Trimbach Pinot Blanc kan lære dig om Alsace

DSC01731F.E. Trimbach er et gammel vinhus beliggende i den lille landsby Ribeauvillé i Alsace. Her begyndte Jean Trimbach tilbage i 1626 at producere vin. Igennem 12 generationer har familien bevaret den kvalitet og fuldt ud gæring, som de blev internationalt anerkendt for i 1898. F.E. Trimbach producerer alle de kendte Alsace-druer: Riesling, Gewurztraminer, Pinot Gris, Muscat, Pinot Noir, Pinot Blanc og Sylvaner. Vi skal i dag beskæftige os med Pinot Blanc, som koster 79,50 kr hos Sigurd Müller Vinhandel.

F.E. Trimbach er specielt kendt for prestigevinene Cuvée Frédéric Emile (Riesling), Cuvée Seigneurs de Ribeaupierre (Gewurztraminer) og Réserve Personnelle (Pinot Gris). Disse vine er i en anden prisklasse, hvor Trimbach Pinot Blanc henvender sig til specielt folk, der ikke kender Alsacevin ret godt. Her er denne vin rigtig god at starte ud med.

Let og tør Alsacevin – nem at gå til

Her ser vi en høj og slank flûteflaske (minder meget om en Rieslingflaske) fra Alsace, Frankrig. Typisk grøn flaske med lyse etiketter og med skruelåg. Dette var praktisk, for jeg åbnede den fredag aften efter en hård arbejdsuge og holdt nogle dage.

En klar gullig farve med et gyldent skær med lidt skum ved ophældning. Tynd og klar som en normal Alsacevin på hvide druer (eller faktisk er de jo grønne).

Den har en duft af friskhed og frugtrig sødme. Jeg dufter hø, græs, æble. Desuden syrlighed og friskhed. Smagen er frisk med både bid og sødme. En let og letdrikkelig hvidvin, der er ganske fin på terrassen – og bestemt også til mad. Lige til at servere for vennerne mens maden ligger og syder på grillen. Æble og græs er tydelige ingredienser og smagsintensiteten er ganske middel. Frugtsyre og garvesyre passer fint sammen med sødmen og frugtsmagen. Syren er meget moderat og passer godt til en varm sommerdag.

Konklusion af Trimbach Pinot Blanc

Dette er ikke en vin, der bevæger, men det er en vin, der drikkes med velbehag og stor nydelse. For ca. 20 kr mindre får du tit en syrlighed, der ikke harmonerer med resten af vinens egenskaber, og meget ofte får det danskerne til at fravælge hvidvinen til fordel for den røde. Men skal du åbne en hvidvin og kender du kun til Alsace via navnet? Så er denne bestemt en oplagt mulighed.

Om Kim Nymann

Druernes kreative talent hvor jeg løser design- og grafikudfordringer. Frankofil med hang til Bourgogne og Champagne - samt tysk Riesling. Jeg elsker komplekse og udfordrende vine, der efterlader et indtryk og smil på læben.

Læs også

Cloudline Pinot Noir fra USA er elegant Oregon-vin

Egentlig var jeg på jagt efter vinglas, men kommer hjem med Cloudline Pinot Noir – …

12 Kommentarer

 1. hvor længe kan den holde, har en fra 2005 kan den stadig drikkes

  • Umiddelbart er Pinot Blanc i samme variation er køb-og-drik, hvor den ikke gavner noget ved at gemme i nogle år. Den kan sagtens gemmes i nogle år fra købsår uden at tage skade. Den kan dog let være overmoden efter 5 år, så jeg vil anbefale at du forsøger dig frem og har en madopskrift, hvor den kan anvendes, hvis den har ligget for mange år. 🙂

 2. Anne Talita Priscilla Cervantes

  Hej Kim Nymann Christensen
  Jeg har brug for lidt hjælp, hvis altså de har lyst.
  Det er sådan at jeg arbejder med Alsace vine, men kende dem ikke så godt endnu, elsker vin og har også lært meget siden jeg startede, men hvad kan du fortælle mig om Alsace kendetegn på deres hvidvin? Evt. 2009 Klevener, Heiligenstein, Rietsch?? – 2010 Riesling, Altenberg, Roland Schmidt???
  2008 Pinot Gris, Wiebelsberg, Gresser, Andlau???
  Jeg hved godt det er mange spørgsmål på engang, men ville bare lige spørge, specielt til Alsace og din menning til deres kendetegn, har luret jeres web siden i et stykke tid nu og tænkt da jeg kunne spørge jer, eller dig..
  Tak
  Hilsen Anne Talita

  • Hej Anne og tak for dine gode spørgsmål.

