Cottage Garden med masser af frugt

Denne vin er et godt eksempel på, hvordan Australien markedsfører sig selv; masser af frugt, overdådig sødme og en alkoholprocent der ligger langt over alle andre. Den tiltaler de fleste og er en ren pleaser. Derudover skiller den sig ikke synderligt ud og ligner mange andre australske.

På de punkter lever den helt op til forventningerne. Men vil den imponere eller på anden måde markere sig, så den vil blive husket?

Cottage Garden betyder idyl

Producenten Cottage Garden har (formentlig) taget navnet fra det engelske udtryk om en prydhave med former og farver i en romantisk stil. Umiddelbart har vinmarker intet med det engelske udtryk at gøre, men det er et velkendt udtryk og let at udtale. Desuden bliver mange vine markedsført på en lettere romantisk måde, så at producere en blød vin i en elegant Bourgogneflaske og med et romantisk udtryk – det er helt i orden med mig.

Etiketten på flasken indeholder en længere tekst om vinen fra vinmageren… eller det skal man gerne overbevises om i det øjeblik, du står i forretningen med flasken i hånden. En mere personlig tekst og et romantisk udseende sælger også. Denne vin er f.eks. anmeldt af nærmest alle medier igennem tiden, så det er vel også på sin plads, at Druerne gør det samme. Nu bliver det blot spændende at se, om vi er enig i de andre mediers noter – samt producentens.

Kraftig, frugtrig rødvin

Vinen har et flot udseende med en blank overflade og en ren farve, der er medium mørk. Lettere cremet konsistens og tykke gardiner – som en australier skal have. Den rubinrøde farve overbeviser mig om, at her skal der smages frugtvin. Altså en kraftig, frugtrig rødvin med en masse krydderier.

Duften er sød… meget sød. Ikke sådan kirsebærvinagtig men rigtig frugtsød. Man kommer til at tænke på Ribena og en hel skov fuld af kirsebær. Ved at dekantere den og lade den stå en et par timer, så åbner vinen sig, og den søde kirsebærduft formindskes og tobak, røg og egetræ fremtræder mere tydelig og gør vinen mere harmonisk. Hvid peber giver et ekstra pift i duften og gør den mere krydret.

IMG_0323Inde i munden smages en smule syre og en stor del sødme. Når jeg skriver syre menes selvfølgelig frugtsyre; garvesyre (eller tanniner) er på et meget lavt niveau, og den lægger man ikke umiddelbart mærke til, hvis vinen serveres til mad. Men sidder du og nyder den (eller analyserer den), så lægger du mærke til den. Men begge slags syrer er yderst behagelige og passer ganske fint med sødmen. Ved de fire smagselementer salt, sødt, bitter og syre er den grundlæggende viden at syre skjuler bitterhed – men kun kortvarigt. Dette er også gældende ved Cottage Garden Shiraz, men hvor bitterhed i nogen vine er meget fremtrædende, udgør den det udfordrende element og er en af de eneste smagsnuancer, der er i modstrid med sødme og syre. Men på en behagelig måde, som kun australierne mestrer til punkt og prikke.

Vinen er en ægte pleaser – eller en behager, om du vil. Hvis jeg skal sammenligne den med en tidligere anmeldt vin, så skal det være Vinobles bællevin, der dog i modsætning til Cottage Garden Shiraz er lagret i ståltanke. Denne er lidt mere udfordrende.

Om Kim Nymann

Druernes kreative talent hvor jeg løser design- og grafikudfordringer. Frankofil med hang til Bourgogne og Champagne - samt tysk Riesling. Jeg elsker komplekse og udfordrende vine, der efterlader et indtryk og smil på læben.

Læs også

Cloudline Pinot Noir fra USA er elegant Oregon-vin

Egentlig var jeg på jagt efter vinglas, men kommer hjem med Cloudline Pinot Noir – …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.