Byd 2013 velkommen i Champagne fra Louis Roederer

Jeg elsker Champagne. Så simpelt kan det siges. Jeg får det dog ikke så tit. Hvorfor ved jeg ikke, men til nytåret hører Champagne hjemme – og det skal helst være den ægte vare. Ikke at alt uden for distriktet ikke er godt – det er det bestemt – men Champagnen er den perfekte mængde skum, syre og sødme. I hvert fald hvis du spørger mig.

Champagne

Derfor skulle jeg have fat i en Champagne, som jeg tidligere har smagt: Louis Roederer Brut Premier. Den smager fantastisk og jeg kan ikke få nok af den. Men hvad gør lige præcis denne mousserende vin fantastisk?

Hvad er Champagne?

En mousserende vin fra champagnedistriktet 150 km nordøst for Paris må kaldes Champagne. Alt andet må ikke. Så simpel er reglen! Men udover denne regel er det specielt den kalkholdige og magre jordbund, brugen at maksimum de 3 tilladte druer, Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier, samt fremstillingen ved brug af champagnemetoden, der gør vinen noget specielt. Desuden får man noget specielt ved en Champagne fra de såkaldte Grandes Marques – altså de største champagnehuse. Her finder du bl.a. Bollinger, Veuve Clicquot, Krug og Louis Roederer. Jeg sætter normalt stor pris på mineraliteten i en rødvin, som mange franske vine byder på. Derfor finder jeg noget lækkert og familiært ved en Champagne, der har store mængder mineralitet.

Champagne

Denne Brut Premier er fremstillet af 40% Chardonnay, 20% Pinot Meunier og 40% Pinot Noir. Den er lagret i 3½ år og kommer fra druer gennem 6 års høst. Den har masser af skum og kulsyre, der er flot i glasset. Den dufter af mineralitet og syre og smagen er meget balanceret i både syre og sødme. Men en lækker fornemmelse af sødme fra ananas samt syrlige frugter. Den har stor kompleksitet og virker af høj kvalitet.

Det er uden tvivl en af de bedste Champagner, jeg har smagt. Og til prisen er den et fantastisk køb. Mit nye nytårsforsæt må derfor være, at jeg skal smage denne slags vin noget oftere. Eller som Lily Bollinger sagde:

“Jeg drikker Champagne, når jeg er lykkelig. Og jeg drikker den også, når jeg er ked af det. Nogle gange drikker jeg den, når jeg er alene; og når jeg er sammen med andre, betragter jeg den som helt nødvendig. Jeg nipper til den, når jeg ikke er sulten, og drikker den, når jeg er. Ellers rører jeg den aldrig – undtagen når jeg er tørstig.”

Champagne

Om Kim Nymann

Druernes kreative talent hvor jeg løser design- og grafikudfordringer. Frankofil med hang til Bourgogne og Champagne - samt tysk Riesling. Jeg elsker komplekse og udfordrende vine, der efterlader et indtryk og smil på læben.

Læs også

DeCalage Heritage

DéCalage Héritage fra Vinisimo

Dette er et sponsoreret indlæg fra vinisimo.dk. Vinisimo har henvendt sig til os for at …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.