmonisk. Faktisk virker vinen meget atypisk af en Chateaneuf-du-Pape at være. Jeg vælger derfor at dekantere resten af vinen og give den masser af luft.

Det åbner vinen betragtelig, hvor både duft og smag ændrer sig. Ved at lade den stå i karaflen i en times tid gør det vinen meget indbydende og meget typisk for en billig Chateaneuf-du-Pape – på den gode måde: Masser af sødme med en let smag og duft af hindbær og jordbær. Den er let krydret, og hvor en dyr Chateauneuf-du-Pape byder på letgenkendelige krydderurter, er Andéol Salavert mere neutral. Men smagen og duften er der bestemt.

Faktisk en temmelig god flaske fransk vin

Hele flasken blev tømt forholdsvis hurtig, og på grund af dens søde og lette duft og smag, er vinen meget letdrikkelig og meget anvendelig til lyst kød samt vegatarretter. Til tilbudsprisen er vinen et godt køb, og du bør mindst have en enkelt flaske liggende hjemme til den lejlighed, hvor du har lyst til en god supermarkedsvin fra Frankrig. For den lejlighed kommer – trust me!

Tak til Kvickly for levering af vinen til anmeldelse.

Om Kim Nymann

Druernes kreative talent hvor jeg løser design- og grafikudfordringer. Frankofil med hang til Bourgogne og Champagne - samt tysk Riesling. Jeg elsker komplekse og udfordrende vine, der efterlader et indtryk og smil på læben.

Læs også

Casal de Ventozela Espadeiro

Casal de Ventozela Espadeiro er portugisisk rosévin, som vi har fået tilsendt til anmeldelse.

2 Kommentarer

 1. Hej Kim

  Det lyder ikke som den mest attraktive Ch9 i nyere tid. Let er ikke et udtryk jeg normalt forbinder med området. Sødme kan jeg bedre forstå, men ofte et resultat af top modne druer, der samtidig giver en kraftfuld og fyldig vin. Må nok sige at jeg i prislejet under 100,- kr. hellere vil søge en god og ærlig Cotes du Rhone, end en slatten Ch9.

  Sorry, det var bare min umiddelbare tanke.

  Hygge
  Frederik

  • Hej Frederik.

   Dejligt med dit indspark.

   For det første vil jeg sige, at en Neuf til 80 kr med en karakter på 83 point ikke er en stor oplevelse. Hverken dyb eller kompleks på nogen måde. Den er let og sød og meget tiltalende for folk, der normalt vil udtale, at de ikke kan lide fransk vin. Du er selv stødt på sådanne personer mange gange.

   Let er heller ikke den fornemmelse jeg har af typiske Neuf’er, men hvis man tilsidesætter ens forventninger og nyder vinen som en let, fransk vin, så klarer den det ganske fint – til prisen. Husk det. Umiddelbart vil jeg bruge mindst 200 kr på en god Neuf eller helt finde noget andet. Evt. bruge dit forslag.
   Kvickly har leveret vinen til anmeldelse, og mine egne præferencer har jeg lagt lidt på hylden.

   Hyg dig
   Kim

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.