Evohé 2010 er en kraftig spanier

Evohé er den Spanske udgave af en Chateauneuf du Pape fra Rhone distriktet i Frankrig. Det er i hvert fald hvad Menuvin.dk skriver om deres tredie vin, som de har sendt til os. Til alle 3 vine har de været så flinke at ligge et A4 ark med om hvad det er for en vin man har fået fremsendt. Det ark beskriver til dels de samme informationer, som man kan læse på deres side. Men det indeholder et ekstra afsnit, om smagen på vinen.

Menuvin.dk's medfølgende beskrivelse
Menuvin.dk’s medfølgende beskrivelse

Arket er flot opsat, og giver et godt billede af vinen. Når man læser det samme på Menuvin’s hjemmeside, så kunne jeg godt tænke mig at samme beskrivelse kom lidt mere i fokus. På hjemmesiden er de 2 første afsnit delt op, og placeret i henholsvis top og bund af siden, men andre informationer om fx. pris og rabat muligheder, relaterede produkter, sociale medie integrationer. Der kunne jeg godt ønske at den samlede beskrivelse fik mere fokus. Altså samlet i toppet, så man får hele salgsteksten i første skærmbillede uden scroll. Og at teksten farven blev tonet lidt mere markant. Da farven på teksten falder i baggrunden for den tunge røde farve der bruges til boksen til højre, som stjæler fokus fra selve vinen der sælges. Jeg håber at Menuvin kan bruge dette til at arbejde videre med deres webshop.

Men nu er det jo ikke Menuvins hjemmeside vi skal gå i dybden med, men i stedet den Evohé 2010 som de så venligt har fremsendt til os, for at få anmeldt. Så det bliver spændende at se, om den kan leve op til en fransk Chateauneuf du Pape.

Evohé – en spansk Chateauneuf du Pape?

Evohe2

Det der får Menuvin til at sammenligne Evohé med en fransk Chateauneuf du Pape, er at de har druen til fælles. Evohé bruger nemlig samme drue, garnacha, som er det spanske navn for grenache. Og netop Grenache druen bruges til Chateauneuf du Pape vinene. Da vi nu er i Spanien, så er der jo en naturlig forskel på længdegraden, som fx. giver en varme forskel og ikke mindst en jord forskel. Men lad os se på det.

Evohé bliver solgt til 79,95, men kan bringes en 10’er ned pr. flaske, hvis du køber 6 flasker.  Den er lavet på 100% garnacha, og går helt uden om fadlagring. Så ingen træ ti lat påvirke udvikling og smagen i vinen. Efter den er høstet og blevet presset og behandlet, så lagres den på store kar der kan rumme 40.000 liter vin. Når den så er afkølet og stabiliseret, hældes den direkte på flaske.

Evohé kommer med sort prop
Evohé kommer med sort prop

Det starter med en sjov overraskelse. Da jeg skærer toppen af flasken for at komme til proppen, så kan jeg se at proppen er sort. En sjovt træk, når man nu alligevel har bevæget ud i en plastik prop, så hvorfor ikke også gå væk fra kork farven, og lave lidt sjov eller sætte stilen for vinen på den måde.

I glasset fremtoner Evohé sig mørk og kraftfuld. Den bærer lige som den sidste jeg smagte fra Menuvin en violet kant, som tegner en vin i sin ungdom. Ligesom farven, så er duften også rigtig kraftfuld duft. Men kraftfuld på en behagelig pleasende måde. Det er nemlig frugter der står lige ud i ansigtet når man snuser. Tillagt lette toner af krydderi, som skaber en interessant duft der hænger fornuftigt sammen og gør mig mere nysgerrig i at smage.

Hvornår skal Evohé åbnes?

Jeg åbnede faktisk denne vin allerede kl. 10 lørdag formiddag. Da vi skulle bruge noget vin til marinering af en svinemørbrad. Derfor hev jeg Evohé frem, da det skulle være en god kraftig vin der skulle bruges til dette. Og wow ja, den var kraftig. Også i smagen. For den sparkede virkelig i smagen også, hvor du får et spark af frugt fra start med mørke bær og en lidt kras eftersmag, som man kan se på de billigere supermarkeds vine. Men jeg satte proppen i igen, og lod den stå til aftenen. Og det gav en noget bedre oplevelse.

Evohe4

Evohé fik lov at stå tempereret ved de ca. 16 grader med prop i efter den var åbnet. Kun snuppet et par dl. til maden og lige en halvt glas til at smage på. Så nu var jeg klar igen til at se hvad den byder. Og efter en tur i “skammekrogen”, så var dens temperament faktisk kommet ned på et mere passende niveau som hjalp vinen betydeligt.  For nu smager man rigtig de mørke skovbær, som bærer en flot frugtsyre frem. Stadig skøn kraftig i smagen, som giver en oplevelse af sødme tungen. Eftersmagens tanniner starter hurtigt ud, og byder sig med en perlende lakrids smag, som holder ved flot og længe. Det er længe siden jeg sidst har stødt på en så ren lakrids smag i en vin.
Som helhed hænger smagen flot sammen, og danner en enkelt sammen sætning af skovbær og lakrids. Det gør det til en vin som ansøger en plads som en pleaser vin. At jeg ikke helt vil putte ind i den kategori er, at den næsten er for kraftig lidt kantet til at starte med.

4 grader er vist en trykfejl. Server ved 14-16 grader.
4 grader er vist en trykfejl. Server ved 14-16 grader.

Den virker meget påvirkelig på luft. Luft dæmper helt tydeligt vinens temperament. Jeg prøvede den over 24 timer. Og her kunne jeg tydeligt mærke hvordan krudtet går af. Menuvin siger den skal serveres straks efter åbning. Her vil jeg godt mene at en 20-30 minutters luft i en karaffel med stor overflade, vil gør den godt. Men så skal den også drikkes over den næste time eller 2 for at få det optimale ud af den. Og en note er også at servere den ved den korrekte temperatur. Er den for varm, vil det kun sparke yderligere til kraftfuld dominans i stedet for den egentlige smag som faktisk er rigtig fornuftig.

Det har været en sjov vin at anmelde, da den var lidt svær at blive klog på. Dog syntes jeg ikke at den matcher en super god Chateauneuf du Pape. Men ok, vi her også i prisområdet under 100 kr. flasken. Og til den pris på de ca. 80 kr, så er det en rigtig fornuftig vin, hvis man er til de spansk frugtbombe med lakrids slutning.

Tak til Menuvin for fremsende smags prøver til os.

Om Brian Haahr-Nielsen

Den digitale nørd der elsker teknik, gerne flankeret af en god flaske vin til hyggelige stunder. Vin skal nydes, vin skal overraske. Og så skal den være prisen værd. Lige meget om det er fra supermarkedet eller vinbutikken.

Læs også

Cloudline Pinot Noir fra USA er elegant Oregon-vin

Egentlig var jeg på jagt efter vinglas, men kommer hjem med Cloudline Pinot Noir – …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.