Bodegas Fariña Tinta de Toro Colegiata

“Glad for vin” bruger overskriften Sommervin i januar måned.

Fredag aften stod i håndboldens tegn. Danmark skulle møde Spanien i semifinalen. Det bragte mig en tur forbi Viby Centret i Århus, da jeg skulle bestille en kage til d. 1/2-2012, hvor jeg har 5 års jubilæum hos DIS/PLAY. I centret ligger en lille hyggelig vinhandel, som jeg har besøgt nogle gange. Og jeg måtte da også lige tage turen forbi deres butik under trappen. De plejer altid at have en masse trækasser stående udenfor butikken, med nogle billige trækplastre. Så jeg måtte lige se hvad de bød på en snefyldt januar dag.

De havde en lang række vine til priserne på 50 kr til 70 ude på strøggaden i centret. Og den ene fandt jeg ganske interesant at prøve. Med udsigt til en spansk håndbold aften og tortilla pandekager valgte jeg denne en flaske fra Bodegas Fariña, som byder på deres Colegiata på druen Tinta de Toro. Et A4 ark beskrev hvilken vin der var tale om. “Glad for vin”, som butikken hedder på nettet, giver den overskriften “Lækker sommer vin”. Områdets ukronede kongedrue “Tinta de Toro” og en flaske skabt helt uden fad lagring. Allesammen interessante påstande, som jeg måtte afprøve.

Producenten og druen

Bodegas Fariña ligger i Toro området, som ligger mellem Zamora og Valladolid kun kort fra grænsen til Portugal. Her er det netop Bodegas Fariña som er den dominerende vingård på egnen. De har været med til at modernisere området og bringe det helt frem i første række som et af de bedste vinområder i Spanien. Sågar Robert Parker har fået kig på området, og vurderet det til en af mest fremtrædende vinområder på den iberiske halvø.

Druen i Colegiata er ren Tinta de Toro. Selvom det lyder meget spansk, så er det en af druen Tempranillo. Nogen skriver at Tinta de Toro er en afart af Tempranillo druen, mens de fleste skriver at det blot er området Toro’s navn for Tempranillo druen.

Indtryk og smag

Vinen frigiver en utrolig dejlig duft, når den hældes i glasset og efterfølgende slynges let rundt. En meget frugtrig duft toner frem med noter af solbær og blomme. En duft der lokker sanserne til bare at vilde smage den hurtigst muligt. Farven er som modne kirsebær, og nærmest uigennemsigtig. Gardinerne har en fin medium størrelse, og hænger ganske pænt med enkelte tykke løbere.

Ekspedienten udtalte at denne vin skulle være et pragt eksempel på den nye spanske stil, hvor de tidligere temmelig krydrede vine har domineret, nu så småt er begyndt at blive lidt mere raffinerede vine. Så jeg var meget spændt på at smage, hvordan den måtte skille sig ud fra nogle af de mere bombastiske oplevelser man kan få med Tempranillo druen.

Og jeg må give hende ret. I munden fornemmer man den klare og elegante smag. En smag som er helt fri fra fad smag. Men i stedet giver en flot ren frugt smag. Dette for næsten vinen til at virke mere sød end den er. For det er en tør vin når man smager efter. Smagen sender tankerne på solbær, blommer og engelsk lakrids. Og et mineralsk eftersmag med semi bløde taninner, som giver en passende afslutning på vinen.

Konlussionen

Jeg serverede den til aftenens tortillas med kyllingkød, hvor den på trods af lidt salsa og chili faktisk gik super godt til. I og med at den krydrede smag ikke var tilstede ligesom fad smagen. Så eksploderede den ikke på sammem måde i munden når man blandende den med de lidt stærkere mad. Og her i aftentimerne er den absolut stadig værd at nyde.

Jeg kan godt se hvorfor at de vurderer den som en god sommervin. Og til kun 69,- så er den bestemt købet værd. Især når man sammenligner med hvad man får i supermarkederne i samme prisniveau. Der kan nemlig være lagt mellem vine i denne klasse. Bestemt en af de bedre vine jeg har smagt i prislaget mellem 50 og 100 kr i lang tid. Det er en rigtig “pleaser”, som er nem drikke.

Om Brian Haahr-Nielsen

Den digitale nørd der elsker teknik, gerne flankeret af en god flaske vin til hyggelige stunder. Vin skal nydes, vin skal overraske. Og så skal den være prisen værd. Lige meget om det er fra supermarkedet eller vinbutikken.

Læs også

Cloudline Pinot Noir fra USA er elegant Oregon-vin

Egentlig var jeg på jagt efter vinglas, men kommer hjem med Cloudline Pinot Noir – …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.