Udfordrende Rhônevin med lækker duft – Sotanum

SotanumVinoble Vejle er lige flyttet til nye lokaler i Vejle gågade med bedre placering. Inden da var jeg en tur forbi for at snakke med vinhandler Henrik, der havde besøg af Johannes fra Østjysk Vinforsyning. Vi fik en snak om præferencer, smag og nye vinhuse. Johannes anbefalede at smage Sotanum fra Les Vins de Vienne i det nordlige Rhone, der skulle være en kraftig smagsbombe, og som jeg ikke havde smagt før. Jeg tog den med hjem med en forventning om en kraftig blommesmag med masser af krydderier og blød afrunding – men jeg skulle tage meget fejl.

Les Vins de Vienne

Byen Vienne i det nordlige Rhône rummer en historie fra romersk tid om vine dyrket på skråningerne ved Seyssuel nord for byen Vienne var berømte for deres vines høje kvalitet. De var kendt for den kraftige og koncentrerede smag med nuancer af tjære og harpiks. Vinene var nogle af de mest værdsatte i romerriget. En fortælling fra 1600-tallet lyder at vinene Sotanum, Taburnum og Heluicum blev af romerne lovpriste og brugt som medicin.

Andre områder blev med tiden mere populære og eftersom skråningerne altid har været kendt for værende meget besværlige og for lidt rentable. I 1960’erne opgav man simpelthen markerne eftersom andre områder som f.eks. Sydrhône og Languedoc blev meget populære. Seyssuel blev derfor et forladt område fyldt med ukrudt, krat og buske, som er ejet af 5-6 personer, der bruger de tidligere marker til græsning af får , og den øverste del af bjerget omkring slotsruinen til picnicer og søndagsudflugter om sommeren.

De tre venner og vinproducenter Pierre Gaillard, François Villard og Yves Cuilleron køber parcellerne, beplanter med de samme druer som i romertiden; Syrah og Viognier. Man dyrker vinene på gammeldags metode med at druerne bliver afstilkede og mast med den ældgamle trædning med fod. Derefter modner vinen i 18 måneder i nye egetræsfade.

Syn og smag

Sotanum er en 100% Syrah vin med en meget, meget mørk farve. En normal Syrah fra Rhône byder på en mørk farve, men denne vin er fuldstændig uigennemtrængende for lys. Det er en 2005-udgave med en flot farve, lidt bundfald og tynde, klæbrige gardiner. Farven og intensiteten giver indtryk af en intens og dyb duft og smag, hvilket også er tilfældet. Den er faktisk så intens, at den passer bedre til mad end til meditation.

Duften er udpræget tjære, vanilje og kirsebær. En intens, krydret og dyb duft, der samtidig får en til at lægge mærke til vinens kvaliteter.

Smagen er meget intens med dyb frugt, let sødme, godt med tanniner, blød og afrundet i eftersmagen, der holder ved. Generelt en udfordrende smag, der fylder munden godt ud. Den vil have godt at en iltning, idet varmen og frugterne åbnes bedre op. Ved at lade den stå lidt smages nemlig den syrlige del fra hindbær og varmen fra solbær. Vaniljen bliver mindre tydelig og tjære bliver mere nuanceret. Hele oplevelsen bliver mere fuldendt og du ender med at udbryde, at “det er sgu’ en lækker vin”. 🙂

Den virker meget Nordrhône-agtig med den kølige frugtsmag og er alligevel anderledes med en kraftige, madvenlige volumen, der imponerer fra start. Denne er lidt atypisk Rhônevin, der virker mere kraftfuld og intens som en Amarone eller Barossa. Men hvor de to andre typer – på hver sin måde – er kraftfuld på frugt, så byder Sotanum på en kraftfuld kompleksitet med et godt mix af krydderier, frugt og jordbund.

Sotanum

Om Kim Nymann

Druernes kreative talent hvor jeg løser design- og grafikudfordringer. Frankofil med hang til Bourgogne og Champagne - samt tysk Riesling. Jeg elsker komplekse og udfordrende vine, der efterlader et indtryk og smil på læben.

Læs også

Cloudline Pinot Noir fra USA er elegant Oregon-vin

Egentlig var jeg på jagt efter vinglas, men kommer hjem med Cloudline Pinot Noir – …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.