Elegance og kraft i Estriacus Priorat Tanniq 2004

Tanniq1Da Kim og jeg i marts besøgte Jes Hagelquists vinsmagning på Cafe H i Hedensted Centret, havde han medtaget en række ekstra flasker til en efterfølgende vinbar. Så når man alligevel var oppe og aflevere bestillingssedlen, så kunne man da lige lokkes af de lidt dyrere vine, som han havde stillet op på bordet.

Og så var det man blev lokket lidt af hans salgs tale. Han talte godt om Estriacus, som han igennem flere år havde kæmpet med at få lov at hente vin hjem fra. Og i år var det kun lykkedes ham at få fat i 60 flasker. Det er nu heller ikke en vin som florerer meget i nyhederne på nettet. Og det på trods af, at vingården går helt tilbage til 1500 tallet, hvor den første vin produktion blev startet af munke. De startede under navnet Mas Del Frares. I dag har de skiftet navn til Estriacus.

Kraftig men elegant Tanniq

Tanniq3Flasken har ligget i vinkøleren på 12 grader. Herfra blev den taget ud ca. 1½ time før serveren, så den lige kunne nå at komme lidt op i temperatur. Og en temperatur omkring de 15-16 grader klæder virkelig vinen. Men lad os starte ud med at kigge på glasset.

Man ser den spanske varme i glasset. Tanniq er mørk og hele vejen til kanten. Gardinerne sidder flot og længe, og har en lille bitte smule farve med sig. Tanniq er sammensat af Grenache og Carignan. Og det er netop Carignan som giver farven til vinen. Grenache druen som er hoveddruen i denne vin, har ikke selv meget farve. Og er der for også en yndet drue til rose vine. Carignan druen, som på trods af være en af de mest plantede druer i verden, en forholds vis anonym drue. Men den giver masser af farve og garvesyre også kaldet tannin. Og dermed måske også inspiration til navnet på vinen.

Tanniq2Duften er intens af mørke bør, men også fad duft er godt til stede. Det giver en meget tung og krydret duft. Krydderierne er peber og timian præget.

Når man først smager på Tanniq, så bliver munden fyldt med en stort smagoplevelse. En let bitter frugt sødme bredder sig hurtig. Det er en dyb og tung frugt smag, som er rig på syre. Samtidigt ligger der sig en friskhed i rundt i kinderne, som mest minder om den friske oplevelse som man har, når man drikker saften fra et frisk presset æble. Vinen er dejligt krydret med timian smag, som hænger ved når garvesyren træder ind og giver et fast og langvarig efter smag. En eftersmag som er yderst blød og elegant på trods af at den er markant.

Tanniq4Og det er netop eftersmagen, som binder smagoplevelsen sammen. Den balance som den kraftige men elegante eftersmag har runder denne ellers tunge og krydrede vin.

Det er nydelse at smage vinen. Og den lever op til Jes Hagelquist beskrivelse, og de forventninger han lagde i flasken da jeg købte den. For i mine øjne overstiger smagen klart prisen på denne flaske. Jeg var forbi i vinklubben sidste weekend, hvor vi smagte spanske vine. Vil ikke sige den slår den aftens top vin, men min egen medbragte flaske til vinbattlen slår den klart, trods det var en lidt dyrere vin. Men det kan som skrevet tidligere være en vin som kan være svær at få fat i, så tag fat I Jes Hagelquist, og hør om mulighederne.

 

 

Om Brian Haahr-Nielsen

Den digitale nørd der elsker teknik, gerne flankeret af en god flaske vin til hyggelige stunder. Vin skal nydes, vin skal overraske. Og så skal den være prisen værd. Lige meget om det er fra supermarkedet eller vinbutikken.

Læs også

Cloudline Pinot Noir fra USA er elegant Oregon-vin

Egentlig var jeg på jagt efter vinglas, men kommer hjem med Cloudline Pinot Noir – …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.