2012 leverer den laveste vin produktion i 37 år

Druehoest
Mindre arbejde til høstarbejderne i 2012

2012 bliver året hvor der vinbønderne rammer den laveste vin produktion mængde siden 1975. Det meddeler OIV (The International Organisation of Vine and Wine). De estimerer at der i 2012 bliver produceret ca. 248 millioner hektoliter vin, som er væsentligt lavere end de 264 millioner hektoliter i 2011.

Og når dette tal sættes op mod salget af vinflasker, så betyder det at 2012 årgang vil mangle ca. 1,3 milliarder flasker. Og denne mangel bliver spået til at presse priserne op, på selv hverdagsvinene.

Fx. er hvidvinen Castilla-La Mancha fra Spanien i August stedet fra 0,28€ pr liter til de nuværende 0,48€ pr. liter. Det samme billede er set i New Zealand, hvor de drue prisen på Pinot Grigio steg fra en pris mellem 1,20-1,30€ til 1,30-1,45€. Ikke en lige så stor stigning, men dog stadig en mærkbar stigning.

Dårlig vejr = dårlig høst

Den lave høst skyldes at vejret har drillet på både den nordlige og  sydlige halvkugle. Og specielt har ramt de stor producerende lande som Frankrig, Italien og Argentina.

Når høsten slår fejl, trækker vinproducenterne også deres druelagre. Men den store mangel, betyder at disse lagre nu er drænet for sidste drue i både Spanien og Italien.

Høsten boomede sidst i perioden 2004-2006, men er siden bevæget sig i nedadgående retning.

New Zealand melder en nedgang på ca. 20% i forhold til året før. Australien melder om laveste høst i de sidste 5 år. Frankrig melder ligesom New Zealand også om nedgang på ca. 20% i forhold til 2011. Italien rammer laveste produktion siden 1951. Og slutteligt, så er Argentina produktion gået ned med 24% siden 2011.

Med i betragtningen på manglen af vin er ikke kun grundet høsten. Med i beregningen er også at efterspørgslen efter vin på verdensplan også er stedet hvert år i de seneste 10 år.

Om Brian Haahr-Nielsen

Den digitale nørd der elsker teknik, gerne flankeret af en god flaske vin til hyggelige stunder. Vin skal nydes, vin skal overraske. Og så skal den være prisen værd. Lige meget om det er fra supermarkedet eller vinbutikken.

Læs også

Winefamly

Druerne.dk i nyt samarbejde med Winefamly

Vi er stolte af at fortælle, at vi har indgået samarbejde med Winefamly om at …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.