Hvilken dessertvin skal du servere til risalamande?

Jul er jo traditionernes fest, og hvordan kan man gennemføre en juleaften uden at servere risalamande? Altså denne pæredanske kolde risdessert med masser af flødeskum og mandler. Hvilken dessertvin serverer man til denne søde dessert, når man samtidig hælder kold eller varm kirsebærsauce på?

Vin Santo, portvin eller Recioto?

Jeg vil koncentrere mig om disse tre typer dessertvin, idet de alle passer til risalamande samt er hver deres egen type. Der findes en masse andre typer, men lige præcis disse tre typer henvender sig til tre forskellige typer personer.

Kravet til en dessertvin til risalamande er følgende:

  • Uden kirsebærsauce skal vinen have en god syre for at fremhæve mandel- og vaniljesmagen.
  • Med kirsebærsauce skal vinen samtidig have en god portion frugt- og bærsmag samt have en mørk, sød og fed fylde.

Vin Santo

Vi har tidligere anmeldt denne Vin Santo.

Italiensk dessertvin primært fra Toscana med en gylden farve. Den fås fra den tørre type, der af mange anses for at være “den originale”, over til den søde type, der er meget populær i Danmark. Den laves på tørrede druer, og der bruges som regel druer såsom Malvasia del Chianti, Trebbiano Toscano eller Grechetto – altså primært grønne druer. Det er en meget omstændig og langtrukken produktion, hvilket er årsagen til den høje pris og den eftertragtede status i Italien. Vinen gærer over en lang periode, hvor den samtidig oxiderer, hvilket giver den enestående smag af nødder og svampe.

Den er meget velegnet til risalamande uden kirsebærsauce samt at dyppe mandelkager i, som er den italienske måde. Lagringspotentialet er meget stort – 10 til 20 år er ikke unormalt.

Pris: 150-350 kr.

+ Vælg den søde udgave, kun til risalamande uden kirsebærsauce eller med hjemmesyltet frugtkompot.
÷ Brug ikke under 150 kr – du kommer til at fortryde det.

Portvin

Populær type dessertvin grundet de forskellige undertyper og smag. Udover at portvin også fås i en hvid type, som jeg ikke vil komme ind på i denne sammenhæng, findes disse undertyper:

  • Ruby
  • Tawny
  • Colheita
  • LBV
  • Vintage
Lagret 2-3 år på store fade. Kaldes også “den røde type” pga. den lyse farve.
Lagret 2-3 år på små fade. Tawny sælges også med angivet alder, hvilket er garanti for gennemsnitsalderen i tilfælde af blanding fra flere år partier. Farven er mørkere rød end Ruby, men en Tawny med alder bevæger sig mere over i den brunlig farve.
Lagret i mindst 7 år på små fade og i udgangspunktet en Tawny fra en bestemt årgang. Teglstensfarvet.
Late Bottled Vintage. Lagret i 4-6 år på store fade og fra en bestemt årgang.
Lagret 2 år på fade samt 5-50 år på flaske. Topkvalitet specielt i exceptionelle årgange. Den helt mørk farve.
© Quinn.anya @ Flickr

Portvin kommer fra Duorodalen i Portugal, hvor der normalt bruges disse druer: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinto Cão, Tinta Roriz og Tinta Barroca.

Den søde risdessert vil være godt komplimenteret med en ung vintage eller LBV, men generelt er det meste portvin perfekt til risalamande. Ligger du inde med en flaske, som du har åbnet her i løbet at december måned, kan du sagtens bruge den.

Pris: Fra 150 kr.

+ Den unge portvin med fokus på mørke kirsebær vil være perfekt.
÷ Der findes utallige producenter og typer. Kender du ikke din type, vil det være en god ide at få råd og vejledning i en vinforretning.

Recioto

Recioto ClassicoVi har tidligere beskrevet denne Recioto.

Også kaldt Recioto della Valpolicella, der er den røde type. Den søde dessertvin fra Veneto, der laves på Amaronens metode. Man afbryder gæringen tidligere end ved Amarone, hvilket giver et højere sødmeindhold. Dette giver samtidig også en dessertvin på “kun” omkring 12%. På den måde får man vin med en sød smag af kirsebærkerner samt en anelse syre fra kirsebærsten.

Idet kun 2% af al Amaroneproduktion går til Recioto, tvinger det prisen op på et højere niveau end hvor f.eks. portvin starter.

Pris: 200-400 kr.

+ Vælg den hvis du ønsker den søde smag af kirsebær, der komplimenterer kirsebærsaucen fortrinlig.
÷ Den er noget sødere og dyrere end f.eks. portvin.

Om Kim Nymann

Druernes kreative talent hvor jeg løser design- og grafikudfordringer. Frankofil med hang til Bourgogne og Champagne - samt tysk Riesling. Jeg elsker komplekse og udfordrende vine, der efterlader et indtryk og smil på læben.

Læs også

Test af Champagne

Test af Champagne: Brimoncourt eller Larmandier-Bernier

Brimoncourt mod Larmandier-Bernier - hvilken er bedst. 350 kr eller 419 kr? Vi har testet Winefamlys egenimporterede mærker.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.