Elderton fra Barossa i Australien

EldertonAustraliens nok mest kendte område ligger i den sydlige del af landet. Her finder man Barossa Valley, der producerer rigtig mange kendte vine – se bare vores Barossa-vine. En af de helt store producenter, Elderton, producerer dagens anmeldelse: Ashmead Cabernet Sauvignon. Elderton producerer frugtbomber med en stor del sukker, og da denne har lagret på små franske fade i ikke mindre end 36 måneder, har jeg en forventning om en god blanding af både, frugt, sødme og eg.

Lad os komme i gang!

Eksklusiv og anderledes vin

En meget mørk med violet kant, der er meget typisk af en Barossa-vin. Den har en lækker fedme og cremet konsistens, der ligeledes er meget typisk for australske vine. Hvad der dog ikke er helt så typisk i australske vine er, at Elderton produceret på Cabernet Sauvignon i stedet for den typiske drue Shiraz. Farven kunne godt umiddelbart ligne en Shiraz, men kigger man dybere i glasset(!), afslører kanten en lysere farve, der ikke fremkommer i en australsk Shiraz.

Ved at slynge vinen rundt i glasset kaster vinen tykke gardiner, der bliver siddende længe. Her bliver man virkelig mindet om den høje andel af sukker. Duften er virkelig varm af frugt og intensitet. Masser af solmodne frugter og en del krydderier. Eg og vanilje afslutter den varme duft.

Elderton er meget frugtsyreindholdigt og med en god portion garvesyre. Fint niveau af frugt, der starter smagen, hvorefter krydderier såsom sort og hvid peber og stærke urter overtager efter 10 sekunder. Til sidst sidder man man en god portion eg og en lille smule vanilje fra fadlagringen. En forholdsvis lang eftersmag med flere overgange. En meget lækker og eksklusiv smag. Noget der vil tiltage de fleste og minde dem om, at denne vin ikke ligger i 50-100 kr klassen.

Alligevel meget typisk

Når det så er sagt, så er der ikke langt fra den “almindelig” Barossa-smag og til denne. Forstået på den måde, at man får sol, varme og frugt som de mest dominerende smagsnuancer, hvorefter enkelte mere jordbundne nuancer fremkommer senere. Den er meget typisk australsk, hvor den mere behager end udfordrer. Der er ingen kølighed, mineralitet, jord, garvesyre eller krydderier ud over peber, der sætter sit aftryk. Det er – set med mine øjne – meget kedeligt og giver et meget ensartet billede af australsk vin; der findes mere eller mindre én smag at gå efter.

DSC02062

94 Parker Point

Når man får at vide, at i 1994 fik Elderton Command Shiraz 94 point af Robert Parker og at dette var en af de højeste karakter en australsk vin nogensinde havde fået, så stiger mine forventninger. Jeg er godt klar over, at dette ikke er Elderton Command Shiraz og fra et senere år, men det siger alligevel noget om, at producenten har haft evnen og lysten til at fremstille en vin, der kan skabe fokus på virksomheden, området og landet. Det er ikke tilfældigt, hvis en vin får en høj score af Robert Parker, og normalt giver en høj karakter en motivation til at blive ved med at producere fantastiske vine.

Der er dog langt fra de 94 point, som Elderton Command Shiraz fik, og til de 85 point, jeg tildeler den. Ikke dermed sagt, at denne vin ikke en god, for det er den bestemt. Men til 160 kr havde jeg måske regnet med lidt mere.

Om Kim Nymann

Druernes kreative talent hvor jeg løser design- og grafikudfordringer. Frankofil med hang til Bourgogne og Champagne - samt tysk Riesling. Jeg elsker komplekse og udfordrende vine, der efterlader et indtryk og smil på læben.

Læs også

Cloudline Pinot Noir fra USA er elegant Oregon-vin

Egentlig var jeg på jagt efter vinglas, men kommer hjem med Cloudline Pinot Noir – …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.