Wendelin Zweigelt Klassik 2009

Sidste omgang i vinklubben gav pokersmagningen med åbent emne faktisk hele 4 ud af 8 personer, som  medbragte en østrigsk rødvin. Jeg havde selv en af dem med til smagningen. Efter en hyggelig snak med vinhandleren Dragsholm Vine fra Hedensted, så mundede det ud i, at de gav mig dagens flaske med hjem til en anmeldelse. Så derfor skal vi kigge lidt nærmere på vinland, som har været hårdt ramt i 80’erne.

En spændende smagsoplevelse fra Wendelin

I 1985 var der nogle producenter som forsøgte at give deres vine en let blødere smag. Men det blev klaret ved at putte diethylen/glykol i vinen. Dette er også kendt som kølervæske. Det er ikke noget som er skadeligt for heldbredet, men det er et forbudt stof at tilføre vinen. Denne sag blev blæst op i medierne, og reducerede Østrigs vineksport med hele 90% ned til sølle 5 millioner liter på et år. Og i 1986 blev der så indført nogle af de hårdeste tilsyn og regler for vine i verden. Så hårdt at det faktisk har været svært at eksportere vinene. Netop for at undgå en ligende krise.

Men heldigvis er der blevet åbnet lidt op for reglerne igen, så der igen er begyndt så småt få de østrigske vine til at bredde sig på hylderne hos vinhandleren. Og hos Dragsholm Vine i Hedensted er det værtsparret selv, der har været på tur i Østrig for at finde udvalget til butikken.


Burgenland vinen

Zweigelt er en lokal blå drue, som er ganske udbredt i Østrig, og dermed også i Burgenland, som støder op mod Ungarn. Faktisk er det den mest udbredte blå drue i Østrig. Zweigelt er en krydsning mellem druerne Sankt Laurent og Blaufränkrisch.

Når man åbner skruelåget på flasken, og sætter næsten til flasken. Så dufter man med det samme en frugt bombe. Og det mærkes endny tydeligere når man slynger den rundt i glasset. En duft der giver noter af kirsebær og vådt træ.

Skriver man druenavnet på flasken i Østrig, så skal flasken som minimum indeholde 85% af denne drue. Denne flaske Zweigelt fra Wendelin er dog på 100%. Og det er en drue med en spændende smag. Men først lige et kig på hvordan vinen syner i glasset.

Sådan dufter og smager Wendelin Zweigelt

Wendelig Zweigelt viser sig med en flot mørk og intens rød farve, som trækker let violette skær når lyset rammer. Og gardinerne er medium tykke og hænger flot på glassets sider. Og netop det syner om en vin som kan være cremet.

I munden folder den sig ud med sin let cremede konsistens. Den har den klassiske Zweigelt frugtsmag af kirsebær, men også mineralske toner viser sig stærkt. Pakket ind i en let hvid peber krydret tannin, der hænger ved i eftersmagen.  En tannin som giver Wendelin Zweigelt en flot eftersmag, som jeg vil vende tilbage til.

Men lad os først vende mineralilteten engang. En hurtig vurdering giver en let metallisk smag. Men den åbner sig op i munden og giver en ret spændende smag. Der kommer en svag note af mint, men en ting der jeg syntes er sjov, er at den faktisk har en note af mørk rom i smagen. Hvilket gør den til et sjovt og udfordrende smag. For selv om den er smager meget af frugt, så giver denne blandig en spændende smags oplevelse.

En smag som skiller sig ud i mængden.

Om Brian Haahr-Nielsen

Den digitale nørd der elsker teknik, gerne flankeret af en god flaske vin til hyggelige stunder. Vin skal nydes, vin skal overraske. Og så skal den være prisen værd. Lige meget om det er fra supermarkedet eller vinbutikken.

Læs også

Cloudline Pinot Noir fra USA er elegant Oregon-vin

Egentlig var jeg på jagt efter vinglas, men kommer hjem med Cloudline Pinot Noir – …

2 Kommentarer

  1. Herligt med lidt smagning af rødvin fra Østrig, de kan give rigtig gode oplevelser i kold-klima stilen.

    Hyg dig
    Frederik

    • Tak for kommentaren, Frederik.

      Vi forsøger at kigge lidt omkring, og det er jo altid spændende at bevæge sig lidt ud fra de normale store områder. Har på det sidste smagt en god håndfuld østrigere, og det fik mig til kigge nærmere på en flaske, og det bliver ikke sidste gang.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.