I Pallazi Brunello di Montalcino 2005

VinobleVejle1Valentins aften skal da bruges til at hygge lidt om fruen. Så jeg havde været en tur i Vejle for at hente hende og børnene, som holder vinterferie mens jeg knokler på jobbet.  Men når man nu kigger forbi Vejle, så kan jeg ikke lade være med lige at smutte forbi Vinoble for se hvad Henrik har af spændende tilbud i butikken. Og faktisk er der netop nu gode tilbud at fange, da han skal flytte lokaler og åbne en ny butik mere centralt i Vejle. Så kig forbi ham og gør en god handel.

Så efter at have handlet lidt chokolade til fruen, og en blomst fra den modsatte side af gaden. Og når ja.. en pose flasker til mig selv :-), så fik jeg hentet fruen og børnene. Her overraskede hun mig med en dejlig 3 retters menu, så der måtte jeg lige have hevet en lille flaske frem, som kunne nydes til både maden og som aften hygge.

Brunello di Montalcino 2005

ipallazi2

Aftenens vin er også fra Vinoble. Det er en I Pallazi Brunello di Montalcino 2005 produceret af Tenimenti Angelini, der hører til i Toscana. Jeg købte vinen på tilbud til 175 kr, op til julen 2011, hvor den så siden har ligget i min reol. Men nu blev det så den tur til, at få proppen trukket op.

Jeg er faktisk noget spændt på at smage den, da den har skoret flotte point og roser af de mange personer der har smagt på i Pallazi Brunello. Selv Robert Parker har smagt den og kommet med følgende note:

91+ The 2005 Brunello di Montalcino is a beautiful, generous wine that floats onto the palate with notable richness and density. Ripe red fruit, flowers and sweet spices are woven together in a fabric of notable class and elegance. The wine appears to have the stuffing that will allow it to age gracefully in the coming years. Anticipated maturity: 2010-2020.

ipallazi3

I glasset ser den super flot ud. En flot moden rød farve, med lette strejf af brunlige toner. Når farven går mod de brunlige toner, tyder det på at den er godt på vej i sin modnings periode. Så er det altid spørgsmålet om man kommer for sent, for tidligt eller om har ramt plet for, hvornår den skal åbnes.

Duften åbner sig flot i glasset, når den har fået masser af luft. Den kræver luft for at åbne sig. Slyng den godt rundt i glasset, hæld resten på karaffel, hvis du ikke allerede har gjort det. Så vil den åbne sig, og vise den krydrede næse med masser af kirsebær. Og lidt kaffe kan findes i duften, når den ilter. Det er en duft i den tungere ende, som er en nydelse af dufte til. Jeg har også en svaghed for denne kirsebær duft, som også gav mig en tanke tilbage til en cherry coca cola jeg smagte i januar på en tur til Amsterdam. Skønt med en duft, der giver en oplevelser og sender tankerne vidt omkring.

ipallazi1

Den lander silkeblødt på tungen, inden at søde krydderierne trækker linjerne op og fylder munden med en perlende frugtrig smag. Kirsebær træder også frem i smagen, ligesom vilde markblomster. En smag der holder flot ved i en lang finale. I eftersmagen kommer den ristede kaffe frem sammen med moden blomme.

Smagen fra start til slut hænger super flot sammen, og gør den til en nydelse også at drikke den uden mad. Uden mad fylder den munden helt ud, og gør det til en vin som bider over i mange mindre stykker. Det er ikke en pleaser, som bare hælder ned. Men en vin som har elegance og giver en masser af smags finesser, som udvikler sig løbende i både karaffel og glas. En super flot Brunello til prisen, som jeg virkelig nyder i aften.

Den nærmer sig helt klart toppen, men den har stadig noget syre og kraft til at kunne ligge lidt endnu, hvor den kan udvikle sig yderligere. Men bestemt drikkemoden nu.

Om Brian Haahr-Nielsen

Den digitale nørd der elsker teknik, gerne flankeret af en god flaske vin til hyggelige stunder. Vin skal nydes, vin skal overraske. Og så skal den være prisen værd. Lige meget om det er fra supermarkedet eller vinbutikken.

Læs også

Cloudline Pinot Noir fra USA er elegant Oregon-vin

Egentlig var jeg på jagt efter vinglas, men kommer hjem med Cloudline Pinot Noir – …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.