Lamberti Amarone fra Bilka skuffer igen

I marts måned var jeg i Bilka, og faldt over dette billede, som jeg skrev om i artiklen: “Ved Bilka hvilken vin de sælger“, som har givet gode nogle gode kommentarer med på vejen. Skæbnen ville, at jeg få dage efter faktisk fik foræret selv samme flaske i gave. Så nu må det være tid til at kigge nærmere på, om der er andre fejl en blot fakta på prisskiltet.

Amarone er jo et navn, som igennem de seneste 5-10 år har vundet stor styrke på markedet. De har fået høje vurderinger, og blevet solgt til høje priser. Og det er nu snart mange der fundet ud af, og prøver at lure, om de ikke også kan få succes med en flaske med “Amarone” skrevet henover etiketten.

Lad os starte med de hårde fakta om hvad der gør en Amarone til en ægte Amarone.

Amarone regler

Det er kun vine fra området Valpolicella i Italien, som kan få betegnelsen Amarone. Og de skal overholde følgende regler:

  • Corvina og Rondinella skal indgå i vinen. Molinara er blevet valgfri
  • 40-80% af vinen skal være Corvina og Corvione. Dog maks 50% Corvione.
  • 5-30% skal være Rondinella.
  • Må indholde op til 15% lokale druer som fx. Cabernet og Merlot. Dog maks 10% pr. drue type.
  • Min. 14% alkohol
  • Min. 26g/l tørstof, dog 36 g/l for Riserva.

Tilbuds Amarone fra Lamberti

En flot Amarone flaske

Når man står med flasken i hånden, mærker man den klassiske tunge Amarone flaske. Dog ikke med så dyb en hulning i bunden, som forventet af en Amarone. Lamberti har prydet flasken fint og klassisk.

Farven er fin mørk rød. Dog ikke helt så mørk som forventet. Den er let transparerent, hvor man bed belyst baggrund, kan se konturerne nemt igennem vinen. Gardinerne er fine og tykke, og hænger rigtig længe.

Duften virker meget flad for en Amarone. Kan kun fange duften af fad. Ikke de klassiske noter som blommer, svesker og kirsebær. Så er det en Amarone? Jeg begynder at tvivle.

Smager Lamberti Amarone som en Amarone?

Se det var spørgsmålet jeg stillede mig selv, efter de første oplevelser. For indtil videre, så har den ikke ramt mine forventninger til hvad en Amarone er. Og som kommentarerne på det tidligere nævnte indlæg om tilbudskiltet i Bilka, så er det jo spørgsmålet hvad man kan forvente af en wanne be Amarone fra Bilka til kun 89 kr.

Og nej.. med det samme man smager på den, bliver man klar over, at det nok kun er på papiret at den kan holde sig inden for Amarone reglerne. Men på smagen skuffer den fælt.

Amarone uden på, men ikke inden i

Det første man møder af en lidt mudret blomme agtig smag med en let sødmen. Ikke tydelige toner, men sådan lidt forvaskede. Den er varm i smagen, som hurtigt bliver krydret med en fornemmelse af peber, som bliver forstærket af den kraftige og let umodne tannin oplevelse i eftersmagen.

Jeg smagte den både med og uden mad. Maden af en let krydret svinesteg, og det fik peber og tannin til virkelig at rive. Mens den alene virker noget mere behagelig. Man skal derfor passe meget på hvad man serverer til den.

Konklusion

Amarone er blandt mine favoritter, så derfor er jeg også noget skuffet over denne oplevelse. Jeg ved dog ikke hvad den har kostet, da det jo var en gave. Men vurderet udfra Bilka’s tilbudspris, som er kun 89 kr, så er det ikke langt fra hvad jeg vil give den.

For selvom jeg skriver lidt hårdt om denne Amarone, så skal det stadig siges at vinen ikke skal ses som udrikkelig. For fjerner man “Amarone” titlen, og gemmer den et års tid, så tanninen kan falde lidt mere til ro, så kunne man håbe at den ville gøre sig lidt mere hæderligt ud og passe til den prissætning. Men at kalde den for en Amarone er en skam til Amaronens rygte.

Så tilbudsskiltet fra Bilka havde en fejl mere, og flasken lige så. Langt fra den Amarone oplevelse som navnet Amarone er kendt for. Der skal vi altså op i en helt anden prisklasse.

Om Brian Haahr-Nielsen

Den digitale nørd der elsker teknik, gerne flankeret af en god flaske vin til hyggelige stunder. Vin skal nydes, vin skal overraske. Og så skal den være prisen værd. Lige meget om det er fra supermarkedet eller vinbutikken.

Læs også

Cloudline Pinot Noir fra USA er elegant Oregon-vin

Egentlig var jeg på jagt efter vinglas, men kommer hjem med Cloudline Pinot Noir – …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.