   Selv om Alsace er området, der møder Tyskland, så vil jeg mene, at der er stor forskel på vinene. Selv om man i mange tilfælde kan finde druenavn på flasken, flaskerne er i høje, slanke grønne flasker og de har lidt sødme på læben – ligesom de tyske Riesling, så slutter lighederne også her.

   De er ikke lige så tunge eller syreholdige som de tyske. De har derimod en mere krydret duft med den typiske franske struktur.

   De mest anvendte hvide druer er Anxerrois Blanc, der giver bløde og let frugtige vine, Chasselas, der giver duftfattige vine med middel fylde (meget typisk tysk/schweizisk), Gewürztraminer, der giver fyldige vine med et lavt syreniveau, Pinot Blanc, der giver behagelige og syrefattige vine samt Pinot Gris, der giver fyldige og letsyrlige vine. Sidst men ikke mindst har vi Riesling, der giver fede og alkoholdige vine med et højt syreindhold.

   Mange af druerne dyrkes i både Tyskland og Alsace, hvilket har noget at gøre med, at Alsace tidligere har hørt til Tyskland. Jordbunden er meget varieret, hvilket gør det svært at generallisere regionen. Der er faktisk så stor forskel, at man kan smage forskel på en drue dyrket på en skråning og en fra den fladere del af samme mark. Hvis jeg dog skal komme med et typisk kendetegn på hvide Alsacevine, så skal det være den let krydrede frugt med god friskhed.

   Du henviser til to vine, som jeg ikke kender. Jeg vil derfor ikke kunne komme med yderligere beskrivelser end du selv kan komme frem til ved smagning – eller ved at google dig til.

   Jeg håber det var nok – ellers må du vende tilbage.

   • Anne Talita Priscilla Cervantes

    Tak for din hjælp Kim, kan være at jeg få andre spørgsmål senere hen..
    Hilsen Anne Talita

    • Du er mere end velkommen til at vende tilbage.

     Nu vi snakker om Alsacevin, så er fragtmanden lige kommet med denne blandt mange: http://sdrv.ms/YaJXeI

     • Anne Talita Priscilla Cervantes

      Hej Kim Nymann,
      Nu er jeg tilbage igen, kan du fortælle mig hvad man kalder en rødvin lavet i Mersault område?
      Bliver de så kaldt Bourgogne Rouge?

     • Hej Anne

      Det er egentlig et godt spørgsmål. Bourgogne Rouge betyder jo egentlig blot Bourgogne Rød, men om man kan bruge det som et udtryk for en Meursault rødvin, er jeg lidt i tvivl om. Man bruger jo Pinot Noir i de røde, og normalt hedder vinen Meursault eller Meursault Premier Cru efterfulgt af mark-/parcelnavnet.

      Normalt er der mange specielle regler for navngivning af vin i Frankrig og specielt Bourgogne, men hvis jeg skulle bruge et generelt rødvinsnavn for området, vil jeg bruge Meursault Rouge eller Meursault Pinot Noir.

      Skal vi være helt præcis, vil jeg mene at vi skal have en Bourgogneekspert på banen.

 3. Hej Kim og Anne

  Tak for spørgsmål, det er dog et yderst kompliceret område. http://en.wikipedia.org/wiki/Meursault_wine
  Her er lidt om reglerne, men lad mig ridse kort op. I den nordlige del af kommunen vil Rødvin fra Santenots marken kunne tappes som Volnay Santenots. I den sydlige del er der visse marker hvor Pinot Noir kan dyrkes og tappes som Blagny 1’er Cru. Resten af kommunen dækkes ind under Meursault AOP som også kan være rød.
  Her er noter til et par rigtig gode hvide Meursault vine. http://www.vinkreutzer.dk/2013/04/bourgogne-viser-endnu-engang-sin-charmerende-stil/

  Håber det gav lidt afklaring.

  Hygge
  Frederik

 4. Hej,

  vi skal til Alsace her i ferien, og vi elsker Trimbach vine.

  Kan man købe direkte på slottet ?

  har fundet frem til distributøre, men ved ikke hvor man kan købe i udsalg?

  Hvilke supermarkedkæder har trimbach vinene ?

  Håber du kan besvare de spørgsmål.

  På forhånd tak,

  • Tak for dit spørgsmål.

   Jeg har ikke kontakt til slottet, eftersom jeg køber mine vine hos danske forhandlere. Du har derfor to muligheder:

   1. Kontakt Sigurd Müller Vinhandel for at høre dem om en evt. kontaktmulighed.
   2. Find Trimbachs hjemmeside og ring/skriv til dem for at høre.

   Vælger du at at skrive til Trimbach, kan der dog sagtens gå op til en uge, før du modtager et svar. Det er min erfaring med producenterne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.