2004 Marqués de Murrieta

Fruen og jeg havde bryllupsdag i weekenden, og jeg var så heldig at få en lille gave i form af en spændende flaske spansk vin fra et vinhus, hvorfra jeg tidligere har anmeldt en vin – nemlig Marques de Murrieta. Det var en 2005-udgave en en Reserva, som fik en flot karakter. Denne gang smager jeg storebroren; en 2004 Gran Reserva. Forskellen mellem Reserva og Gran Reserva ligger i lagringen:

  • Reserva ligger mindst 3 år. 1 år på fad og resten på flaske.
  • Gran Reserva ligger i mindst 5 år. 2 år på fad og resten på flaske.

I Spanien har man en mani med at bruge amerikanske fade i stedet for europæiske, hvilket frembringer en blød smag med noter fra vanilje. Dette synes jeg fungerer rigtig godt for spanske vine, idet de ikke blot kommer til at fremstå som kraftige vine, men tilmed også med en fløjlsblød smag. Marqués de Murrieta Gran Reserva er lagret i 26 måneder på 225 l amerikanske fade, så jeg er klar på en lækker og volumenstor duft og smag.

Rioja – den store spanske vinregion

Riojaområdet kender alle danskere. Selve området er delt i La Rioja og DO Rioja, hvor de største og mest bemærkelsesværdige vine kommer fra sidstnævnte. Marqués de Murrieta ligger i dette område, og hvem har ikke hørt om producentens Castillo Ygay, der er vinhusets flagskib. Ellers er Rioja i Danmark kendt for Faustino.

Marqués de Murrieta Gran Reserva er lavet på 91% Tempranillo, 6% Garnacha og 3% Mazuelo. Dette er den meget typiske størrelsesmæssig fordeling i de gode Riojavine. Tempranillo er rygraden i områdets vine. Druen bliver høstet tidligt (Temranillo er spansk for “tidlig”), eftersom en modner hurtigt, og samlet set giver den vinen den mørke farve og karakter. Alle druerne i vinen er fra egne marker, hvor de bliver håndplukket og vinificeret af selve producenten på grunden. Dette er for at garantere den høje kvalitet og for at holde 100% styr på produktionen. Det er ellers meget normalt, at vinificeringen forgår af en samarbejdspartner andet sted.

Vinen er fra 2004, og man ser straks en moden vin med nogle år på bagen. Den har en mørkerød kerne, der bliver lysere jo tættere på kanten man kigger. Konsistensen er lækker cremet med gardiner, der bliver siddende længe.

Duften er ekstrem lækker og dyb. Tydelige nøddedufte og den fantastiske Tempranillodrue er meget markant. Sammen med peber giver det en meget cremet duft, der leder tankerne hen på den portugisiske portsvin (portugiserne har en variant af Tempranillo, der anvendes til portvin). Vinen har den mærke og kraftige duft, der kan minde om en oversøisk vin – blot med den spanske finesse.

Smagen er varm og syreindholdigt. Godt med garvesyre, der giver et perfekt modspil til sødmen i druen, og vaniljen fra de amerikanske fade smager fremragende sammen med druens mørke egenskaber. Den er fløjlsblød og har en tilpas lang eftersmag, hvor den kraftige smag ebber ud i en sød smag, der lægger sig på læberne.

Perfekt spansk vin

Som jeg har skrevet i tidligere anmeldelser, så elsker jeg de spanske vine. Specielt Ribera del Ruero og Rioja har den elegante og komplekse duft og smag, som dette land udøver til perfektion.

Er du ligesom jeg vild med spansk vin, så skal du ikke snyde dig selv for denne vin. Den blev tømt meget hurtig, og både fruen og jeg sad og nød den lækre, elegante smag.

Om Kim Nymann

Druernes kreative talent hvor jeg løser design- og grafikudfordringer. Frankofil med hang til Bourgogne og Champagne - samt tysk Riesling. Jeg elsker komplekse og udfordrende vine, der efterlader et indtryk og smil på læben.

Læs også

Cloudline Pinot Noir fra USA er elegant Oregon-vin

Egentlig var jeg på jagt efter vinglas, men kommer hjem med Cloudline Pinot Noir – …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.