Vinene fra juleaften

Juleaften er altid speciel. Især for børnene. Og vi voksne ser også frem til en hyggelig aften, med dejlig mad og glade ansigter. Det er altid spændende at høre hvad folk vælger at servere denne aften. Og hvordan familierne følger traditionerne for mange år.

Julestemning

Hos os stod den følgende retter:

  • Tarteletter med hønsekød
  • Andesteg
  • Risalamande

Forret

By the glassForretten vil nogle nok rynke på næse af. Men det har nu været et god kending fra min sjællandske familie, til at lægge en lille bund inden anden kom på bordet. Og for at starte let på vinene, så blev det også en dejlig sprød hvidvin, som vi før har nævnt her på druerne.dk. Den er fra Mosel der hedder “By the glass” som produceres af Villa Huesgen. Den har et flot syreniveau, som giver et frisk indtryk. Den er med til at lette retten. Og den perler også skønt på tungen, og med til at give let hed. Smagen går fint i spil med tarteletten.

Vinen er købt i Vinoble til 115,- kr.

Hovedret

St. Hallett Blackwell Shiraz 2006Så blev det tid til at andestegen kom på bordet, fulgt af hvide og brune kartofler, rødkål, asier og fruens super skønne hjemmelavede sovs. Sovsen som er spædet godt om med andens fedt og kartoffel vand giver en skøn rund og kraftig sovs. Og hertil ønsker jeg en vin som kan matche dette.

Jeg måtte forbi den lokale Vinoble, som bød på smagning af julensvine. Og som altid er jeg tit i sidste øjeblik med at finde det rigtige. På bud var blandt andet Lenotti’s Ripasso, som er en super skøn vin. En vin som jeg af flere omgange har smagt godt på. Men det var nu ikke den der løb med sejren. Faktisk stod der en australsk vin som smagte fantastisk godt. Og havde den styrke jeg søgte, uden at det blev den klassiske Amarone, som jeg også har prøvet nogle år til julemaden.

Valget faldt derfor på en St. Hallett Blackwell Shiraz 2006. Den er produceret i Barossa Valey i Australien. Jeg smagte 2007 udgaven i butikken, men blev anbefalet at snuppe 2006 udgaven med hjem. Den er helt klart mere modem i smagen og kunne sikkert sagtens klare at ligge et år eller maks 2 mere på hylden. Men fantatisk vin til julemaden.

Vinen er købt i Vinoble til 255,- kr.

Dessert tid

Recioto ClassicoTil enhver juleaften skal der være risalamande på bordet. Og der til skal der serveres en dejlig dessert vin. Jeg har set mange grave en traditionelle kirsebærvin frem fra skabet, hvor den har stået gemt siden sidste jul, og forrige jul og julen før den. Men nej.. ikke hos os.

Jeg ville prøve noget helt nyt. Sidste år var det en Vin Santo der vandt kampen om pladsen. I år er valget faldet på en Recioto fra Italien. Den er produceret af Domini Veneti Recioto er i familie med Amaronen og Ripassoen. Den produceres efter samme princip som amaronen. Her stopper man dog gæringen noget før, for at holde fat i sødmen. Derfor er alkohol procenten heller ikke lige så høj som amaronen. Faktisk ligger den for Reciotoen kun på 12%.

Her for man så en skøn fyldig og sød vin, fedme fyldt vin. Som giver smag af rosiner og mørke modne kirsebær, og en snert af marcipan. Smage som gør det godt til risalamande med kirsebærsovs.

Hvis du aldrig har smagt en recioto, så overvej det som erstatning for din normale dessertvin. Du vil blive overrasket.

Købt i Toscavini for 179,- kr.

Om Brian Haahr-Nielsen

Den digitale nørd der elsker teknik, gerne flankeret af en god flaske vin til hyggelige stunder. Vin skal nydes, vin skal overraske. Og så skal den være prisen værd. Lige meget om det er fra supermarkedet eller vinbutikken.

Læs også

Cloudline Pinot Noir fra USA er elegant Oregon-vin

Egentlig var jeg på jagt efter vinglas, men kommer hjem med Cloudline Pinot Noir – …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.