Fransk vinsmagning i Hedensted

Klaus sidder og deler sin viden

Dragsholm Vine afholdte her i ugen en vinsmagning med temaet franske vin fra Bourgogne til Alsace. Brian og jeg tog sammen for at smage lidt fransk vin og måske blive lidt klogere på dette lands vine. Ved mange vinsmagninger får man en masse nyttig viden, idet de fleste vinhandlere arbejder med deres passion. Og det er tydeligt med Klaus og Bente, som driver Dragsholm Vine. Igennem hele aftenen fortæller de begge om produktionsmetoder, antal producerede flasker samt andre ting, der vedrører vinproduktionen. Og der blev ivrigt lyttet efter; vi var kun 9 deltagere, så folk kunne snakke med hinanden om de oplysninger, som vi fik. Det eneste jeg savnede, var en introduktion af hvorfor Dragsholm Vine besluttede at hjemtage lige præcis disse vine. De reklamerer nemlig med, at alle vine i butikken er anderledes end andre vinforretninger. Så i butikken finder du flasker, som du ikke finder andre steder. Derfor kunne jeg godt tænke mig at vide, hvor smagningens 7 vine skiller sig ud.

Der blev serveret 2 hvide, 1 rose og 4 røde, og idet aftenens tema var franske vin, havde jeg store forventninger. Men lad os gennemgå de enkelte flasker med en karakter fra 0 til 10.

Vincent Grall, Le Tradition 2010, Loire

Hvidvin produceret på Sancerre Blanc. Svag duft med en lille snært af sødme. Duften af strå og honningmelon virker forfriskende fra tiltalende. Den har en lys og grønlig farve, der virker en anelse vandet. Ellers en meget klassisk smag af græs og citron og med en lettere syrlig og slank krop. Den har et højt frugtsyreniveau, hvilket bl.a. gør vinen bedst velegnet uden mad.

Pris: 120 kr
Karakter: 6

Domaine Jean Pascal, Mersault, Bourgogne

Hvidvin produceret på Chardonnay. Jeg har tidligere fået en billig hvid Bourgogne-vin, der imponerede til prisen, så jeg var spændt på at smage denne, der koster næsten det dobbelte. Den har en gylden farve, der symboliserer varme og sol, og sammen med den portvinspræget duft, virker den cremet og lækker. Smagen er lige på cremet som udseendet, og den portvinspræget duft er meget domineret. Meget specielt, og folk rundt om bordet var vilde med det. Den har lidt flere tanniner, og nogle enkelte af os bemærkede en vingummismag, der fik vinen til at virke blød og lækker. I modsætning til Le Tradition 2010 er denne bedst til mad.

Pris: 190 kr
Karakter: 6

DragsholmFrankrig1Chateau Saint Roch, Lirac 2007, Rhone

Rosevin lavet på 40% Grenache, 30% Cinsault og 30% Syrah. En laksefarvet rosevin med den rette farve. Det er ikke så tit man ser det, så det er virkelig en nydelse at se vinen i glasset. Den dufter at friske jordbær og kogte hindbær, og smagen er syrlig, frisk og vandet på samme tid. En spændende flaske, men den syrlige smag tog overhånd og det var svært at finde harmonien mellem frugt og syrlighed.

Pris: 110 kr
Karakter: 5

Domaine Jean Pascal, Puligny Montrachet 2007, Bourgogne

Så starter vi på de røde vine. Denne Pinot Noir har en klassisk farve og med en speciel tydelig duft af lakridsrod. Det er lidt anderledes, dog uden at være særpræget. Lakridsroden er mest markant i eftersmagen, men smagen er desuden så markant, at man skal synes om smagen for at synes om vinen. Den har tydelige tanniner og højt frugtsyre. For at man skal blive bevæget af denne, mangler der lidt mere frugtsmag. Den virker for ung og for sprittet. Lakridsroden er dog spændende.

Pris: 135 kr
Karakter: 7

Domaine de Font Vive, Domaine de Font Vive 2008, Bandol

De næste 3 vine har nogle fælles træk. De er alle skabt på druerne Mourvédre, Grenache og Syrah. Og for denne fordeler de sig 80%, 15% og 5%. Den har en flot solid mørkerød glød i glasset, og den afsætter medium gardiner. Duft holder sig lidt tilbage, men giver noter af frugt.  I munden slipper den frugtsmagen løs, med den høje niveau af frugtsyre. Det er let umodne solbær, der dominerer smagen og hiver vinen om i den let kraftige type. Der er et blot tannin niveau, som giver en meget tør med dog behagelig eftersmag.

Pris: 120 kr
Karakter: 7

Saint Roch, Chateneuf du Pape

Brunel de la Gardine, Gigondas 2009, Rhone

Denne vin er mere blank i overfladen, og en mere dyb rød farve. Gardinerne er fyldige, og sender et hav af løbere mod glasset. Duften er let og delikat, med en let præg af fad. I smagen finder vi tydelige spor af lakrids, i den meget tørre smag. Men også dejlige frugt noter af solbær og blommer. Fad smagen minder om en regnvåd skovbund, som giver en fin kombination. Og der trække en behagelig tone af peber i eftersmagen. En spændende Gigondas.

Pris: 150 kr
Karakter: 8

Chateau Saint Roch, Chateneuf du Pape 2009, Rhone

Farven bliver en tand mørkere, og minder mere om Domaine de Font Vive. En kraftig farve, som går helt til kanten af glasset. Den har ligesom Brunel de la Gardine en let og delikat duft, men let fad. Og faktisk smager denne en god del i retning af Brunel de la Gardine. Igen har vi en kraftig tørhed, og med smag af solbær. Blommen efter skiftet ud med en mere kirsebær agtig smag. Igen her får vi en behagelig eftersmag med toner af frisk kværnet peber.

Pris: 225 kr
Karakter: 8

Om Kim Nymann

Druernes kreative talent hvor jeg løser design- og grafikudfordringer. Frankofil med hang til Bourgogne og Champagne - samt tysk Riesling. Jeg elsker komplekse og udfordrende vine, der efterlader et indtryk og smil på læben.

Læs også

Pinot Noir

Pinot Noir vinaften med topvinen Clos de Vougeot

I vores lille vinklub med ni medlemmer var det blevet min tur til at afholde …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.