Donna Y åbner sig ved iltning

SuperBrugsen sælger også vine i den lidt dyrere ende. Det fik  mig til at kigge nærmere på et tilbud på Donna Y, som har en normal pris på 109,- pr. flaske. Men fanget på et tilbud til 2 for 109 kr. Jeg har derfor valgt at prøve dem af, hvor jeg ilter den ene flaske mens den anden tages direkte fra flasken. Så dette for at fortælle hvordan iltning af vinen kan ændre på oplevelsen.

Peter Vinding-Diers
Peter Vinding-Diers

Donna Y kommer fra 3 vinfirmaer der er gået sammen:

  • Angelo Rocca & Figli.
  • AMKA (Karsten Søndergaard)
  • Peter Vinding-Diers

Og netop Peter Vinding-Diers er dansk og et kendt ansigt i vinverdenen. Han var i 1979 med til at opdage en ny gærtype kaldet R-2, som hurtig blev populær. Denne gærtype er nemlig god til at tilføre vinen friske og frugtrige smags nuancer.

Lad os komme igang

Den ene flaske at er blevet om hældt til karaffel, og den har fået lov at stå at trække luft inden servering. Mens den anden først blev åbnet lige før servering.

Vin har en flot dyb mørk rød farve, og lader lyset spejle sig i sin blanke overflade. Der er ingen transparens at spore ved gennemlysning. Gardinerne er af medium størrelse og sider flot på glasset sider uden løbere.

Når man snuser til de 2 glas, så begynder man at mærke første forskel på de 2 flasker. For flasken der er taget direkte fra flasken, lader sig gemme lidt på sin duft. Vinen er der blevet iltet viser straks mere af sig selv. Duften er ganske fin og tydelig. Fad duften kommer tydeligere frem i den iltede flaske, sammen med lidt sol modne bær.

I munden viser Donna Y sig en pæn fylde. Vinen direkte fra flasken viser sig igen let indelukket. Og har lidt svært ved at vise sin smag helt klart. Mens den iltede Donna Y, giver en langt bedre oplevelse.

Jeg får en spændende indtryk i munden af sommer modne jorbær, lidt blomme og en flot lakridsrod smag. Dog er frugtsyren stadig en anelse hidsig, hvilket godt kunne tyde på, at den kunne vinde en ekstra oplevelse ved at lade flasken ligge et par år mere før den nydes. I den iltede træder der også lidt sødme frem i smagen, som den bliver slynget godt rundt i glasset. Denne sødme  fremkommer som smagen af brun farin.

Denne sammen med lidt let drys peber, som lige er med til at give vinen lidt kant og karakter.

Vinen er laver på følgende druer:

  • Primitivo
  • Negroamaro
  • Cabernet Sauvignon

Konklusion

Donna Y er en behagelig vin, og er ok sammensat vin. Som passer godt til normalt krydret mad. Den syre niveau kræver dog et par år mere, før den også vil være en god vin til hygge uden mad. Prismæssigt mener jeg dog at den er lige i overkanten. Tilbudprisen hvor man får 2 for 1 er ganske passende.

Den giver dig ekstra hvis du tillader at give den luft i en god karaffel med stor overflade kontakt. Og slyng den gerne godt rundt i karaflen, for at give den et skud luft.

En vin som passer bedt sammen med mad, da den alene ikke er den største oplevelse. Lidt en pleaser vin til maden. Peter Vinding-Diers har lavet bedre vine end denne.

Om Brian Haahr-Nielsen

Den digitale nørd der elsker teknik, gerne flankeret af en god flaske vin til hyggelige stunder. Vin skal nydes, vin skal overraske. Og så skal den være prisen værd. Lige meget om det er fra supermarkedet eller vinbutikken.

Læs også

Cloudline Pinot Noir fra USA er elegant Oregon-vin

Egentlig var jeg på jagt efter vinglas, men kommer hjem med Cloudline Pinot Noir – …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.