Sådan undgår du at ødelægge julemiddagen

Det er tid til sidste guide i vores juletema om at finde den rigtige julevin. Hvor de tidligere guides handler om hvordan du finder den rigtige julevin i Kvickly, hvordan du finder en dessertvin til risalamanden og forskellen på en dyr og billig Amarone, så går vi tæt på de faldgruber der findes, når du skal vælge julevin.

Jeg kom i guiden “Sådan finder du den rigtige julevin i Kvickly” ind på at du skal vælge vin ud fra disse kriterier:

  • Høj alkoholprocent for at stå imod den fede smag.
  • God sødme for at passe til de brunede kartofler eller saucen.
  • Tanniner for at den fede smag ikke tager overhånd.
  • Godt med frugtsyre så rødkålen eller asierne ikke bliver for domimerende

Hvad du bør købe

RigtigtGenerelt set får du mest for pengene ved at være oversøisk – specielt Sydamerika. Her er priserne på vinene op til 50% billigere end de europæiske, men du kan ikke forvente at få lige så stor kompleksitet. De europæiske vine er mere udfordrende, langt mere komplekse og dyrere. Der er mange flere typer at vælge imellem, og som regel er frugtsødmen og de mørke bær ikke i fokus på samme måde.

  • Sydrhône med både høj alkoholprocent og kraftig smag samt syre og sødme. Alle elementer er normalt godt afstemt. Specielt gode områder er Chateauneuf-du-Pape og Gigondas.
  • Spansk vin fra Ribera del Duero eller Priorat er specielt gode. Masser af sødme, godt med syre og en kraftig smag. Rioja kan også komme på tale, og prisniveauet er samtidig lavere herfra.
  • Amarone eller Ripasso fra det nordlige Italien passer perfekt med masser af sødme, høj alkoholprocent og en delikat syre. Husk dog på, at specielt disse to typer sælger godt blot pga. navnet, og en god vin koster ca. 300 kr. Et alternativ kan være Siciliens Nero d’Avola, der dog har mindre syre men fokus på de andre elementer.
  • Australien er også populært til julemaden. Du skal blot være opmærksom på, at vinen har syre, hvilket langt fra alle har. Det er svært at anbefale et bestemt område, der er bedre end andre, for det hele er meget blandet.
  • En bedre bud vil være Sydamerika – specielt Argentina. Men hvor landet er meget glad for druen Malbec, vil det være mere optimalt med Cabernet Sauvignon, der har meget mere syre til at modstå den fede smag i maden.
  • Et alternativt bud kan være Riesling eller Champagne, som Frederik Kreutzer har anbefalet nu to år i træk. En høj frugtsyre og god sødme kalder på f.eks. Moselvin med alder.

Dette må du ikke

ForkertDisse punkter bør du altid have i baghovedet eller skrevet ned, når du på egen hånd går på jagt efter en julevin:

  • Vælg ikke en for nordlig og koldklimapræget vin som f.eks. Saint Joseph i det nordlige Rhône. Heller ikke Pinot Noir fra Bourgogne eller Tyskland og Østrig. Der er ikke nok sødme og høj alkoholprocent i vinen, og den vil falde helt igennem og blive overdøvet af maden.
  • Bordeaux passer som udgangspunkt ikke ind i julemaden, da den er for let. Den mangler næsten samtlige elementer for at komplementere maden.
  • Køb ikke dyr vin for at imponere gæsterne. De vil hellere hygge sig og have en god vin, der passer til maden. De er – lige denne dag – ligeglad med om vinen er fra Bourgogne, New Zealand eller USA. Bare den smager godt.
  • Vinen kommer i anden række denne dag. Vinen skal komplementere maden og ikke omvendt. Bruger du f.eks. ikke brunede kartofler, kan du slække på kravene til den søde smag i vinen. Så husk altid at tænke hele måltidet igennem, når du vælge vin.
  • Tilsidesæt dine yndlingsdruer/-områder/-druer og hvad du eller normalt elsker. Jeg kunne f.eks. aldrig finde på at servere en Bourgognevin selv om jeg er vild med dette område.
  • Drop nu naturvine, eksperimenterende vine og andre smarte tricks, du måske har tiltænkt. Det er ikke dagen, hvor du skal prøve noget vildt – det ender bare som en katastrofe!
  • Lette og for billige vine kan du drikke mens du laver maden. Vil du ikke bruge 425 kr for en flaske Amarone, køber du i stedet en Ripasso til 150 kr. Ikke en Amarone til 150 kr blot for typens skyld. Vil du kun bruge 100 kr for vin, nøjes du med én flaske til 100 kr frem for 2 til 50 kr. Det er dig som vært der bestemmer, hvor meget vin der skal drikkes. Er der kun råd til et glas vin pr. mand, så fortæller du selskabet det. Kvalitet frem for kvantitet!
  • Lyt ikke til din nabo/kammerat/forældre og andre personer, som måske har et snævert syn på en god julevin. Gør brug af vinkenderes ekspertise – enten ved at skrive til vinbloggere eller bruge vinhandlere. De fleste vil komme med et seriøst og kompetent svar til netop din situation. Du kan altid skrive til os her på Druerne.dk – vi vender altid tilbage med et fyldestgørende svar.
  • Bliv ikke lokket af tilbudsvine, hvor det virker for godt til at være sandt. Som regel er vinen tilbudsprisen værd og ikke meget mere. Der er selvfølgelig undtagelser, men som udgangspunkt kan du regne med dette udsagn. En Amarone på tilbud til 99 kr smager som en vin til 99 kr. Og ikke 219 kr.
  • Sidst men ikke mindst: Gør det ikke til en videnskab. Det er jo kun en vin og ikke en kur mod kræft!

Med denne sidste guide håber jeg på, at du finder den rette julevin. Har du spørgsmål eller kommentarer, er du mere end velkommen til at skrive til mig eller efterlade en kommentar.

Rigtig glædelig jul fra Druerne.dk.

Om Kim Nymann

Druernes kreative talent hvor jeg løser design- og grafikudfordringer. Frankofil med hang til Bourgogne og Champagne - samt tysk Riesling. Jeg elsker komplekse og udfordrende vine, der efterlader et indtryk og smil på læben.

Læs også

Carvalhas Tawny

Quinta das Carvalhas 10 Years Tawny

Det er juleaftens dag og du har selvfølgelig styr på maden til i aften. Selvfølgelig …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.