Wall-Ye V.I.N. robot på vej i Bourgogne

Wall-YeFor 3 år siden kom Christophe Millot forbi vingården Domaine Louis Latour, da han var på vinrejse i de sydøstlige franske Ardeche region. Der fik han en snak om gårdens drift, som led snakken hen på mangel på arbejdskraft til at passe og pleje vinmarkerne. Det fik Christophe Millot til at love  Denis Fetzman, som bestyrer vingården, at han ville udvikle en robot hjælper til ham.

Så da han kom hjem, gik han igang som love. Han startede med at kigge på hvilke opgaver en sådan robot skulle løse i den daglige drift, og begyndte så at kigge på de teknologiske muligheder. På den måde blev Wall-Ye V.I.N. robotten skabt. Og mon ikke det er tegnefilms robotten Wall-E der har inspireret til navnet og robottens udseende.

Wall-Ye’s udstyr og opgaver

Wall-Ye er blot en af mange robotter som er ved at blive udviklet til at hjælpe vingårdene. Wall-Ye har fået lov at køre sit road-show på selveste Chateau Mouton-Rothschild.

Robotten vejer 20 kg, og er udstyret med en masse teknologi. En GPS modtager holder løbende øje med, at robotten er på den rette mark, før den begynder at arbejde. Ligesom den kan melde sig selv stjålet, hvis den bliver løftet eller flyttet uden for dens arbejds område. Hvis det sker, har den enda en selvdestruktions mekanisme indbygget for de data den har opsamlet.

For når den kører igennem vinmarken, så indsamler den faktisk oplysninger om tilstanden via blandt anden 6 kameraer og andre sensorer, som måler tilstanden. Kameraerne bruges også til at styre navigationen.

Den er også udstyret med fx. grenklipper, så den kan tynde ud i rankerne og fjerne uønskede skud. En del af det hårde arbejde, som markarbejdere normalt bruger masser af tid på. Og det sætter så fokus på, at en sådan robot faktisk kan begynde at true denne jobsektor. Da Wall-Ye kun koster ca. 25.000€, så kan det hurtigt blive tjent hjem i stedet for medarbejdere. Medarbejdere holder jo også pauser, ferie og bliver ramt at sygedage. Ting som robotten ikke bliver ramt af. Højst en hurtig mekanisk opdatering af sliddele.

Se Wall-Ye i aktion i denne video:

Kilde: http://www.mysinchew.com/node/78053

Om Brian Haahr-Nielsen

Den digitale nørd der elsker teknik, gerne flankeret af en god flaske vin til hyggelige stunder. Vin skal nydes, vin skal overraske. Og så skal den være prisen værd. Lige meget om det er fra supermarkedet eller vinbutikken.

Læs også

Winefamly

Druerne.dk i nyt samarbejde med Winefamly

Vi er stolte af at fortælle, at vi har indgået samarbejde med Winefamly om at …

2 Kommentarer

  1. Ak ja, det er vel blot et spørgsmål om tid før vi bliver taget over af robotter. Spørgsmålet er dog om den virkelig kan true vinarbejdere, her tænker jeg på deres ømme tilgang til at plukke druer?

    • Mon den vil erstatte alle.
      Men der er nok nogen der vil se den som en kærkommen hjælp. Måske i de vingårde der producerer rigelige mængder supermarkeds vin, hvor det blot gælder om at minimere omkostningerne.

      Og man vil jo kunne styre hvad den skal bruges til. Om den blot skal bruge til daglig overvågning af ens marker, eller også skal hjælpe med beskæringer og andet. Helt sikkert spændende at se, hvordan den vil blive brugt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.