Vinsmagning hos Dragsholm vine: Italien

De tomme flasker hober sig op langs væggen.

Efter et besøg hos Dragsholm Vine i februar, faldt jeg i god snak med Bente som er den ene halvdel af ægteparret bag butikken i Hedensted. Dragsholm vine er vores helt lokale og spændende vinhandler, så da hun lokkede med en smagning med deres italienske vine, kunne jeg ikke sige nej til det tilbud.

Hvem er Dragsholm Vine

Ægteparret Bente og Klaus er meget interesserede i vine. Så meget at deres passion for vine, har fået dem til at importere vine fra europa. De har netop udvidet deres butiksareal til det dobbelte, samt indrettet et smagerum på loftet. Et tegn på at de har noget specielt at byde på, som kunderne har er faldet for.

De står selv for alt import. De besøger vingårde og messer så tit de kan komme til det. Deres kærlighed har det kastet på vine fra Italien, Frankrig, Østrig, Tyskland samt Spanien.

Deres nye smagerum på loftet skulle indvies med en smagning af deres italienske vine. Så lad os kaste os ud i det.

Smagingen fandt sted d. 15. marts, og geg fik placeret mig godt i godt selskab, og fik plads til papiret. Jeg tog noter undervejs i smagningen, hvor jeg gav dem en hurtig karakter på skalaen 1-10, hvor 10 er bedst.

Hvidvine

Agricola Losi, Bianco Dell’Etruria Centrale 2009, Toscana

En hvidvin som er skabt på 90% Trebbiano og 10% Malvasia. En flot let gylden farve, men en anelse grønt skær. Den dufter flot af fersken, samt som en kornmark kort før høsttid. I munden lander den dejlig cremet. Den er dejlig let, dog frugtrig, hvor man igen fanger ferksen smagen. En dejlig kølig syrlig kan klæder vinen godt.

Pris: 60 kr.
Karakter: 6

Az Vitivinicola Pier, Langhe Bianco 2009, Piemonte

Faven er gylden og lys, og nærmest korn gul. Den er meget krystal klar og ren. Denne hvidvin er lavet af en fifty-fifty blanding mellem Arneis og Chardonnay. Duften fik mig straks til at tænke på en blanding af birketræ og harpiks, samt blomster rig som en forårsdag. I munden er den perlende, har en dejlig let cremet konsistens. Og duften går igen i smagen. Smagen er en tand kraftigere end førnævnte Bianco Dell’Etruria Centrale. Men trods birketræ/harpiks smag, så har den forbavsende lidt tannin, som klæder den godt. Og i stedet en skøn frugtrig smag. En vin som jeg gerne vil anbefale som et godt køb til prisen.

Pris: 75 kr.
Karakter: 7 – Godt køb

Der bliver griflet godt ned på smagearket.

Rødvine

Agricola Losi, Chianti Classico 2007, Toscana

Så nåede vi til rødvins sektionen. Og første flaske er en Chianti Classico fra Toscana. Den er skabt på italienske nationaldrue Sangiovese, som udgør 90% af indholdet. De sidste 10% er Canaiolo som også er lokal italiensk druesort. Mørk rød farve, med mat overflade. Tendens til at være helt lys og gennemsigtig i kanten. Fra glasset dufter man en let duft af fad, samt frugt noter. Man fornemmer straks at der er tale om en tør rødvin. Faktisk meget tør. Men sammensat med det høje syreniveau og solbær smagen, som toner ud i en flot tannin præget eftersmag, så hænger den super godt sammen.

Pris: 85 kr.
Karakter: 7

Az Vitivinicola Pier, Barbera D’Alba Pajoré 2007, Piemonte

Så kommer turen forbi Piemonte. Her får vi en rødvin baseret på 100% barbera. I glasset er den flot mørk rød, og giver fine tynde gardiner på glassets sider, som hænger flot og længe. I duften springer noten af sort peber lige i næsen, og nærmest skygger for den frugt der gemmer sig. For når man smager på den, springer frugten frem. Den lander blødt på tungen og smager flot af modne blommer, med en fin let fad kant. En tør rødvin som desværre har en let skarp kant i den ellers flotte lange eftersmag. Måske et par år i vinkælderen kan bløde denne kant op.

