Er der forskel på dyr og billig Amarone – hvilken skal du servere?

Amarone er danskernes helt store fortrukne vin, når det kommer til juleanden og flæskestegen. Men der er himmelvid forskel på en flaske til 99 kr og en til 585 kr. Men hvorfor er der så stor forskel i prisen? Der er mange faktorer der spiller ind: Druernes høsttidspunkt, vinmarkernes placering, kvasets kvalitet, traditioner og mange andre ting. Men der kan du som forbruger ikke se eller læse på flasken. Men inden vi kommer til alle disse faktorer, vil jeg gerne slå en ting fast:

Hvad er en Amarone?

Amarone er ikke en drue, producent eller et område. Det er ikke et kvalitetsstempel ej heller en metode. Det er en type. Og kun en type. Ligesom mousserende vin, rødvin og dessertvin ligeledes er en type. Amarone er blot en type vin fra et bestemt område.

Valpolicella

Amarone er en type vin lavet i distriktet Valpolicella i regionen Veneto. Området er opdelt i Valpolicella, Classico og Valpantena, hvor det største og bedste producenter ligger i Classico. Der er strikse regler for hvordan en Amarone skal laves og hvad den skal indeholde. Den skal indeholde 45-95% Corvina, op til 50% Corvione og 5-30% Rondinella (plus evt. en mindre dosis lokale druesorter). Druerne tørres for at få en vin med høj alkohol og stor fylde.

Forskel på billig og dyr Amarone

AmaroneHvordan kan samme type vin produceres og sælges for 99 kr og 585 kr, når de kommer fra samme område? De fineste Amarone bruger kun druer fra samme mark (kaldes enkeltmarksvin), hvilket er et kvalitetsstempel for druernes oprindelse. Druerne bliver høstet på det mest optimale tidspunkt og på en måde, der giver den bedste vin. Generelt set produceres de bedste Amarone med henblik på den bedste kvalitet, hvor de prisbillige Amarone skal produceres til en maxpris og kvaliteten bliver tilsidesat lidt. Ved høstning af druerne bliver de dårlige druer sorteret fra, hvor de producenter, der laver billige Amarone kan købe dem sammen med restkvaset, som de bedste producenter ikke vil anvende pga. for lav kvalitet.

På den måde kan den billige Amarone bruge restprodukter fra de bedste producenter, hvilket i sidste ende giver en mere mild og neutral vin – med mangel på kraft, smag og balance. Husk dog på, at dette ikke siger noget om at en billig Amarone er et dårligt produkt. Det er blot en vin med fokus på andre ting end man normalt forbinder med Amarone.

Hvor meget forskel på 99 kr og 199 kr?

Jeg testede Villa Annaberta Amarone til 99 kr (kaldes efterfølgende billig) mod Villa Annaberta Amarone Private Collection til 199 kr (kaldes efterfølgende dyr) – begge priser er tilbudsprisen, som Coop tit sælger den til. Den billiges normalpris er 219 kr og den dyres normalpris er 269 kr. Generelt set minder de utrolig meget om hinanden, men hvor den billige virker nem, ligetil, ensporet og ikke har noget med Amarones velkendte smagstoner af chokolade, blommer, træ og mandler, havde den dyre mere at byde på. I en blindtest ville jeg ikke have gættet på Amarone med mere en Veneto-vin lavet på forskellige druer.

Amarone

Begge var bløde og imødekommende og vil ikke genere nogen, men jeg fandt den billige uinteressant – specielt til mad. Her faldt jeg over den dyre, eftersom den billige ikke havde balance og var fuldstændig anonym sammen med oksefilet. Jeg frygter at hvis du serverer den til juleand, vil du nøjes med et enkelt glas vin, idet du også vil finde den meget uinteressant. Du skal i stedet bruge pengene på den dyre til 199 kr på tilbud, for den var meget behagelig og et godt glas vin. Men forvent ikke smagen af Amarone.

Tak til Kvickly Vejle for levering af de smagte vine.

Om Kim Nymann

Druernes kreative talent hvor jeg løser design- og grafikudfordringer. Frankofil med hang til Bourgogne og Champagne - samt tysk Riesling. Jeg elsker komplekse og udfordrende vine, der efterlader et indtryk og smil på læben.

Læs også

Carvalhas Tawny

Quinta das Carvalhas 10 Years Tawny

Det er juleaftens dag og du har selvfølgelig styr på maden til i aften. Selvfølgelig …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.