Fransk, spansk og italiensk vinsmagning i Hedensted

Der er ved at være mange forretninger og foreninger, der løbende afholder vinsmagning med fokus på forskellige aspekter. Hvis du derfor ikke har været til en vinsmagning endnu, kan de ikke være pga. udbuddet ikke er stort nok endnu. 🙂 Vi har været til en del smagninger, hvor det enten er en bestemt drue, producent eller område, der har været fokus på. Nogle gange mere nørdet end andre, og det er lige præcis fokuspunktet, der gør alle smagninger forskellige.

Denne gang har vi været til en lokal vinsmagning i Hedensted Centret nogle få kilometer fra vores bopæl. Caféen tilhørende centret har aldrig afholdt vinsmagning før og ville derfor prøve det af, for at se, om der ville være et marked for det. Derfor valgte man at have det helt afslappede fokus.

Arrangementet blev afholdt af Jes Hagelquist fra Hagelquist Vine i Århus, som tidligere har haft tilknytning til området omkring Hedensted. Der var plads til 80 personer i Cafe H, og der var fyldt godt op. Anne-Dorthe Hansen som bestyrer Cafe H, havde dækket flot op. Og sørget for, at alle grupper af personer, kom til at side sammen uden “slås” kampe. Der var sat fine gruppe navne på bordet. Og det fungerede fint.

Jes startede flot op, og viste med det samme hvor glad han er for vin. Og den passion han har for vin skinnede igennem hele aftenen. Han tog sig god tid til hver vin, som der i snit blev brugt op mod 20-25 min på hver flaske. Jes gav en fortælling om hver vin og dens baggrund, som var rigtig spændende. Og gav så også god tid til at lade snakken ved bordene gå. Og her var Jes god til at gå rundt og blande sig i snakken, samt svare på alle de mange spørgsmål som kom frem.

Smagelisten

Her kommer en kort gennemgang af de vine som vi smagte og vores point. Som ved de øvrige smagninger vi har skrevet om, så går vi ikke lige så meget i dybden i vores normale vinanmeldelser. Men vi håber at det alligevel vil pirre lidt til din interesse for de flasker vi smagte. Vi tog nogle af flaskerne med os hjem fra smagningen, som vi vil anmelde ved en senere lejlighed. Vi har denne gang valgt at give vinene point efter Robert Parker skalaen, som vi også bruger på vores anmeldelser.

Domaine De Sarret 2012

Vi starter aftenens smagning ud med denne friske, syreholdige og spændende hvidvin. En god starter til fest samt til at nyde alene. Den har en lækker aroma med ananas, mango og lime. En smule udfordrende og lang, harmonisk eftersmag. En helt bestemt god og anderledes hvidvin, der faldt i god smag hos os begge. 83 point.

Pris: 69,75 kr.

Livio Pavese – Barbera del Monferato 2007

Dette er aftenens første rødvin. Farven er i den modne ende. Den står med brunlige toner. Duften er kraftig af moden frugt. Modne solbær og kirsebær dominerer, og gør duften fyldig. Selvom duften er kraftig, så er den i fin harmoni. Smagen er ligeledes fyldt med frugt. Igen er det solbær der kommer i tankerne, inden også rosinsmagen kommer frem. Vinen er rig på frugtsyre, mens taninerne er svage. Eftersmagen kommer med en mild smag knust peber. 82 point.

Pris: 89,75 kr.

Bodega Monterebro – Joven 2011

Joven er en spansk klassifikation af vin, der ikke kræves lagring, men drikkes umiddelbart efter fremstilling. Det er unge vine, hvilket også kan smages i denne vin. Den er meget ung og lukket, tør og tanninpræget. Den har en svar duft af bær, men den er for ung til at byde på en fornuftig aroma. De mest udprægede aromaer er eftersmagens eg og brændt gummi. Denne vin er lavet på 85% Monastrell og15% Syrah, så jeg havde forventet en større frugtsmag med mere rustikke nuancer. Jeg er ked af at meddele dette, men vinen er ikke en stor nydelse. 75 point.

Pris: 99,75 kr.

Domaine Font Clos 2010

Fransk vin fra Rohne distriktet. På trods af denne rødvin er fra 2010, så har farven toppet på det røde niveau og begyndt at gå mod de første brunlige nuancer. Duften udviser fransk kølighed, som man kender fra de gode Rohne vine. Man fornemmer også frugt og fad i duften. Når den lander i munden mærker man med det samme, at der er tale om en tør vin. Taninerne hiver i kinderne, mens man fanger smagen af tørret frugt som rosiner og svesker. 82 point.

Pris: 149,75 kr.

Bodega Monterebro – Barrica 2011

Dette er storebroren til Bodega Monterebro – Joven 2011 med mere fadlagring. Her får man en flot mørk farve uden lilla nuance på trods af den unge alder. En let konsistens og lette gardiner, der er typisk ved unge vine. Vanilje viser tydeligt lagring på franske fade. Dette er en rigtig grillvin med både smag af ribs og frugtsyre. Eftersmagen har en medium længde. 83 point.

Pris: 129,75 kr.

Castello di Regine 2004

Så landede aftenens ældste vin i glasset. Den kommer fra Umbrien i Italien og skabt på Montepulciano druen. Farven står let rødbrun i glasset, og har den glød en vin med lidt alder skal have. Den syner rigtig flot. Samtidigt prydes glasset med tykke gardiner, når vinen slynges rundt. Duften er spændende, for den er udfordrende. Den er yderst delikat, med et let krydret næse der fungerer super godt. Smagen er tør, og kinder tørres godt ud. Der er smag af lakridsrod og blomme. Og frugtsyren niveauet er højt, men passer harmonisk. Selvom denne vin har hele 9 år, så er vores vurdering at den først topper om 1-2 år. 86 point.

Pris: 199,75 kr.

Fattoria Teatina – Jamé 2010

Den sidste rødvin kommer fra Abrozzo i Italien. Vinen er lavet på 100% Montepulciano, der har en meget mørk farve med lilla kant. En generelt mild smag med mere frugtsyre end garvesyre. Vi vurderer den til at have god lagringspotentiale. Den byder på fugtig skovduft og en dyb blommeduft samt en meget lukket og ensformig frugtsmag. Smagen er en anelse  bitter; dog ikke som brændt gummi eller brændt eg. Ved at lagre vinen i nogle år vil frugtsmagen åbne sig og vinen fremstå mere kompetent, for vinen mangler krydder – specielt hvid peber. 85 point.

Pris: 199,75 kr.

Chateau Monbazzilac 2005

Så kom vi til aftenens sidste vin. Det er en fransk dessert vin, som har en fantastisk farve som bedst beskrives som guld. Den gyldne farve er super flot. Duften er kølig og fyldt med citrus. Den lander cremet i munden og fylder godt i munden. Man smager mandel og marcipan. Marcipanen kommer af den sødme som fylder munden helt op. Den virker lidt som noget man har smagt før, og lidt anonym i forhold til andre dessert vine. Den mangler en anelse syre til at udfordre lidt mere. 79 point.

Pris: 198 kr.

Om Kim Nymann

Druernes kreative talent hvor jeg løser design- og grafikudfordringer. Frankofil med hang til Bourgogne og Champagne - samt tysk Riesling. Jeg elsker komplekse og udfordrende vine, der efterlader et indtryk og smil på læben.

Læs også

Pinot Noir

Pinot Noir vinaften med topvinen Clos de Vougeot

I vores lille vinklub med ni medlemmer var det blevet min tur til at afholde …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.