Vinsmagning af amerikansk vin fra Californien

I starten af september måned havde Brian og jeg købt to pladser som gæsteanmeldere i en vinsmagning af californske vine – selv om der dog var sneget sig en enkelt flaske fra Oregon med. 🙂

USA er et spændende og fremblomstrende vinland, hvor der er specielt fokus på California og Oregon. Selv om de fleste amerikanske stater producerer vin, så står Californien for ca. 95% af den samlede produktion. Grunden til denne succes skal højst sandsynligvis findes i statens klima, som er mere køligt end mange andre oversøiske områder. Derfor har vine herfra heller ikke samme volumen som f.eks. australsk vin, og minder mere om europæisk vin med mere sol og varme.

Vi smager på 8 forskellige typer – 3 hvide og 5 røde og ser, hvilke der bevæger os mest. Vi smager de typiske franske druer og selvfølgelig amerikanernes darling, Zinfandel.

Crane Lake 2010 Chardonnay, Californien

Vi starter med denne prisbillige hvidvin, der har en generelt mild duft af æble og sødme. En blød smag af lime, der giver en frisk eftersmag. Samlet set virker vinen en anelse kedelig og uimponerende.

Pris: 69 kr
Karakter: 4/10

Cline Cellars 2010 Viognier, North Coast, Californien

Prisen stiger, og det samme gør kvaliteten. Der er stadig friskhed, men denne gang med mindre fokus på sødme og mere på friskheden. En god syre med en anelse bitterhed. Smagen er mere raffineret og citrus-inspireret. En ganske god hvidvin til en fornuftig pris.

Pris: 120 kr
Karakter: 5/10

Silverado Vineyards 2006 Vineburg Chardonnay, Carneros, Californien

Den sidste hvide hæver forventningerne en hel del, eftersom prisen er kommet op på en niveau, hvor man forventer en god del kvalitet. Denne Silverado har en flot guldfarve med en cremet duft og mere fedme. Smagen viser tydelige tegn på mere alder, og hvor de andre var meget unge og ligetil, viser denne karakter ved at være tungere og mere udfordrende.

Den skuffer lidt på den tunge fedme og smørsmagen, der er meget oversøisk, og den overtager styringen og virker lidt for Australien-instireret.

Pris: 219 kr
Karakter: 5/10

Crane Lake 2009 Merlot, Californien

Vi tager hul på de røde vine med en pribillig Merlotvin, der – prisen taget i betragning – har en ganske fornuftig duft af karamel sammen med en cremet duft, smør (der er meget typisk oversøisk – på både godt og ondt) og sherry. Selve smagen er blød med sødme a la Ribena. En vin der sagtens kan drikkes alle alle, og prisen er fornuftig.

Pris: 69 kr
Karakter: 4/10

Robert Mondavi 2008 Twin Oaks Zinfandel, Californien

Vi har tidligere anmeldt en Robert Mondavi-vin, der fik en ganske fornuftig score ifht. pris. Denne udgave har en dybrød farve med krydrede dufte samt sol og varme. Smagen er udpræget sødme, krydderier og syre fra fad. Ikke en vin der imponerer – faktisk er denne aftenens dårligste vin.

Pris: 95 kr
Karakter: 3/10

Cline Cellars 2008 Syrah, Sonoma County, Californien

En rigtig Vinoble-klassiker, for besøger du en Vinoble for at finde en amerikansk rødvin, bliver du helt sikkert tilbudt en Cline Cellars. Dette er en typisk Shiraz med ristede roter fra eg og smagen af mørke bær. En spændende smag, der bestemt er en gensmag værd.

Pris: 120 kr
Karakter: 5/10

Lemelson Vineyards, 2008 Willamette Valley Pinot Noir, Oregon

Selv om temaet er California-vin,  er denne Oregon-vin sneget sig ind på listen. I forhold til ovennævnte Cline Cellars er prisen mere end fordoblet, så nu er forventnigner skruet i vejret. Og med god grund, for denne Pinot Noir viser styrke og elegance, som er typisk amerikansk Pinot Noir. Farven er mørkere end Bourgogne, duften er mere krydret, og smagen er typisk Pinot Noir med jord, skovbund med lidt sødme og en god fadsmag samt en god og lækker smag. Hvis der er noget amerikanerne virkelig er gode til, så er det Pinot Noir.

Pris: 260 kr
Karakter: 8/10

Silverado Vineyards, 2003 Cabernet Sauvignon, Napa Valley, Californien

Sidste vin er denne gode og syreholdige Cabernet Sauvignon. Selv om 2003 ikke var et specielt godt år i Napa Valley formår denne vin alligevel at imponere med en meget typisk Cabernet Sauvignon, krydret og mørk samt dyb smag. Eftersmagen er blød, god og lækker, hvor syre udfordrer.

Pris: 219 kr
Karakter: 8/10

Vinene kan enten købes på vinoble.dk eller i din lokale Vinoble.

Om Kim Nymann

Druernes kreative talent hvor jeg løser design- og grafikudfordringer. Frankofil med hang til Bourgogne og Champagne - samt tysk Riesling. Jeg elsker komplekse og udfordrende vine, der efterlader et indtryk og smil på læben.

Læs også

Pinot Noir

Pinot Noir vinaften med topvinen Clos de Vougeot

I vores lille vinklub med ni medlemmer var det blevet min tur til at afholde …

2 Kommentarer

  1. Jeg har selv rejst i Napa området, det er ret fantastisk med alt den gode vin man kan smage.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.