Qta do Passadouro – spændende fra Portugal

En portugisisk rødvin er ikke et normalt syn i hverken supermarkeder eller webshops. Ikke uden at det bliver for almindeligt og mainstream. Alligevel lykkedes det mig at opsnuse en – på papiret – lidt anderledes flaske rødvin fra dette fantastiske land. Denne Passa Duoro skulle i følge beskrivelsen ikke være en luksusvin men derimod en flot hverdagsvin med en god fylde og intensitet. Derfor blev den placeret i min kurv ved et besøg hos Atomwine.dk for et stykke tid siden.

Populært vinland fra 70’erne

Portugal er et spændende land. Både for turister men også for vininteresserede. Jeg besøgte landet for nogle år tilbage, og den lokale vin, jeg fik på diverse restauranter og lokale spisesteder, var fantastisk god. Men den kom blot i nogle kander, og man kunne ikke fortælle ret meget andet om vinen end at den var lokal produceret og bestod af nogle bestemte druer. Men fantastisk smagte det.

Landet er dog – teknologisk set – håbløs bagud, eftersom mange producenter gærer uden termostatstyring. Hvor de fleste lande byder på gode  producenter eller kooperativer (sammenslutning af flere producenter), er den stor del af den eksporterede vin meget konservativt og i en jævn kvalitet. Det har noget at gøre med, at produktionen ikke er blevet moderniseret, og eftersom portugiserne er tilfredse med kvaliteten, så ønsker de heller ikke at lave noget om. Man gør nemlig, som man altid har gjort.

Duoro

Duoro er et spændende distrikt i Portugal. Hvor ca. 40% af hele distriktets produktion går til portvin, anvendes de samme druer til at lave rød, hvis eller rosé, der – overraskende nok – udgør 60%. Udover portvinen er det specielt rødvinene, der har størst fokus. Hvor mange af de røde er eminent gode, er der lige så mange middelmådige, og det kan være svært at kende forskel, hvis ikke man kender navnene på de gode.

Denne Qta do Passadouro er produceret på de lokale druer Touriga Nacional, Tinta Roriz og Tinta Amarela, hvor førstnævnte drue er meget anvendt til portvin og tilfører vinen en del tanniner. Tinta Roriz er det potugisiske navn for Tempranillo og Tinta Amarela er endnu en stor portvinsdrue, der giver vinen den mørke farve.

Etiketten giver forventning om kirsebærsmag…

Farven er purplerød med tynde gardiner, der falder lette. Den er meget mørk med lette bobler efter dekanteringen. Konsistensen er delvist cremet og virker meget lækker. Synsmæssigt lever vinen 100% op til mine forventninger om en mørk og delvis cremet konsistens.

Den har tydelige aromaer fra kirsebær, som også er afbilledet på flaskens etiket. Udover kirsebærduft er der tydelige portugisiske toner fra portvin; sødme, krydderier og jordbund. Lidt lakrids anes i baggrunden.

Smagen er ikke dårlig men lever ikke helt op til forventningerne. Det er en krydret smag med middel syre og meget tydelige tanniner. Eftersmagen er dejlig lang med stor fylde og kraftige undertoner. I slutningen af eftersmagen kommer de mineralske toner til udtryk og efterlader en frisk og behagelig fornemmelse bagerst på tungen. Den smager godt og giver et fint indtryk af områdets brug af portvinsdruer. Jeg vil dog påstå, at vinen er bedst som ledsager til mad.

Om Kim Nymann

Druernes kreative talent hvor jeg løser design- og grafikudfordringer. Frankofil med hang til Bourgogne og Champagne - samt tysk Riesling. Jeg elsker komplekse og udfordrende vine, der efterlader et indtryk og smil på læben.

Læs også

Cloudline Pinot Noir fra USA er elegant Oregon-vin

Egentlig var jeg på jagt efter vinglas, men kommer hjem med Cloudline Pinot Noir – …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.