Saint Joseph l’Amarybelle – noget af det bedste fra Rhône

Til vores nytårsmenu fandt jeg denne franske rødvin frem, der stammer fra Rhône – nærmere bestemt Saint-Joseph i den nordlige del af Rhône. Den er produceret af Caves Yves Cuilleron, der anses for at være en af de allerbedste. Yves Cuilleron, der står ved roret, har altid være fantastisk dygtig til at producere hvidvine, hvilket han har fået anerkendelse for flere gange. Nu er hans rødvine også ved at være på samme niveau, så hvis du kender hans hvidvine, skal du prøve de røde. Du vil ikke blive skuffet.

Det bedste fra Rhône-smagning

DSC01148Jeg købte denne ifm. en Rhône-smagning tilbage i 2011, hvor jeg gav den karakteren 9/10. Det var smagningens absolutte bedste, og den er helt klar til at blive drukket. Den vil muligvis modne en lille smule mere, hvis den gemme i op til 6 år endnu, men jeg vil mene, at det vil være minimalt, eftersom vinen har stor smag og fremragende kvalitet.

Det er en meget, meget mørk og uigennemsigtig, cremet vin lavet på 100% Syrah. Den er ikke fortyndet og sammen med meget tykke gardiner, der hænger længe, virker denne vin meget moden og af en høj kvalitet. Du kan på afstand se, at denne vin er elegant og rummer en masse historie, der blot venter på at blive omskrevet til positive tanker i dit hoved, mens den bliver drukket.

Den dufter tydeligt at blomster, blommer, vilde bær, skovbær, krydderier, brombær og peber. Det er meget typisk at en kvalitetsvin fra det nordlige Rhône, og byder på lige præcis det, som de gode, franske virkelig kan: Koncentration og finesse. Jeg elsker fransk vin – og specielt fra Rhône, hvor du får både frugt og krydderier med en mineralsk næse. Dette term “mineralsk næse” er for mange et uklart begreb, som jeg ikke vil kommer ind på i denne anmeldelse. For god ordens skyld vil jeg dog nævne, at begrebet for det meste er udefinerbart, men hentyder til en duft af f.eks. granit, sten, ler og bly. Ikke nogle ting der direkte kan defineres som selvstændige dufte, men mere associationer i kombinationen med de yderligere dufte.

“…noget af det bedste, jeg endnu har smagt.”

Saint Joseph l’Amarybelle smager fantastisk godt. Faktisk noget af det bedste, jeg endnu har smagt. Den byder på en meget behagelig syre og lavt niveau af tanniner. Frugt- og krydderismagen kommer i anden række, hvor det tydeligt bevises, at charmen, koncentrationen, spændstigheden og finessen ved vinen kommer i første række. Du får mange associationer mens vinen nydes, og uanset om du er tilhænger eller modstander af fransk vin, vil du med Saint Joseph l’Amarybelle i glasset nikke genkendende til, at Frankrig kan noget, som mange andre lande kun kan drømme om.

Det er en fantastisk vin, der kun bliver bedre for hver glas du drikker. Og når flasken er tom, vil du ønske, at du har en ekstra flaske Saint Joseph l’Amarybelle på lager.

Om Kim Nymann

Druernes kreative talent hvor jeg løser design- og grafikudfordringer. Frankofil med hang til Bourgogne og Champagne - samt tysk Riesling. Jeg elsker komplekse og udfordrende vine, der efterlader et indtryk og smil på læben.

Læs også

Cloudline Pinot Noir fra USA er elegant Oregon-vin

Egentlig var jeg på jagt efter vinglas, men kommer hjem med Cloudline Pinot Noir – …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.