Spansk sprødhed fra Ribera del Duero

Spanske vine har i en del år ligget lidt i skyggen af de oversøiske lande og Italien, som har stjålet billedet fra andre lande, som har prøvet at forny sig og ændre retning for meget konservative områder. Det er egentlig lidt synd, for et land som Spanien har altid været en af danskernes favoritter. Jeg tror bare at vi danskere på et eller andet tidspunkt blev trætte af denne mainstream-vin, som primært blev produceret af kooperativer. Inden for de sidste par år har spanierne fundet ud af, at de enkelte producenter sangtens kan producere sine egne vine ved at følge disse simple råd:

  • Mindre udbytte
  • Højere kvalitet
  • Større mål

Problemet har bare været, at danskerne (samt mange andre folkefærd) har fundet tilfredshed med italiens alsidighed. Ønsker du mere power eller frugt til en fornuftig penge, hvor de gode italienere har svært ved at få deres budskab ud, så søger man til de oversøiske lande, hvor bl.a. USA og Australien har fundet tilpas i danskernes smag.

“Prøv Ribera del Duero”

Da jeg var inde i Vinoble i Vejle i forbindelse med Open by Night-arrangementet, blev jeg opfordret til at prøve noget spansk til de indkøbte t-bone steaks. Jeg faldt over denne Montebaco fra Ribera del Duero, hvor dette område er særdeles kendt for Pingus. Nu er denne vin ikke i samme klasse, men det er lang tid siden jeg sidst har fået en spanier – og specielt fra dette område.

Vinen har et meget frugtrig udseende med en lilla farve og en mørk kerne med flotte, lyse gardiner. En meget ren farve og blank intensitet. Ved at slynge vinen rundt i glasset dufter jeg tydeligt peber, skovbund, en anelse lakrids, dyb blomme og våde frugter. Den er i udvikling, men gemmer du den i 1-2 år, får du en yderst åben og dyb duft.

Smækker smag

En krydret og behagelig tanninpræget smag, der sidder godt i ganen og på tungen. Den er meget typisk spansk, med en balanceret sødme, en god tørhed, en halvstor krop og semihøjt tanninindhold. Eftersmagen har en svag smag af den kalkindholdige jordbund. Generelt er smagen krydret med vegetabilske toner, og mens vinen er god sammen med maden, kommer den fantastiske smag virkelig frem ved at drikke den alene.

Montebaco er lavet på druen Tinto Fino, der er den lokale variant af Tempranillo – Spaniens helt store drue. Idet det er en Crianza, så har den ligget på små fade i 13-18 måneder.

Hvorfor skal du købe Montebaco Crianza?

Elsker du den krydrede smag, bløde duft og sofistikeret power, hvor andet en blot frugt er i centrum, så er denne Montebaco lige noget for dig. Men hvad gør lige denne flaske til noget specielt? Det er svært at sætte fokus på én ting, der skiller sig ud. Den har mange ting, der gør den både speciel og “som de andre”. Men den er solid, fyldig og varm. Bare lækker!

Om Kim Nymann

Druernes kreative talent hvor jeg løser design- og grafikudfordringer. Frankofil med hang til Bourgogne og Champagne - samt tysk Riesling. Jeg elsker komplekse og udfordrende vine, der efterlader et indtryk og smil på læben.

Læs også

Cloudline Pinot Noir fra USA er elegant Oregon-vin

Egentlig var jeg på jagt efter vinglas, men kommer hjem med Cloudline Pinot Noir – …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.