Frey-Sohler Rittersberg Riesling 2009

Rittersberg er en skøn sommervin

Vi går nu igennem en noget kedelig måned. Der står sommer i kalenderen, men det er ikke meget vi har set til solen og især varmegraderne her i Juli. Men det skal ikke komme i vejen for at smage en spændende fransk hvidvin fra Alsace.

Jeg havde lagt en Rittersberg 2009 på køl fra Frey-Sohler. En vin jeg har hentet hjem fra Løsning Vin, ligesom Bodegas Piedemonte Reserva 2006 jeg anmeldte forleden. For når sommeren kommer, skal der en skøn sval hvidvin til.

Frey-Sohler

Vinen prydes af navnet Rittersberg, som er navnet på den mark som druerne til vinen kommer fra. Rittersberg betyder “Ridderbakken” og byder på granitholdig undergrund som giver svære betingelser på forvækst. Men også dette er med til at skabe unikke smagsnuancer af mere salt rig og mineral holdig karakter.

Og netop Riesling er en populær drue i Alsace . En af den mest brugte hvidvins druer i Tyskland. Den passer godt til de lidt køligere og tempererede områder.

Den grønne flaske

At navnene er mere tysklingene end franske, skyldes nok at Frey-Sohler kun ligger 20 km fra den tyske grænse. Hvor den har været på familiens hænder i flere generationer.

Den slanke flaske

Den grønne flaske er høj og slank. Og med en etikette der først ledte mine tanker hen på sydeuropæiske vandflaskers 2 versioner: Med eller uden brus. Så var lidt spændt på at se hvad indholdet kunne byde på.

Når vinen kommer i glasset, bliver man imponeret over den krystal rene klarhed som den præsentere i glasset. Farven lys malt gylden. En kølig og ren farve som stråler i glasset.

Smagen af sommer

Duften er yderst mild og afdæmpet. Men giver en note af mineralitet og frugt sødme.

Krystal klar hvidvin

Man mærker straks sødmen på midten af tungen, når man først smager den. Hvor efter at en syrlighed i form af citrus og lidt miniralitet trækker sig rundt på kanten af tungen og giver modstand. Konsistensen er let cremet og har en struktur.

Jeg havde kølet Frey-Sohler Rittersberg Riesling lidt for langt ned. Hvilket gjorde at den kun  søde noter afslørede sig selv i starten. Men som den blev et par grader varmere, kom der en modpol frem i en syrlig smag.

Og netop den syrlige smag mod det søde gør den rigtig levende i munden. Og en yderst behagelig oplevelse. Og fuldender den som en rigtig fin sommer hvidvin. Perfekt til en varm aften på terassen, når gæsterne skal bydes velkommen.

Om Brian Haahr-Nielsen

Den digitale nørd der elsker teknik, gerne flankeret af en god flaske vin til hyggelige stunder. Vin skal nydes, vin skal overraske. Og så skal den være prisen værd. Lige meget om det er fra supermarkedet eller vinbutikken.

Læs også

Cloudline Pinot Noir fra USA er elegant Oregon-vin

Egentlig var jeg på jagt efter vinglas, men kommer hjem med Cloudline Pinot Noir – …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.