Italiensk vin fra Lazio – hvorfor er det så billigt?

En tur til regionen i bil får mig igennem Umbrien, Toscana, Veneto og Trento. Foruden sidstnævnte har jeg smagt spændende vin fra dem alle. Der produceres spandevise af vin fra disse regioner, men kommer man til Lazio siger man “laver de vin?”. For jeg har aldrig smagt en vin fra denne region. Så man kan spørge sig selv hvorfor. Årsagerne kan være mange, men faktisk bliver nærmest ingen vin eksporteret. De beholder vinen for sig selv. Lazio er nemlig en region, der gennem tiden har lavet meget ligegyldigt vin, der bare skal smage af vin – og ikke god vin. Sådan er regionen kendt, men passer det stadig, eller er det bare et dårligt renommé? Det vil jeg forsøge at undersøge ved at smage forskellige flasker og kigge nærmere på forretningerne og sortimentet samt folks købevaner.

Laziovin
I modsætning til Danmark kan man selv tanke vin på flaske til ca. 10 kr.

I mine to uger i nærheden af Rom har jeg undersøgt supermarkeder, discountforretninger, vinforretninger og specialforretninger.

Laziovin
Italienerne bruger vin på genbrugsflasker til at slukke tørsten. Prisen taget i betragtning forstår jeg dem godt.

Generelt set er vin fra Lazio meget billig. Du kan få priser fra ca. 20 kr til ca. 150 kr. Inden for dette felt skal man prøve at skille de dårlige fra de bedre, hvilket kan være jeg fandt ud af kan være en udfordring. I den dyre ende finder man fornuftige bud, men i den billige er det lige så svært som i Danmarks supermarkeder i samme prisniveau. Normalt tror man at vin fra Lazio generelt vil være bedre end Danmarks bud på vin i samme prisklasse, men der er ikke stor forskel. Selv om vi i Danmark har skatter og afgifter lagt på indkøbsprisen, er det stadig ligegyldigt bulkvin. Men bevæger man sig op ad stigen og passerer de ca. 75 kr, får man faktisk ganske fornuftig vin. Du finder ikke dyb og kompleks vin – uanset hvor mange penge du bruger på Lazio-vin. Men frugtrig, mørk og syreholdig vin kommer i glasset hver gang en vin bliver hældt i glasset, og en sødlig, frugtrig og tyndbenet vin, når f.eks. Frascati hvidvin kommer på bordet.

Laziovin

Det sjoveste i Lazioregionen er at smage den vin, man ikke kan købe her i Danmark. I den rette stemning, det rigtige sted og sammen med de rigtige mennesker omkring sig smager selv den dårlige vin godt – sådan groft sagt. Skal jeg dog isoleret se på vinen, vil jeg give andre ret i, at det er – generelt set – ret ligegyldigt og ligner en masse andret i Danmarks butikker. Det er ikke kun danske vinnydere, der beskriver Lazio-vin således – også folket fra regionen.

Lad mig gennemgå nogle forskellige af dem, jeg smagte i de to uger. Læs mere på næste side.

Om Kim Nymann

Druernes kreative talent hvor jeg løser design- og grafikudfordringer. Frankofil med hang til Bourgogne og Champagne - samt tysk Riesling. Jeg elsker komplekse og udfordrende vine, der efterlader et indtryk og smil på læben.

Læs også

Pinot Noir

Pinot Noir vinaften med topvinen Clos de Vougeot

I vores lille vinklub med ni medlemmer var det blevet min tur til at afholde …

En kommentar

  1. (via madblogs.dk) Druerne – Os der elsker vin: Italiensk vin fra Lazio ? hvorfor er det så… http://t.co/fRsXWL8dss

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.