Overraskende Grand Tourer Shiraz fra Australien

Jeg tog hul på denne rødvin i sidste uge. Den er fra Sigurd Müller som en del af Vennekassen, der er en abonnementskasse. Denne Barossa GTS skal egentlig helst lægge i en del år endnu, men jeg ville prøve den nu. For at åbne den blev den dekanteret tre gange, hvilket forhåbentligt ville være nok. Derefter stod den et par timer på karaffel.

Den efterlader enkelte store perlende bobler fra dekanteringen. Det er en ren Shiraz, så vi har en ren farve, den er meget mørk – dog ikke 100% uigennemsigtig. Det er dog ikke den karakteriske sorte farve, og den virker tyndere end andre Shiraz. Den er heller ikke specielt cremet dog heller ikke tynd i kanten. Grunden til at den ser lidt tynd ud er pga. alderen. Jeg valgte jo at åbne den meget tidligt i udviklingen. Den har tynde gardiner, der bare bliver siddende. Generelt en flot vin, den viser enkelthed med manglende kompleksitet: Her kommer en Barossa, der viser, hvad den kan. Men denne vin er forventningerne og høje. Fruen ville gerne prøve den til aftenens kalvekød, men jeg var bange for at den ville overtage madens smag og bare buldre frem. Generelt er australske shiraz’er bombastiske med smagen af solbær.

Shiraz med lidt ekstra

Farven virker frugtrig – ikke specielt krydret. Lyset genspejles på en lys rød måde. Havde jeg ventet 5-10 år ville den være mere brunlig, men jeg kunne ikke vente så længe. Hvis jeg ikke kan leve uden den, må jeg købe en flaske til. 🙂

Duften er elegant med solbær, røg, krydret urter og selvfølgelig peber som en Shiraz skal have. Den virker meget røget, det virker som om producenten gerne ville tilsætte andet end blot frugt, hvilket bestemt ikke gør noget. Den har den lyse duft, og den er ikke som forventet, men ved ophældning ser man den lidt lysere farve. Selv om den er fra Australien er det ikke en Molly Dooker, og her er nyafskallet bark samt smag fra fadlagringen. Det er meget 50/50 om det er frugt eller krydret smag der tager styringen. Røgen er ikke så tydelig i eftersmagen, og den har et fint niveau af tinniner – mere end andre Shiraz’er. Det vil overhovedet ikke skade. Du får mere sol og frugt med tydelig solbær og kirsebær, skovbund/-bær er meget frisk og intet kogt. Den smager ung, og kan sagtens ligge 5 år mere.

Druernes anbefaling

Den er meget anderledes end mange andre Shiraz’er; den virker mere elegant uden ret meget kompleksitet, den er mild, den har frugten, krydderurterne, træet og tanninerne i centrum. Smagsprioriteten i munden er med frugtsyren først, så tanninerne, solbær, røg og peber, kryderrurterne og til sidst træ. Selve barken er ikke specielt tydelig i smagen, men er mere tydelig i duften. Den er meget rund med en helhed af velskabt vin, hvor der ikke er et spark i ansigtet, som er kendetegnet fra australske Shiraz’er. Lige noget for mig, da jeg har været mindre hooked på de australske. Jeg har fået både gode og dårlige, men ikke rigtig nogen, der har fået mig op af stolen. Lige indtil jeg smagte denne!

Den kan konkurrere med de italienske: Der er mere sol end de italienske og der er mere frugt, hvis du sammenligner med Nero d’Avola. Generelt har vi en god vin, faktisk en jeg kunne tage med i vinklubben. Den er ung, der desværre gør oplevelsen mindre god. Oplevelsen er en ung vin, der kan alle de ting den vil, men venter du 5 år mere får du en fantastisk vin. Om 5 år tager man denne frem for at nyde en god flaske.  Det er noget helt andet en hvad jeg jeg er vant til. Denne vej skal Australien gå, hvor de kan konkurrere med Europa. Denne får min anbefaling. Prisen er meget god, der er et godt køb, du får en kraftftuld og elegant vin jeg vil godt give 325 kr. for. Den vil falde godt i spænd med folk, der elsker elegante frugtbomber og en anelse kompleksitet. Rigtig god sommervin, det er en nyder, du nyder på den gode, dejlige og uformelle måde.

Om Kim Nymann

Druernes kreative talent hvor jeg løser design- og grafikudfordringer. Frankofil med hang til Bourgogne og Champagne - samt tysk Riesling. Jeg elsker komplekse og udfordrende vine, der efterlader et indtryk og smil på læben.

Læs også

Cloudline Pinot Noir fra USA er elegant Oregon-vin

Egentlig var jeg på jagt efter vinglas, men kommer hjem med Cloudline Pinot Noir – …

En kommentar

  1. Det lyder som en super spændende vin.

    Sjovt design på toppen af proppen.. sejt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.