Quinta Cabriz fra Dao i Portugal

Quinta CabrizEn anmeldervin fra Kvistgaard Vinhandel byder på en portugisisk rødvin, der er lavet på de 3 portugisiske druer: Alfrocheiro, Tinta-Roriz og Touriga Nacional. Colheita Seleccionada der producerer vinen ligger midt i landet i Dão-regionen. Quinta Cabriz er navnet.

Dão-regionen i midten af landet

Dão-regionens vinmarker er præget af granit, der gør, at vinbønderne ikke kan plante ret mange vinstokke. Dette resulterer i, at de er nødt til at indgå samarbejde i kooperativer for at overleve. Idet Portugal generelt er et meget traditionelt vinland med traditionelle vinmetoder, halter moderniseret produktionsudstyr efter i forhold til andre lande. Dette resulterer nogle gange i vin, der ikke kvalitetsmæssigt er på sit højeste. Men i Dão er kvaliteten heldigvis generelt god og stabil, og da prisen som regel er i orden, kan man virkelig gøre en scoop.

Farven er mørk og dyb med en gennemtrængende lilla farve, der minder om blommer. Dette er jo meget typisk Portugal, idet en af vinens druer er Touriga Nacional, der ligeledes bruges til portvin. Et lidt anderledes udseende end mange andre vine. Der er meget tynde gardiner og en tynd konsistens får mig ikke til at tænke på portugisisk vin. Jeg havde regnet med en mere cremet konsistens, der minder mere om de spanske vine.

Tre lokale druer

Som jeg nævner ovenover er Quinta Cabriz lavet på tre portugisiske druer, hvor Tinta-Roriz er Portugals svar på Spaniens Tempranillo. Forskellen ligger dog i mængden af vanilje; Spanierne er verdenskendte for deres brug af amerikansk eg, der har en meget tydelig smag af vanilje. Touriga Nacional er en frugtintens drue, der tidligere blev sammenligned med Pinot Noir. Den har en masse garvesyre og tørstof, der giver vinen det spændende modspil til Tinta-Roriz.

Quinta Cabriz

Jeg glæder mig til at dufte denne vin, som jeg synes virker spændende. Vil den dufte lige så anderledes som udseendet?
Nej, duften er typisk frugtrig af ribs og hindbær – ligesom Kvistgaard Vinhandel skriver på vinens side. Desuden lidt krydderi. Ellers ikke de store udskejelser i duften. Den er indbydende og enkel og tiltalende som terrassevin. Hverken dyb eller intens, men en lækker duft med tydelige frugtaromaer.

Forskellige nuancer

Smagen er mild uden hverken betydelig frugt- eller garvesyre. Og her blev jeg meget overrasket, for Dão er lige præcis kendt for de tørre og meget tanninprægede rødvine. Der er dog lidt bitterhed fra ribs (og sikkert stilke) og en mellemlang eftersmag af røde frugter. Der er lidt mineralitet i eftersmagen fra granitjorden, der fint kompenserer smagen af de røde frugter. Hvis man skal sammenligne med en mere kendt type vin, så virker oplevelsen meget som en Barbera d’Alba – dog uden den stikkende eftersmag.

Samlet set smager jeg en let og enkel vin, der bestemt smager godt. Den smager mild og generer ikke nogen. På den anden side mangler jeg lidt volumen og udfordring. Eftersmagen er meget neutral og ligner mange andre terrassevine, der skal nydes i godt selskab. Men samlet set et fint køb til prisen.

Om Kim Nymann

Druernes kreative talent hvor jeg løser design- og grafikudfordringer. Frankofil med hang til Bourgogne og Champagne - samt tysk Riesling. Jeg elsker komplekse og udfordrende vine, der efterlader et indtryk og smil på læben.

Læs også

Cloudline Pinot Noir fra USA er elegant Oregon-vin

Egentlig var jeg på jagt efter vinglas, men kommer hjem med Cloudline Pinot Noir – …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.