Pris: 95 kr.
Karakter: 7

Az Vitivinicola Pier, Rosso Di Montalcino 2009, Piemonte

I prisklassen over de 100 kr flasken, finder vi denne Rosso Di Montalcino. Vinen er skabt på Sangiovese. Farven er let transparent og super klar. Og den dufter flot af frugtsyre og fad, som er rigtig behagelig. En vin som man gerne vil dufte til igen og igen. Selve smagen er forholdvis let og elegant. Og den har fået en en spændende fad smag, og toner af finsk lakrids, som blander sig godt imellem den mørke frugt. Eftersmagen har en skøn pirrende slutning, som er med til at give en spændende flaske vin. Et rigtig godt køb.

Pris: 120 kr.
Karakter: 8 – Godt køb

Efter selve smagning, kunne man frit smage på alle flasker igen.

Agricola Losi, Chianti Classico Millenium 2005, Toscana

Denne Chianti er sammensat efter samme blanding som den første 90% sangiovese og 10% Canaiolo. Igen en flot rød farve, som afgiver en flot duft af modne frugter som kirsebær og blommer. Den første Chianti var tør, men denne skruer  igen godt op for tørheden, som man tydeligt mærker i kinderne. Den giver et flot smagspalette, hvor man mærker den søde frugtsmag på spidsen af tungen af kirsebær og blommer. Rundt i munden får man så fad smagen og en dejlig kant af stødt hvidt peber. En flot sammenhængende vin, som viser at man får lidt ekstra med hjem.

Pris: 130 kr.
Karakter: 9 – Godt køb

Az Vitivinicola Pier, Barolo D.O.C.G 2004, Piemonte

Aftenens sidste rødvin viser sig at være lidt af en perle. En skønt Barolo basseret på 100% Nebbiolo. Farven er den flotte bordeaux røde farve, som lige har en lille smule transparens, som gør at genskæret er super flot. Duften i sig selv, er rigtig god. Skøn frugt og fad lagring i flot harmoni. En dejlig tør rødvin, som emmer af solbær og frisk peber. Tannin niveauet er rigtig behageligt. En super flot sammenhængene vin, som er aftenens vinder.

Pris: 210 kr.
Karakter: 10 – Godt køb

Dessertvine

Agricola Losi, Vinsanto 1997, Toscana

Aftenens sidste vin, er en dessert vin. En vinsanto i stil med den vi tidligere har anmeldt her på druerne. Denne er skabt på Trebbiano og Malvasia druerne. I glasset står den flot klar, med en gylden humle farve. Duften er tydeligt nødeagtig. Den klassiske let spruttede smag, men dog yderst behagelig og harmonisk. Den har en flot syre som gør den god til de søde desserter.

Pris: 170 kr.
Karakter: 8

Den private vinsamling

Næste arrangement

En skøn aften med masser af spændende gæster, hvor snakken gik godt på kryds og tværs af bordene er slut. Jeg fik smagt en masse spændende vine, som jeg håber jeg at givet dig inspiration til at kigge nærmere på. I hvert fald er Dragsholms Vine rigtig venlige, og byder dig gerne til at smage før du køber.

Jeg vil også være at finde på den næste vinsmagning hos Dragsholm Vine i Hedensted, som finder sted d. 19. april 2012 kl. 19. Du kan findere mere infomation om dette på Dragsholm Vines hjemmeside. Der er i skrivende stund stadig ledige billetter til de hurtige. Prisen er 350 kr.

Om Brian Haahr-Nielsen

Den digitale nørd der elsker teknik, gerne flankeret af en god flaske vin til hyggelige stunder. Vin skal nydes, vin skal overraske. Og så skal den være prisen værd. Lige meget om det er fra supermarkedet eller vinbutikken.

Læs også

Cloudline Pinot Noir fra USA er elegant Oregon-vin

Egentlig var jeg på jagt efter vinglas, men kommer hjem med Cloudline Pinot Noir – …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.